Az improvizáció sok kreatív lehetőséget rejt - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Zwetelina Ortega

Ki vagy és mivel foglalkozol?

A nevem Zwetelina Ortega. Nyelvész és író vagyok. 2014-ben alapítottam a Linguamulti tanácsadó központot. Egyéni tanácsadást és többnyelvű oktatási workshop-t kínálok szülők, tanárok és óvodapedagógusok számára. Anyaként észrevettem, hogy a szülőknek ezen a területen nincs kínálat.

Én három nyelven nőttem fel, bolgár, spanyol és német nyelven, és ezen a három nyelven nevelem a kislányomat.  Nagyon sok szakmai tapasztalatot gyűjtöttem a többnyelvűség előmozdításában. Például én dolgoztam ki a „Sag multi!” beszédversenyt a migrációs hátterű fiataloknak. Ezzel a know-how-val és a nyelvek iránti szenvedélyemmel kezdtem el a Linguamultit. Ezen kívül a "kreatív írás" és a "retorika" workshop-ot is tartok gyermekek és fiatalok részére.

Honnan jött a vállalkozása ötlete, hogyan kezdted el, hogyan finanszíroztad?

Nem vagyok született üzletasszony, és nem akartam önálló vállalkozónak sem lenni. Amikor szülési szabadság véget ért, én szerettem volna a munkámat visszakapni, de a főnököm nem akart a korábbi vezetői pozíciómba visszavenni. Gyorsan rájöttem, hogy ott nem fogok tudni tovább fejlődni sem szakmailag sem személyesen, ezért valami újat kellett keresnem. Azt tapasztaltam, hogy sok izgalmas munka van, de csak akkor, ha rugalmas vagyok – túlórák, esti megbeszélések stb. – de ezt nem akartam a lányommal megtenni.

Spontán módon azt mondtam magamnak: „Mi lenne, ha saját vállalkozást indítanék?” Lassan kezdett egy koncepció kirajzolódni bennem. Aztán elég gyorsan, két hónapon belül létrejött a semmiből a Linguamulti. Ez a vállalkozás egyesítette az egyetemi végzettségemet, szakmai karrieremet és számtalan személyes tapasztalatomat többnyelvű emberként és anyaként.

Vállalkozásomhoz nem volt szükségem nagy beruházásra, csak a fejemre és egy számítógépre. És elkezdtem csoportos gyakorlatokat és szülői workshop-ot kínálni a többnyelvű oktatáshoz. Az első vásárlói regisztrációt hamar további megrendelések követték, óvodák, általános iskolák stb. részéről.

Teljesültek az elvárásaid?  Pénzügyi szempontból is?

Már a kezdés utáni második hónapban kis haszonra tettem szert a Linguamultival. De tisztában vagyok azzal, hogy több időt vesz igénybe a célkitűzésem elérése, vagyis, hogy ebből megélhessek. Csak pozitív visszajelzéseket kapok a szülőktől. Mivel olyan szolgáltatást kínálok, ami még nincs a piacon, ez egyrészt áldás másrészt átok, mert senki nem ismeri, nem keresi.

Ennek ellenére még mindig magabiztos vagyok, mert ügyfeleim folyamatosan azt mondják, milyen hasznos volt a műhelymunka számukra, és mennyire nagyszerű, hogy létezik ilyen.  Az óvodák és az iskolák visszajelzése hasonló. Az oktatók hálásak, hogy rendelkezésre áll egy szakember, aki olyan komplex témákban segíthet nekik, mint a nyelvfejlesztés, a nyelvi támogatás többnyelvű gyermekek esetén. Sok ötletem van a Linguamulti továbbfejlesztésére. Még mindig sokat tanulok arról, mire van szüksége a szülőknek, melyik ajánlat kevésbé érdekes számukra, hol található a célcsoportom…

Hol és hogyan dolgozol?

Otthon dolgozom, ami pénzügyileg és időbeli szempontból is a legjobb. Amikor a lányom napközben óvodában van, teljes mértékben a feladataimra tudok koncentrálni. Amikor este elaludt, azt az időt is kihasználom. Ez bizonyos napokon nagyon intenzív tud lenni, akár napi nyolc órán keresztül is dolgozhatok. Az időt a gyermek és a munka között úgy osztom meg, hogy senki vagy semmi ne szenvedjen hiányt.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy anyám és mostohaapám az én szakterületen dolgoznak. Mindketten szociolingvisztikai kutatók a többnyelvűség témájában. Ők az edzőpartnereim. A férjem is nyelvész, mint én. Ő nemcsak erkölcsileg és érzelmileg támogat, de szakmai szempontból is fontos visszajelzéseket ad.

Hogyan tudod a munkát és a családot egyensúlyban tartani?

A lányommal Bécsben élek, a férjem szakmai okokból külföldön dolgozik, csak hétvégén van itthon, ez elégé megnehezíti a családi élet szervezését. Hét közben mindent egyedül intézek. Közvetlenül a Linguamulti alapítása előtt tudtam meg, hogy babát várok. Az időmenedzsment nagy kihívás számomra, de mindenben nagy segítséget nyújtanak a szüleim. Apám időben nagyon flexibilis, mindig ott tud lenni, ha szükség van rá.

Nincs konkrét receptem arra hogyan, de működik, sok akaraterővel. Azt elején, amikor csalódottan visszatértem a munkába, azt gondoltam, hogy anyaként el kell fogadnom azt a tényt, hogy szakmailag visszalépés vár rám a következő években. De a bennem levő sok energia mást sugallt és örülök, hogy erre a megérzésre hallgattam, és nem az eszemre.

Mit tanácsolnál más anyáknak, akik önálló vállalkozást indítanának?

Nincs tökéletes időpont vagy helyzet.
A lehetőségek szerinti legjobb döntés van.
Mindig csak döntés van, ami a lehető legjobb számodra, a családod, és az üzleted számára.
Az improvizáció nagyon sok kreatív lehetőséget rejt – ne félj tőle!
Egyszerre több termék helyett inkán egyetlen piacképes terméket kínálj.
Ha valaki rosszul vagy méltatlanul bánik veled, udvariasan, de egyenesen mond meg a szemébe.

Mi a 3 legfontosabb tanácsod a független anyáknak, hogy időt, pénzt és idegességet spóroljanak meg?

1. A kapcsolati háló – soha ne veszítsd szem elől, még akkor sem, ha belefulladsz a munkába.

2. Te is nagyon értékes vagy – ezért a te terméked is megéri az árát.

3. Prioritások – legyél könyörtelen a rangsorolásban.

4. Párosítsd a szakértelmedet a természetes varázsoddal.

5. Te vagy saját magad legjobb tanácsadója.


Forrás Mompreneurs.de 

Fordította Guba Emőke, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés