Múltidéző - Vállalkozóvá válnak, 2016

Az önbizalom a legfontosabb, ha egy kismama vállalkozóként akar visszatérni a munkaerőpiacra - ez volt az egyik legfontosabb tanács, amellyel ellátták az anyukákat, akik ellátogattak a Kaposvári Mami Családi és Információs Napjára a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Előadásokat hallhattak arról, hogy a gyermekvállalás után a munkába visszatérő nők hogyan válhatnak önfoglalkoztatóvá, vállalkozóvá. 

- Célunk, hogy tájékoztassuk az anyukákat, akik a kisgyermek mellett egy rövid időre kiesnek a munka világából - mondta Patakné Csordás Gyöngyvér, a Kaposvári Mami Közhasznú Egyesület elnöke.

- Nem biztos, hogy alkalmazottként szeretnék folytatni, hanem gondolkodnak más alternatívákban is. Ők kaphattak egy átfogó képet arról, hogyan indíthatják el a vállalkozásukat, milyen személet, illetve gyakorlati tudnivaló szükséges ehhez.

A munkába való visszatérés a legtöbb esetben gondot jelent, ez volt a jelenlévők tapasztalata. Nemcsak akkor, ha nem létezik már az egykori munkahely, vagy nem veszik vissza az anyát abba a munkakörbe, ahová szeretné, de az is gyakran előfordul, hogy ő sem akar ugyanabba a pozícióba visszakerülni. Ennek oka lehet a család mellett megváltozott időbeosztás, vagy éppen más dolgok kezdték el érdekelni az anyasága alatt.

- Biztos, hogy a gyermek mellett nehezebb beosztani az időt, nehezebb fókuszálni egy szakmára, vagy egy képesség, tudás elsajátítására. Az idő tényező a legnagyobb probléma - emelte ki Patakné Csordás Gyöngyvér.

- De sok esetben éppen a gyermek motiválja a szülőt abban, hogy az anya megpróbálja függetleníteni magát a munkahelytől, hogy a saját lábára álljon. Sok esetben merül fel olyan ötlet a fiatal vállalkozónőkben, ami a gyermekkel, az anyasággal kapcsolatos. Aki igazán akarja, meg tudja valósítani az álmait, de tenni kell érte, sokat tanulni, energiát, pénzt belefektetni. A kudarcért lehet a körülményeket okolni, de a vállalkozói szemlélethez hozzátartozik, hogy saját magunknak kell vállalni a felelősséget.

- Nehéz visszaszokni a munkába, és emellett koordinálni a családot, megfelelő elhelyezést, bölcsődét-óvodát találni a gyereknek. Nem mindig családbarát a munkahely, nem tudják tolerálni, ha beteg a gyerek, és többször otthon kell maradni az anyának mellette - mondta a kétgyermekes Kovács Zsuzsa.

- Szerintem emiatt a jövőben egyre elterjedtebb lesz Magyarországon, hogy egy anya egyéni vállalkozó legyen. Külföldön ez gyakori, de hazánkban ezt még nem támogatják igazán. A vállalkozás kultúráját is meg kell ismertetni a nőkkel.

Ebben segítettek az előadások. A vállalkozást nem csak az működteti, hogy a szabályokkal, meg a járulékfizetési kötelezettséggel tisztában legyünk, hanem a gondolkodásmód - Vidi Rita tanácsadó szerint ez határozza meg előre, hogy sikeres lesz-e egy vállalkozás. Egy kisgyermekes anya kreatívan intézi a dolgait, ezért még inkább alkalmas vállalkozónak. Nagy kihívás, hogy a munka mellett a gyermek sem szenvedjen hiányt.

Gellén Nóra, az országos Imami Egyesület elnöke a küldetésének éri, hogy segítse a kismamákat vállalkozások felépítésében. Az ezzel járó adminisztrációs feladatokkal ismertette meg őket. Szerinte egy anyának azért vonzó például egy otthonról végezhető online vállalkozás, mert jól összeegyeztethető a gyermekneveléssel, ha maguk oszthatják be az idejüket. Vannak olyan vállalkozási formák, amelyek megkönnyítik az anyák dolgát, és kevesebb adminisztrációval járnak.

Forrás: Somogyi Hírlap, 2016. november 21.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés