Merjétek elengedni a dolgokat - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Petra van Laak

Mesélj Magadról, mivel foglalkozol?

Petra van Laak vagyok, a Text: van Laak ügynökség alapítója. Négy gyermekes, egyedülálló anyaként 2008-ban lettem vállalkozó, mert JÓ SZÖVEGEKRE mindig szükség van. És mivel az alkalmazotti lét az én „sarokszámaimmal” sem a munkáltatók, sem saját magam számára nem volt egy mézesmadzag. 

Ma már szövegírásra és az ezzel kapcsolatos megoldásokra specializálódott, vállalati kommunikációs szakértő vagyok. Írok, elemzek, stratégiákat dolgozok ki és előadásokat tartok. Emellett könyveket írok. Mint például a „Saját lábakon – egy négy gyermekes édesanya útja az önállóság felé” („Auf eigenen Beinen – eine 4fache Mutter startet in die Selbständigkeit”) vagy a „Okos netes szövegek" („Clever texten fürs Web”) című könyveket.

Honnan jött a vállalkozásod ötlete? Hogyan indultál és hogyan finanszíroztad?

Amikor a korábbi munkám során valamit írni kellett, mindig rám osztották a feladatot, mondván, hogy „Petra, ezt Te csináld!”. Írtam ajánlatokat, érzékeny tartalmú leveleket, párbeszéd leiratokat, kiállítás szövegeket, elemzéseket és így tovább. A családi életem összeomlása után (válás, négy 5 és 11 év közötti gyerek, pénz és munka nélkül) ilyen-olyan, kisebb munkákat elvállalva alig tudtam magunkat eltartani. 

Akkor jött az ötlet, hogy szabadúszó legyek és mind a szakmai, mind a magánéletemet a saját kezembe vegyem. És hogy olyan dolgot csináljak, amihez a legjobban az értek, ez pedig az írás volt. Egy laptoppal és egy internet csatlakozással kezdtem az egészet. Támogatás nélkül, csak a saját magamba vetett hitem és a gyermekeim morális támogatása mellett indultam el az úton. Minden elolvasható a „Saját lábakon” című könyvemben („Auf eigenen Beinen“). 

Hogy megy most az üzlet? Teljesültek az elvárásaid? És mi a helyzet anyagilag?

Minden szuper, hamarosan betöltöm a 10. üzleti évemet. Nemrég még két irodám volt, egy Potsdamban és egy Berlinben, két hónapja azonban egyesítettem őket és egy szép, nagy berlini vállalkozói irodaházba helyeztem át a székhelyemet. A második üzleti évben volt egy mélypontom, mert csak mini projektjeim voltak, a nagyobb ügyfelekhez egyszerűen nem jutottam be. Ekkor a korábbi, művészettörténészi diplomám mellé elvégeztem egy posztgraduális képzést, a Zürichi Gazdasági Főiskola vállalati kiadó szakát. 

Ezt a vállalkozói lét mellett, két év alatt végeztem el (elektronikus osztálytermek és hétvégi oktatások keretében) és a diploma óriási előrelépést jelentett mind az ügyfelek, mind a saját magam szempontjából. Azután felfelé ívelt a pályám. A negyedik üzleti évtől kezdődően jól el tudom tartani az ötfős kis családomat. Azelőtt azért össze kellett húzni a nadrágszíjat, de mindig megvoltunk valahogy.

Manapság jól keresek. Három gyermekem felsőoktatásban tanul (ez is pénzbe kerül), a legidősebb tűzoltó lett (nagyszerű, hogy van egy praktikus ember is közöttünk, akik mind szellemi munkát végzünk). Állandó vevőköröm van, megy az üzlet, folyamatosan foglalkoztatok szabadúszókat (a dizájn, a programozás területén és junior szövegírókat). 

2010-ben és 2013-ban elnyertem a Svájci Szövegíró Díjat (SWISS TEXT AWARD). 2014 márciusában megválasztottak Brandenburg tartomány egyéni vállalkozójának. 2014 áprilisában első helyezett lettem a „Római Café” elnevezésű irodalmi versenyen. A közelmúltban a Gazdasági és Energetikai Minisztérium által életre hívott NŐI Vállalkozók Hálózatában lettem női vállalkozó példakép.

Hol és hogyan dolgozol?

Egy csodás, berlini, vállalkozói inkubátorházban. Mindenekelőtt kreatív tapasztalatcserék, megbeszélések és ügyfél tárgyalások folynak itt. Különösen intenzíven útközben tudok dolgozni: vonaton, autóban (természetesen utasként) és kerékpáron (ilyenkor rendezem a gondolataimat). 

Hogyan szervezed az életed és hogyan sikerül összehangolni a munkát és a magánéletet?

Egyedüli családfenntartóként nagy a felelősségem. Amikor a gyerekeim még kicsik voltak, néha majdnem beleőrültem, annyira túlterhelt voltam. Akkoriban gyakran előfordult, hogy a két legkisebb gyerekkel együtt (akkor 8 és 10 évesek voltak) én is aludni mentem, hogy túléljem a másnapot. Időközben minden gyerek kirepült már, ami néha elég viccesen sikerült. 

Az így nyert időt először munkába fektettem, ami hiba volt, hiszen nem jelentett megoldást, hogy még többet dolgoztam, mint azelőtt. Mostanában már beiktatok kis szüneteket és izgatottan készülök a következő könyv projektjeimre, amelyek számomra mindig pihentető munkát jelentenek. 

Milyen tanácsot adnál azoknak az édesanyáknak, akik szintén önállósodni szeretnének?

Merjétek elengedni a dolgokat! Hagyjátok, hadd szaladjon a lakás, az egész nem olyan fontos! Az sem lényeges, hogy a gyerekek jó jegyeket hoznak-e haza az iskolából vagy sem. Megállapodtam velük: az a fontos, hogy leérettségizzenek, és cserébe nem kérem számon, hogyan tanulnak és készülnek fel rá. Nagyon fontos, hogy amikor a vállalkozói létről döntesz, a gyerekeket és/vagy a párodat mindig vond be! Szükségetek van a családotok morális támogatására, egyébként nem fog működni a dolog.

Tudnál három olyan tippet és eszközt említeni, amelyek segíthetnek a szabadúszó anyukáknak abban, hogy időt, pénzt spóroljanak és ne stresszeljenek?

1. Könyvtipp: „Saját lábakon“ („Auf eigenen Beinen“) - a DroemerKnaur Kiadó gondozásában 2013-ban jelent meg Münchenben (Tudom, kicsit furcsának tűnik, hogy a saját könyvemet említem, de már olyan sok női olvasómnak segített) 

2. Eszköz: A Gazdasági és Energetikai Minisztérium ingyenes induló csomagja sok ötlettel és ügyviteli software-rel (Gründer-Starterpaket vom BMWi )

3. Családi tanács: Néhány hetente üljetek össze a családdal, beszéljétek át az aktualitásokat, mindenki hozzászólhat, nem értékítélet kell, hanem közös megoldásra kell törekedni.


Forrás Mompreneurs.de 

Fordította Miklovicz-Kovács Enikő, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés