Ismerjék meg Philly Page-et, a Creative Women Internatonal alapítóját - Nők üzleti vállalkozásai Nagy-Britanniában

Philly Page

Lehetsz több területen szenvedélyes és sikeres a karrieredben.

Amikor elkezdtem a pályámat, állandóan arra figyelmeztettek, hogy ki kell választanom egy dolgot. Az a fajta ember voltam, aki párhuzamosan több témával is foglalkozott, tudomány és technikai őrült voltam és szerettem fotózni, táncolni és írni. Olyan dolgokat, amelyek papírforma szerint nem működnek együtt életpályaként. De ugorjunk előre két évtizedet (és miután nem fogadtam meg a jó szándékú emberek tanácsát), a legérdekesebb karrier út áll mögöttem, amire csak vágyhattam.

Díjazott fotós újságíróként olyan kiadványok számára dolgoztam, mint a Marie Claire és The Guardian, átutaztam a Sarkvidéket munka gyanánt, megfordultam namíbiai tanyákon, megjelentem televíziós programokban, dolgoztam olyan játékfilmekben, amelyekben Carey Mulligan és Michael Sheen színészek játszottak, világszerte vezettem tréningeket kreatív vállalkozóknak a British Council megbízásából, és írtam könyvet, hogy a kreatív embereknek segítsek saját vállalkozást indítani.

Ha ezt olvasva azt gondolod, hogy ezeket a lehetőségeket tálcán kínálták nekem, tudnod kell, hogy mindezt saját erőből értem el, és tudom, hogy Te is képes vagy rá.

Sok akadályt kellett leküzdenem a pályám elején. Édesapám elhagyott minket, amikor 4 éves voltam, édesanyám pedig meghalt 9 éves koromban. Amellett, hogy a legkeményebb módon tanultam meg, hogy az élet rövid, lehetőséget kaptam arra, hogy megtapasztaljam, hogy mit tud kínálni a világ mindenféle családi befolyás nélkül.

Igent mondtam a szembejövő lehetőségekre akkor is, ha úgy éreztem, hogy a komfort zónámon kívül vannak. Hamar megtanultam, hogy a kapcsolati háló segítségével lehet bejutni olyan ágazatokba, amelyekbe lehetetlennek tűnik belépni és még mindig sok a szexizmus és az „üvegplafon” a média iparban.

Mindennek a pozitív oldala, hogy az utánam jövő fiatalabb nőknek segíteni tudtam azzal, hogy bevezettem őket a kapcsolati hálómba, mentoráltam és ünnepeltem őket, amikor elérték álmaik állását. Olyan valaki vagyok, aki meg van győződve a csapatmunka erejéről, és arról hogy fontos egy „karrier közösség” építése magad körül, akiktől tanácsot, támogatást és biztatást kaphatsz a nehéz napokon, és akiktől kérdezni tudsz az induláskor.

Már több mint egy évtizede mentorálok kreatív embereket és örülök, hogy látom, hogy már nem szokatlan több szenvedélyre építeni karriert. 2014-ben ismertem fel, hogy a kreatív női vállalkozók részéről valós igény merült fel arra, hogy több támogatást kapjanak, elérjenek kapcsolati hálókat és finanszírozási javaslatokat olyan férfiak által uralt iparágban, mint a média.

A British Council-nál végzett munkám tapasztalatai alapján létrehoztam a Creative Women International®-t, hogy áthidaljam ezt a szakadékot. Most abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy láthatok más kreatív nőket sikeres karriert építeni és boldoggá tesz, hogy egy kicsit hozzájárulhattam az útjukhoz.

Hogyan építs több szenvedélyre karriert

Az alábbiak bemutatok néhányat azon dolgok közül, amelyeket a pályám indulásakor jó lett volna ismernem, illetve amelyekről a mentoráltjaim a legtöbbet kérdeznek tőlem.

1. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen karrier utat kövess, kezdd azzal, hogy valóban tisztázod magadban, hogy mi az a tevékenység, ami minden nap élvezetet okoz. Ha szereted a hobbidat, de úgy érzed, hogy ha ebből próbálnál megélni, az megölné a szenvedélyt, akkor keress mást, amire fókuszálsz.

2. Nézd meg, hogy miben vagy jó. Ha szenvedélyesen szeretsz valamit csinálni, az ugyan segíti az energiaszintedet megemelni a nehéz időkben, de szenvedély nélkül is lehet boldog és sikeres karriert építeni. Nézd meg, hogy milyen képességekkel rendelkezel. Meg tudsz csinálni könnyedén olyan dolgokat, amelyekért mások fizetnek?

3. Gondold át, milyen típusú emberekkel szeretnél együtt dolgozni. Ha saját kreatív üzlet felépítése a célod ahol egyedül fogsz dolgozni, akkor is fontos, hogy átgondold, hogy milyen típusú vevőket akarsz kiszolgálni. Ők részei a dolgozó életednek, és ha nem élvezed a velük való kapcsolattartást, akkor nagyon gyorsan boldogtalanná válsz a munkád terén.
Az emberek az éltető elemei annak, amit csinálunk, és annak, ahogyan pénzt keresünk, válassz ezért olyanokat, akikkel akarsz együtt működni, vagy mert hasonló az értékrendjük, vagy mert élvezed a velük töltött időt. Olyan sok időt töltünk munkával, hogy úgy gondolom, fontos, hogy élvezzük.

4. Kérj segítséget az elején. Ez az első számú dolog, amit bárcsak korábban tudtam volna. Kreatív emberként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindent magunknak kell megcsinálni, pedig valójában a legfontosabb, hogy az innovációra fókuszáljunk, a többit pedig kiszervezzük. Én rengeteg időt pazaroltam arra, hogy szoftvert találjak ki ahelyett, hogy kerestem volna valakit, aki felépíti nekem, és a megtakarított időben pénzt kereshettem volna a szolgáltatásai megfizetésére.
Amikor az induláskor kevés a pénzünk és az időnk, azt gondoljuk, hogy nem engedhetjük meg, hogy a segítségért fizessünk. De a kiszervezés gyakran időt szabadít fel arra, hogy több terméket állítsunk elő, ami aztán több pénzt hoz a konyhára. Egy kicsit a 22-es csapdája szituáció, de egy olyan szempont, amit több kreatív vállalkozónak érdemes megfontolni.

5. Szerezz támogatást. Ez egy súlyos kérdés és olyan valami, ami a szívügyem. Női vállalkozóként gyakran a gyerek és idősgondozás és millió egyéb dolog köré építjük a karrierünket. Támogatást kapni az elejétől alapvető fontosságú a jól léted és az üzleted sikere szempontjából. Akár egy mentor szolgáltatását veszed igénybe, akár találkozol olyan nőkkel, akik saját vállalkozás indításán dolgoznak, nagyon fontos, hogy tudj valakihez fordulni és segítséget kérni, ha nehézségekkel szembesülsz.

6. Az imposztor szindrómát lehet kezelni, még ha akkor szörnyűnek is érezzük. Az a jó hír, hogy a karrier valamely pontján a legtöbb ember szenved az imposztor szindrómától és leginkább akkor, amikor kimozdul a komfort zónából. Tudom, hogy nem erre vágyunk, de vannak módszerek a feldolgozásához, amitől aztán pozitív akadályként értékelhetjük.
Kezdd azzal, hogy megpróbálsz rájönni, hogy miért érzel úgy. Nincs meg minden szükséges képességed a megvalósításhoz vagy felfelé lépsz a fizetési kategóriák között vagy megszereztél egy olyan ügyfelet, akiről mindig is álmodtál? Megérteni az érzések gyökerét már fél győzelem.
A következő lépés, hogy rájöjj, van-e az érzéseidnek valóság alapja. Azt értem ez alatt, hogy csak bemeséled magadnak, hogy nem fogsz fizetésemelést kapni, vagy nem érdemelsz valamit, amikor nincs semmi bizonyítékod rá? Magunkkal tudunk a legszigorúbbak lenni. Keresd meg az igazságot abból a történetből, amit magadnak előadsz, az olyanokat, mint pl. „Félek többet kérni”, Aggódok, hogy bizonytalannak tűnök, amikor előadom a javaslatot” vagy „Nem tudom, hogy kell a szoftvert használni”. Minden típusú igazságot rendbe lehet tenni támogatással, tréninggel vagy egy társsal, aki veled tud tartani, hogy fogja a kezed.

Sikeres karrier építése

A türelmetlenségen sokat kellett dolgoznom az évek során. Amikor izgatottan építgetjük az álom karrierünket, alig várjuk, hogy minden azonnal megtörténjen. Ez egy természetes érzés és olyan valami, ami segít, hogy reggel kiugorjunk az ágyból és elkezdjük a napunkat. De a feje tetejére is állhat és frusztrálhat minket, amiért a dolgok nem haladnak elég gyorsan. Sok kreatív embert láttam kiégni vagy feladni, amikor a siker nem jött azonnal.

Cégtulajdonosnak, vállalkozónak lenni időnként kemény. Lehet, hogy mellékes melóként kell kezdened esténként, mielőtt ott tudod hagyni a főállásodat. Vagy lehet, hogy vissza kell lépned és őszintén átgondolnod, hogy mi nem működik a vállalkozásodban, aztán változtatni. Én sokszor fordítottam meg a vállalkozásomat és a karrieremet. A kulcs az, hogy sohase tekints eltékozolt időként a múltra. Egy barátom ezt a marináláshoz hasonlítja. Időnként a dolgok tovább tartanak, és ez rendben van. Bámulatos, hogy időnként a gyors siker valójában mennyi időt vesz igénybe.

Szerezz támogatást, teszteld és adaptáld az ötleteidet, keress meghökkentő lehetőségeket, építs kapcsolati hálót, szerezz ismerősöket különböző iparágakban, kérj segítséget, keress egy közösséget akár online, akár személyesen, akikkel megoszthatod az élményeidet, légy bátor, vállalj kockázatot és mindig kérdezz -  a legrosszabb, ami történhet, hogy nemet mondanak. Ne felejtsd el a kis győzelmeket megünnepelni, mert ezek fognak segíteni eljutnod a célvonalig.

Forrás NatWest, 2019. október

Fordította a Nőtárs Alapítvány önkéntese

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés