Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2020. január 29.

Múltidéző - Egy vezekényi magyar hölgy lett az év üzletasszonya, 2010

Natáliát választották az év üzletasszonyává Szlovákiában. A vállalkozó tizenkét évvel ezelőtt egy reklámújság szerkesztésével kezdte pályafutását, és ma ötven alkalmazottnak biztosít munkát a vezekényi Navigraf nyomdában. 

Tizenegyedik alkalommal osztotta ki a kis- és középvállalkozásokat fejlesztő nemzeti ügynökség és a Vállalkozónők Top Centruma a díjat, amelyért harminchárom hölgy versengett, főleg az ország nyugati, délnyugati részéből.

„Vicsápi Natália már huszonnégy évesen nyomdát vezetett, folyamatosan biztosította a megrendeléseket. Ilyen korban a fiatalok általában még keresik önmagukat. Az első helyezéshez hozzájárult, hogy egy kisközséget választott a vállalkozás helyszínéül” - mondta Adriana Bednáriková médiatanácsadó.

Natália idén lett tagja a Vállalkozónők Top Centrumának, ahol, miután megismerkedtek életpályájával, biztatni kezdték, nevezzen be a versenybe. „A vendéglátóiparban vállalkozó édesapám önállóságra nevelt. Tizenévesen Pozsonyba küldött nyári munkára, egy nyomdába.

Tizennyolc évesen albérletbe költöztem, így kénytelen voltam az egyetem mellett munkát vállalni. Egy galántai kiadóban dolgoztam, ahol a lap hirdetéseit és nyomtatását biztosítottam, ekkor fogott meg ez a szakterület” - vázolta a kezdeteket Natália, aki később reklámújságokat adott ki, majd egy nagyszombati nyomda társtulajdonosa lett.

„Nem volt könnyű huszonnégy évesen, magyarként elfogadtatni magam. Magyarországon alapítottam egy vállalatot, onnan biztosítottuk a munkát a nyomda számára. Egy idő után viszont tovább szerettem volna lépni, a szülőfalumba terjeszkedtünk 2007-ben” - vázolja pályáját a harmincéves Natália. A nyomdában főleg reklámújságokat valamint magyarországi hetilapokat nyomnak.

„Néha belefáradok a sok akadékoskodásba, ez az óriási elismerés viszont most kárpótol, és állítom, megérte” - mondja Natália, aki szerint mindez kitartás, céltudatosság és a család támogatása nélkül nem sikerült volna.

„Fontos, hogy elszántan és megfelelő önbizalommal vágjunk bele terveink megvalósításába és soha ne hagyjuk magunkat befolyásolni” - állítja a fiatal vállalkozó.

„Szívből csinálom a munkámat, talán ezért tudok sikereket elérni, a rossz időszakokban is újítani. Emellett igyekszem jó feleség és anya lenni. (Natália egy nyolcéves kislány és egy négyéves kisfiú édesanyja - szerk. megj.) Ma már nem dolgozom napi tizenhat órát, igyekszem a hétvégéket és az estéket otthon tölteni a gyerekekkel. Megbecsülöm a kollégáimat, tudom, hogy nélkülük nem tudnánk eredményeket elérni” - zárja le Natália, aki egyedüli nőként van jelen a szlovákiai nyomdaiparban.

Forrás: Új Szó, 2010. december 15.