Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Bár a társadalmi előítéletek nem ezt tükrözik vissza, a nők közül is sokan vágynak arra, hogy a maguk urai legyenek. Ezt szolgálta az az alapítványi program is, amely kifejezetten a női vállalkozásokra összpontosított. 

Hét, nő által vezetett vállalkozással már több van a megyében, mint tavaly tavasszal volt. Többek között ez is azok közé az eredmények közé tartozik, amelyeket a tolnai Zafír Alapítvány által rendezett képzési program elkönyvelhet.

Sipos Andrea, a Zafír Alapítvány programvezetője elmondta: a Legyen 2007. a vállalkozónők éve Tolna megyében! címet viselő, közel egyéves képzés célja a nők vállalkozóvá válásának támogatása, illetve a már működő női vállalkozások fejlesztése volt.

A Hefop által támogatott képzésen a megyében öt csoportban, összesen száz nő vett részt. Köztük vállalkozók, munkanélküliek, állásban levők, de váltani akarók, gyeden, gyesen levők. A kisgyerek sem volt akadály, a korábbi zafíros programoknál már bevált gyermekfelügyelet ezúttal is jól működött.

A program egy háromhónapos, alapvető vállalkozói ismereteket nyújtó képzéssel indult. Ezután következett a fél éves workshop-sorozat, különféle témakörök feldolgozásával. Ennek során igyekeztek a helyi sajátosságokhoz, illetve a résztvevők igényeihez igazodni.

A programvezető kitért arra is, hogy az uniós támogatású képzés szakmai része jól működött, az elszámolással azonban rengeteg gond van: máig csak a teljes költségvetés negyed részét kapták meg.

Sipos Andrea elmondta: a programnak köszönhetően a már meglévő vállalkozások esetében többen hajtottak végre fejlesztéseket (pl. web oldal, marketing terv.) Az újonnan vállalkozókkal kapcsolatos vállalásuk az volt, hogy a program ideje alatt legalább öt résztvevő indít vállalkozást. Végül heten vágtak bele.

Egyikük a tolnai Nagyné Öllé Gabriella, aki egészségsziget néven kezdett masszázzsal és egyéb természetes gyógymódokkal foglalkozó vállalkozást a városban. Mint mondta, már régóta tervezte a vállalkozás indítását, csak azt nem tudta, hogyan.

Ebben adott neki a tanfolyam nagy segítséget. Különösen a marketinggel kapcsolatos ismeretek bizonyultak számára hasznosnak. A gyakorlatban jól tudta használni az üzlet arculatának kialakítására vonatkozó tudást, illetve hogy a szolgáltatás mely területét érdemes fejleszteni, és mi az, amit igény híján el kell felejteni.

A harci Hollósiné Révai Györgyinek már fél éves a könyvelő vállalkozása Szekszárdon. Mint mesélte, az ő esetében éppen kapóra jött a program, mivel akkor éppen egy munkaügyi központ által kiírt pályázatra jelentkezett. A program keretében zajló pályázati tanácsadás révén sikerült megbirkóznia a feladattal.

Számára az üzleti terv elkészítésével, a pénzügyi szervezéssel és a jövőkép kialakításával kapcsolatos információk jelentették a legnagyobb segítséget.

******

Kétszer nehezebb a helyzete a vállalkozó nőknek mivel Magyarországon sem nőnek, sem vállalkozónak lenni nem könnyű, a vállalkozó nők duplán nehéz helyzetben vannak - derült ki Potápi Rita, a Nők és férfiak közötti esélyegyenlőségért Alapítvány igazgatója előadásából.

A szakember rámutatott: a női vállalkozások előtt több akadály is áll. Ilyen a társadalmi sztereotípiák üzenete, miszerint a férfiak úgymond rátermettebbek, vagy például a nőkre inkább jellemző önbizalomhiány.

Felmérések bizonyítják, hogy a nők elsősorban egyéni, alkalmazott nélküli vállalkozást indítanak a kisebb kockázatvállalás miatt. A háztartásban pedig akkor is helytállnak, ha vállalkozóként dolgoznak. Ez a kettős leterheltség viszont a család kárára is válhat.

Forrás: Tolnai Népújság, 2008. február 18.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Interjú - Csekő Etelka (varrónő)

A cippzáron belül – Zazálea világa

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés