Múltidéző - Pénelopé kaposvári követei, 1999

A megélhetés miatt lettek vállalkozók, de ha csak ezért csinálnák, nem jutottak volna el idáig. Sikeressé, elismertté szakmaszeretetük, s a céltudatosság, a következetesség tette őket. Vállalkozónők, akiket német kollégáik kezdőként képzeltek el, s néhány órás ismeretség után örömmel látták: profikkal van dolguk. 

A Pénelopé program ötlete glindei vállalkozó hölgyektől származik. Azt gondolták, hogy a szüfrazsettek női választójogi harcára, az amerikai emancipációs törekvésekre ugyan ma már nincs szükség, de a munka még nincs igazán elvégezve. Mert a nő ugyan kitartásához, tehetségéhez mérten ma semmivel sem kevesebb egy férfinél, de a családfenntartás mellett az önmegvalósítás továbbra sem könnyű számukra. Technikái persze ennek is vannak.

- Miként lehet családanyaként, gyermeknevelés mellett megvalósítani álmainkat, terveinket: erre a kérdésre keresi a választ a Pénelopé program, amelyre pályázaton nyertek támogatást Brüsszeltől a glindeiek - mondja a négy kaposvári vállalkozó hölgy, aki csatlakozott a projecthez.

Sziráczkiné Győrffy Mária nagykereskedő, Kimmel Ágnes képkeretező, Geberta Károlyné mesterfodrász és Gombos Gusztávné kereskedő egy hete találkozott Kaposvár német testvérvárosának, Glindének a küldöttségével. A találkozót a polgármesteri hivatal hozta létre, s ebben óriási szerepe volt Polgárdi Erikának, a hivatal sajtóreferensének, emelik ki a program résztvevői egy dolgos nap után, a jól megérdemelt kapucsínó mellett.

Megtudom: a Pénelopé program célja a segítségnyújtás, a tapasztalatok átadása. A glindei hölgyek ugyan a család mellett félállásban vállalkoznak csak, s egész más gazdasági körülmények, adó- és tb-jogszabályok között dolgoznak, ismereteik, véleményük mégis sokat jelenthet kaposvári kollégáik számára. Amint a magyar vállalkozói lét megismerése is átfogalmazhatja a német valóságból érkezett nők világnézetét.

- Első benyomásunk az volt, hogy vendégeink az önmegvalósítás útján járva lettek vállalkozók, amíg mi a megélhetésért tettük ugyanezt. De miután azt csináljuk, amit szeretünk, megtaláljuk benne örömünket, önmagunkat - fogalmazzák meg hitvallásukat a vállalkozónők.

A glindeiek néhány napos itt-tartózkodásuk alatt végiglátogatták vendéglátóikat, s mielőtt hazaindultak, meghívták őket egy németországi találkozóra.

Februárban együtt lesz a „három testvér” Glindében: Saint-Sebastian-Sur-Loire küldöttsége is részt vesz a Pénelopé egy éves záróbankettjén. A kaposváriaknak lehetőségük lesz a német csoport tagjai körében szakmabeliekkel is találkozni.

A német vállalkozónők között - mint megtudom - irodai adminisztrátor, grafikus és játékkészítő egyaránt van. A februári háromoldalú Pénelopé- találkozó után a kaposváriak is szeretnék bővíteni az itteni csoport tagságát.

Beszélgetésünk gyakran kanyarodott vissza egy lételemhez, a családhoz. Ami az önmegvalósítás „nehézségét okozza”, s ami - mondták mindannyian - a legfontosabb háttér szakmai sikereikben.

******

Sziráczkiné Győrffy Mária, fodrászcikk kis- és nagykereskedő. 

Négy világcéggel van szerződése, s egy kozmetikai cég somogyi képviselője. Étterem- és szállodavezetőből lett kereskedő 12 évvel ezelőtt. Kaposváron és Siófokon van üzlete, melyeket lányával közösen vezet. Egy 27 és egy 17 éves lány édesanyja.

Kimmel Ágnes, képkeretező. 

Neve minden kaposvárinak ugyanazt jelenti. Beleszületett egy 1941-ben alapított képkeretező dinasztiába, képkereskedelemmel is foglalkozik. 23 éve kezdte a szakmát, sokat köszönhet édesanyjának és anyósának, hogy a család mellett dolgozhatott. 12 éve vállalkozó. Fiai 21,18 és 15 évesek.

Geberta Károlyné, mesterfodrász. 

Kaposváron és a Balaton-parton van üzlete, pályafutásában szülei támogatását hangsúlyozza. Férje szintén mesterfodrász, s egy fodrászcikk kiskereskedésben dolgozik, melyet együtt vezetnek. Egy 24 éves fiuk van.

Gombos Gusztávné, kereskedő, a Lazarine Illattár tulajdonosa.

Szakmája a hivatása, hobbija a kereskedelem és a kiskereskedelmi magánmúzeumi gyűjtemény gyarapítása. 1990-től vállalkozó. Férje is kereskedő, így talán nem csoda, hogy két fiuk is ezen a pályán indult el.

Forrás: Somogyi Hírlap, 1999. december 6.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés