Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. december 10.

Múltidéző - Vállalkozó nők, 2001

Karrier vagy család? - a nők örök dilemmája. A vállalkozó nőké nemkülönben, hiszen nekik a kötetlenebb munkaidő-beosztás mellett szinte kizárólagos feladatként marad a háztartás ellátása. Problémáikról a nőnapon ülésező Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Női Vállalkozói Klubjának programmenedzserét, Szalay Zoltánnét kérdeztük. 

- Tagjaink között orvosok, művészek, kereskedők, mérnökök és grafológusok egyaránt vannak, hiszen vállalkozásuk profiljától függetlenül nagy dilemmájuk a karrier vagy család kérdése. Mi úgy válaszolunk erre, hogy mindkettő, mert azt tapasztaltuk, hogy a tehetséges nők képesek megoldani problémáikat.

- Idei első klubtalálkozójuk a nők esélyegyenlősége témájában kiírt pályázattal foglalkozik. A vállalkozó nők körében is probléma ez? 

- A nők esélyegyenlőségével számos európai uniós program foglalkozik, s pályázatokat hirdetett a Szociális és Családügyi Minisztérium is. Tagjainkat éppen a lehetőségekről igyekszünk tájékoztatni.

- Miért alkotnak speciális csoportot a vállalkozónők? 

- Azért, mert a férfival ellentétben a nőt, legyen akár beosztott, akár vállalkozó, ugyanúgy terheli a háztartás. Igaz, hogy a sokat szidott bevásárlóközpontok rengeteg könnyebbséget jelentenek. Korábban ugyanis hatig oda kellett érni a boltba, most meg lehet később is, s a gyereknek akár vasárnap is vásárolhatunk cipőt. Rengeteget fejlődött a háztartási eszközök tára, a gépesítéssel időt és energiát takarít meg a vállalkozó asszony.

- Nem olcsók a modern háztartási készülékek. 

- Bizony, ha egy nő vállalkozásba fog, nemcsak cégébe, hanem háztartásába is be kell fektetnie némi pénzt.

-Azért egy jó társ is sokat segíthet... 

- Természetesen, az igazi megoldást a megfelelő partner jelenti. De sokan vannak, akiknek társa is vállalkozik, vagy egyszerűen rengeteget dolgozik. Másrészt a tágabb környezetnek is minőségi változáson kell keresztülmennie. Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra.

Forrás: Népszabadság - Budapest melléklet, 2001. március 3.