Múltidéző - Az erősebb női vállalkozásokért, 2007

Zárókonferenciájához érkezett az a nagyszabású projekt, amelyet mintegy bő másfél esztendeje indított az egri Neumann János Középiskola és Kollégium által létrehozott Neumann Ifjúsági Vállalkozói Központ, a NIVÁK. 

Mint köztudomású, az anyaiskola és az inkubátorházként is működő intézmény fennállása óta foglalkozik azzal, hogy segítse a fiatalokat és a kezdőket abban, hogy sikeres üzletemberek lehessenek.

Legutóbb a nők számára szerveztek komplex programot. A húsz hónapos kurzus során mintegy 22 tréninget, 23 tanácsadó foglalkozást és hat konferenciát tartottak a jelentkezőknek.

Az eredmények értékelésére elsőként Kolman Miklóst, a projekt vezetőjét kértük meg.

- Számvetésünk kiindulópontja, hogy a kitűzött céljainkat mennyire sikerült megvalósítani. A HEFOP (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program) által is támogatott programnak négy fontos vállalása volt. Az első, hogy legalább 250 hölgyet igyekszünk meggyőzni arról, hogy valamilyen formában kapcsolódjon programunkhoz. Közülük legalább nyolcvanat pedig arról, hogy érdemes részt venni a tréningeken, tanácsadásokon. Harmadik vállalásunk volt, hogy olyan anyagokat dolgozunk ki jegyzetek, könyvek formájában, amelyek kifejezetten a kicsi vállalkozók számára nyújtanak gyakorlati ismereteket. Végül célunk volt egy női vállalkozói klub létrehozása.

Nos, elmondható, majdnem minden pontot sikerült túlteljesítenünk, talán azért is, mert a tervezettnél nagyobb igény mutatkozott szolgáltatásainkra. Végül is, a pályázati finanszírozáson túlmenően is tartottunk tréningeket és tanácsadásokat, mert
senkit sem akartunk azzal elküldeni, hogy nincs több pénz... - összegez Kolman Miklós, átadva a szót az adatokat pontosan regisztráló Várkonyi Szabolcs felnőttképzési managernek.

- A pályázatot kiíró hatóságok még a befejezés előtt ellenőriz
ték az addig elvégzetteket, és maximálisan elégedettek voltak. Érthetően, hiszen a 250 helyett 350 hölgy csatlakozott, a tanácsadások számát is bőven túlszárnyaltuk, a klub nemcsak megalakult, de már minden külső irányítás nélkül működik, és elkészültek a kiadványaink is.

- Külön öröm, hogy füzeteink, amelyek a vállalkozások tervezésével, a marketinggel, a cégek létrehozásának jogi vonatkozásaival, a környezetvédelemmel, valamint példaadó egri vállalkozónők életútjával foglalkoznak, nemcsak a nálunk tanulók között voltak népszerűek, hanem több olyan intézménynél, ahol hasonlóakkal foglalkoznak. Így például a MiNők Egyesülete és a SEED Kisvállalkozási Alapítvány is többször újra rendelt belőlük, de még folytathatnám a sort - teszi hozzá Kolman Miklós.

Várkonyi Szabolcs végül is egy nagyon jó hírrel tesz pontot az értékelésre.

- Minden zárás egyben valami újnak a kezdete. Ez a projektünk véget ért, de nemsokára indítunk egy hasonló tartalmú új programot. A Young Businessnet kurzusunk neve ismerősen csenghet, hiszen eddig már két hasonlót vittünk véghez sikeresen. Az eddigiekhez hasonlóan ez is nemzetközi összefogással szerveződik, angol, lengyel, szlovák, román és magyar partnerek cserélik majd ki egymással folyamatosan a tapasztalatokat. Várjuk tehát az újabb jelentkezőket.

******

HÁROM VÉLEMÉNY A PROGRAMRÓL 

MIKŐ TÜNDE

Hamarabb megvolt a vállalkozásom ötlete, mint hogy elkezdődött volna a NIVÁK programja. Egyszer magam is mosodára szorulva felfigyeltem ugyanis arra, hogy településünkön olyannyira hiányzik ez a szolgáltatás, hogy az Alföldről járnak fői vállalkozók. Bár gyógypedagógus vagyok, úgy gondoltam, a kenyérkereset szempontjából nem ártana több lábra átlnom. S ha az alföldieknek utazgatással együtt megéri, akkor talán számomra is van benne fantázia.

A NIVÁK programsorozata abban segített, hogy pontosan fel tudjam mérni a lehetőségeimet. Például hogy egyelőre csak cégekkel érdemes foglalkoznom, illetve hogy a vegytisztítást csak később szabad elindítani. A tanfolyam teljes mértékig beváltotta a hozzáfűzött rémé nyékét, az előadók napraké szék voltak, s ami a legfőbb, folyton lehetett kérdezni. Úgy vélem, ennek is köszönhető, hogy gördülékenyen sikerült vállalkozótársammal együtt a cégemet beindítani.

VARRÓ KRISZTINA

Az tetszett nekem a legjobban az elmúlt másfél évben, hogy nem pusztán elméleti tudást kaptunk, hanem sok-sok gyakorlati tanácsot, méghozzá személyre szabottan. Nekem például abban segített konkrétan a NIVÁK, hogy anyagi forrást találtam egyik elképzelésem megvalósításához.

Nemrég elvégeztem egy spin-racing tanfolyamot, mert már vagy három éve ez a hobbim. Ezt a fajta testedzést szerettem volna a környékünkön meghonosítani, ám hiányoztak hozzá az eszközök. Nos, a Vállalkozói Központ segítségével hozzájutottam a megfelelő felszereléshez, így elkezdhettük az edzéseket. Bizakodom abban, hogy sokan csatlakoznak majd kis csapatunkhoz.

BÜRGERMEISTER EDIT

Egészen kézzelfoghatóan le tudom mérni, mi volt a haszna annak, hogy bekapcsolódtam a Sikeresebb Női Vállalkozásokért elnevezésű projektbe. Az egyik megbeszélésen ugyanis felhívták a figyelmemet arra, hogy a kezdő vállalkozókat anyagilag segíti a Munkaügyi Központ.

Megpályáztam ezt a lehetőséget, és meg is kaptam hat hónapra a minimálbérrel megegyező támogatást. Ez a fél év - előzetes számításaim szerint - pontosan elegendő kell hogy legyen arra, hogy egészségmegőrző termékek árusításával eljussak addig, hogy a magam lábára állhassak.

Nagyon tetszettek még a személyiségfejlesztő órák, sokat tanultam belőle. Húszéves alkalmazotti múltammal szakítottam, úgy tűnik, nem fogom megbánni.

Forrás: Heves Megyei Hírlap, 2007. október 29.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés