Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. december 5.

Múltidéző - Majdnem férfi, 1998

Vállalkozónőkről szól az a kétnapos konferencia, amelyet november végén rendeznek a Stadion Szállóban. Szó lesz karrierről és családról, az egzisztenciateremtés lehetséges útjairól, ám elmondják a hölgyek azt is, hogyan gazdálkodnak idejükkel, hogyan nevelnek a munka mellett gyereket, s ami nagyon fontos: hogyan maradnak mindeközben nőiesek - tudtuk meg a Women ’98 Szervező Iroda vezetőjétől, Lesták Zsuzsától. 

- Hogy fest egy vállalkozónő? Kosztümben jár, és reggeltől estig telefonál? 

- Ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni. Sokan azt gondolják, hogy a vállakozónő hideg, megközelíthetetlen, férfias, elhanyagolja a családját, a gyerekeit, és állandóan ideges. Természetesen nem ilyen. A vállalkozónő igyekszik összeegyeztetni a magánéletét és a munkáját.

-Azt mondják, a mai nők fontosabbnak tartják a karriert, mint a gyerekszülést, ezért a családalapítást minél későbbre tervezik. 

- Nem lehet általánosítani, hiszen rengeteg nő szülései tán kezdett saját vállalkozásba.

- Általában hány évesen lesz a hölgynek saját cége? 

- Nemcsak azt tartom vállalkozónak, aki saját üzletet vezet, hanem azt is, aki magas beosztásban dolgozik egy nagyvállalatnál. Nos, mindkettőhöz sok-sok tapasztalat, határozottság, kitartás és szerencse kell. Hogy a 20-22 éves nő sikeres vállalkozó, az inkább kivételes eset.

- Mennyire fogadják el az önálló nőket a férfiak? 

- Az üzleti életben elfogadják a hölgyeket.

- ... egyelőre kevés nőt kell elfogadniuk... 

- Sokkal több a vállalkozók között a férfi, de ez érthető. Vannak hagyományok, előítéletek amelyek „nem engedik”, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozzék, mint mondjuk Németországban vagy Angliában. De jó úton haladunk, nemcsak a gazdasági életben, a politikában is egyre nagyobb szerepet kapnak a nők.

Forrás: Kurír, 1998. augusztus 4.