Múltidéző - Női dilemmák: család vagy karrier, 2011

A munka és a magánélet összehangolása a nők számára különösen bonyolult feladat. De vajon kell-e választani az üzleti sikerek és a család között? Hogyan segíthet a mobilkommunikáció? - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány fórumán. 

Sokrétű női szerepek: család vagy karrier? 

A nőknek az élet számos területén kell helyt állniuk: háztartást vezetnek, gyereket nevelnek, szervezik a család életét. Amellett, hogy ők tartják össze a családot, sokuk karriert is épít. A munkavállalás vagy a saját vállalkozás beindítása és menedzselése komoly kihívást jelent a napi feladatokon túl.

A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány legutóbbi felmérése szerint a vállalkozónők egyik legnagyobb problémája a hatékony időbeosztás. A kisvállalkozások élén álló üzletasszonyok több mint háromnegyede úgy látja, a több munkavégzés miatt kevesebb ideje jut a családjára és önmagára.

Így számukra különösen fontos, hogy jól be tudják osztani idejüket. A mobiltechnológiának köszönhetően azonban már számos olyan megoldás áll rendelkezésre, amelyek komoly segítséget nyújthatnak a mindennapok hatékonyabb tervezésében.

A nők még csak ismerkednek az okostelefonokkal 

A férfiakhoz képest a nők egyelőre kevésbé mozognak otthonosan a digitális világban, lassabban ismerkednek a technikai újdonságokkal.

A Telenor és a Free Association Kft. 2011 első negyedévében végzett kutatást a magyar internethasználók körében: eszerint például a férfiak több mint harmada (40%), míg a nőknek nem egészen a negyede (24%) használ okostelefont.

S bár a nők jelentős hányada (57%) jó dolognak tartja, hogy már telefonon keresztül is elérhetik az e-maileket, mégis inkább az asztali számítógépen interneteznek. A hordozható laptopok, notebookok és netbookok is inkább a férfiaknál népszerűbbek.

A nők egyelőre nem használják ki az okostelefonban rejlő lehetőségeket sem, mint például a folyamatos internetkapcsolat, hiszen csupán minden tizedik válaszadó szokott útközben is kapcsolódni a világhálóra.

Pedig a női táskában egy dolognak mindig helye van: a mobilnak. Egy jó telefon ugyanis igazi társ, mindenhol ott van, és „tudja” tulajdonosa szokásait: a kellő időpontban ébreszt, emlékeztet a fontosabb dátumokra. Egy okostelefon azonban még ennél is több, olyan, mint egy kicsi, zsebben hordható számítógép.
Internetkapcsolattal már mobiltelefonon is lehet levelezni, és a nagyrészt ingyenes alkalmazásoknak köszönhetően segít összeegyeztetni a családi és szakmai feladatokat.

Így telefonon keresztül már a reggeli rohanásban is egyszerűen megnézhetjük az e-maileket, elintézhetjük a legégetőbb ügyeinket, vagy várakozás közben átfuthatjuk a legfrissebb híreket. De egy családi kirándulás során is hasznos lehet, ha hirtelen változik az idő, és új úticélt kell keresni, vagy nem elég izgalmas az esti program.

- Én akkor figyeltem fel az okostelefonokban rejlő lehetőségekre, amikor egy barátnőmmel a játszótéren ültünk, eleredt az eső, és ő pár pillanat alatt, a mobilja segítségével talált más gyerekprogramot. Fantasztikus dolog, hogy szinte bárhová magunkkal vihetjük az internetet.

Ahogy kezdem megismerni ezt a világot, egyre inkább úgy látom, hogy anyaként és elfoglalt műsorvezetőként is óriási segítséget jelenthet, ha a zsebemben lapul egy ilyen készülék - mondta Kovalcsik Ildikó, Lilu, az RTL Klub műsorvezetője, a fórum háziasszonya.

Az alkalmazások révén a telefonok testre is szabhatók. A DocumentsToGo applikációval például a Word, Excel, Power Point és PDF fájljainkat nyithatjuk meg a telefonon, az Evemote-tal bármikor gyorsan feljegyezhetjük fontos gondolatainkat, míg a GoogleMaps segít a tájékozódásban.

Vállalkozónői fórum a megoldásokért 

A nők érvényesülését, a technológiai vívmányokkal való ismerkedését kívánta elősegítem a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány szerdán megrendezett közös fóruma is, ahol sikeres vállalkozónők és elismert szakértők osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Az eseményen Kovalcsik Ildikó (Lilu) műsorvezető, Bácskai Zsuzsa sikeres női vállalkozó nagykövet, Horváth Anna felnőttképzési vezető, Madai Krisztina business coach, Vida Ágnes a Gazdagmami.hu szerzője arról meséltek, hogyan váltak sikeres üzletasszonnya, miközben magánéletükben is kiteljesedhettek.

A fórumon résztvevő hölgyek emellett megismerhették a legújabb okostelefonokat is, amelyek könnyebbé tehetik napjaik szervezését.

- A Telenor célja, hogy megismertesse a mobilkommunikációban rejlő lehetőségeket a nőkkel annak érdekében, hogy teljesebb életet élhessenek. Természetesen minden üzlethez kell bátorság, kitartás, és egy jó ötlet Felelős mobilszolgáltatóként úgy érezzük, hogy tudásunkkal, eszközeinkkel mi is hozzá tudunk járulni a nők sikereihez - nyilatkozta Nyilas Orsolya, a Telenor megbízott PR vezetője.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy bár a nőknek számos szempontból nehezebb dolga lehet, ha saját vállalkozást szeretnének indítani, a tapasztalatok, a bevált megoldások és a sikerélmények kicserélése könnyebbé teheti a kezdeti nehézségeket.

- Nemzetközi kutatások szerint a nők sikeres vállalkozói aktivitása - többek között - kapcsolati tőkéjük, illetve önbizalmuk erősségével függ össze. Ezért minden olyan alkalom üdvözlendő, amelyen a vállalkozó nők kapcsolatokat építhetnek és erősíthetnek, illetve ahol egymástól tanulhatnak, ezen keresztül erősítve önbizalmukat - mondta Horváth Anna, a SEED Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Telenor a nők közötti tapasztalatcsere érdekében a SEED Alapítvánnyal közösen „Siker és harmónia - tanulságos vállalkozónői életutak” címmel pályázatot is indított. A mobilszolgáltató és az Alapítvány 2011. július 31-ig várja a legalább öt oldal terjedelmű esettanulmányokat, amelyekben a vállalkozások vezetői mesélnek arról, milyen megoldásokkal sikerült legyőzni a kezdeti akadályokat, hogyan teremthető meg a vállalkozás, család és magánélet egyensúlya.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2011. július 7.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés