Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. december 7.

Múltidéző - A koronaékszerész kitüntetettje, 2000

A Magyar Termék Nagydíj 2000 pályázat Munkahelyi öltözék kategóriájának első díját szeptember 7-én adták át a Silhouette Kft.-nek. A társaság lelke, motorja a magyarországi férjhezmenetele miatt Erdélyből Gödöllőre áttelepült Bartunek Katalin iparművész-üzletasszony. 

Bartunek Katalin úgy érzi, vállalkozónak született, hiszen családi háttere adta számára ezt az indíttatást. Szülei mesteremberek voltak, s ő már gyermekkorában azt látta, hogy önállóan leltek rá a boldogulás útjára, nem pedig másoktól várták a kenyeret.

A Magyarországra áttelepült iparművészt családtagjai a romániai forradalom idején követhették, s ezután Bartunek Katalin életében gazdasági váltás is történt. Megszűnt ugyanis az a kör, amelynek beszállított, viszont itt voltak a szerettei, akikre számíthatott. Így aztán férjével, Pál Gáborral, valamint egy baráti házaspárral megalakították a Silhouette Kft.-t, amely családi vállalkozásként indult, ezért a legfontosabb jellemzője a lojalitás volt, s az maradt a mai napig is. Bartunek Katalin egyik legfőbb támasza mind a mai napig a férje, aki a vállalkozás logisztikai, operációs munkáit menedzseli.

A céget viszonylag gyorsan sikerült fejleszteniük.

- A tervezési munkához elengedhetetlen készségem, a kreativitásom a cégszervezésben is dominál, tehát mindig kitalálok valami új dolgot - mondja az üzletasszony.

A cégből mostanra cégcsoport lett. „Agyközpontja” a Katalin és férje által 50 százalékban birtokolt Silhouette Kft., egyik gyári háttere a pápai Siitex Kft. - melynek egyharmad részben tulajdonosa Katalin - míg a csoport harmadik tagja az iparművésznő egyéni vállalkozása. A Siitex pápai varrodája korábban a Páva Ruhagyár üzeme volt, s így a gyár könnyűkonfekciós profilját folytatja, főleg nyugat-európai vevőknek végeztetnek bérmunkákat.

A vállalkozás 40 munkatársa koordinációs és kreatív munkákat egyaránt folytat. Például annak a 18 üzemnek a kapacitáshasznosítását hangolja össze, amelyekkel a cég - attól függően, hogy blúzt, kosztümöt vagy éppen kötöttárut kell-e gyártatnia kollekciójához - rendszeres kapcsolatban áll.

- 1996-ban hoztam létre a Gödöllői Divatnapokat, melyek keretében különféle rendezvényeket, konferenciákat, valamint történelmi divatszínházat szervezünk - mondja Bartunek Katalin.

Két évvel ezelőtt egy oktatási programba is belevágott. Ezzel bekapcsolódnak a város felsőoktatási életébe is, ugyanis a gödöllői Szent István Egyetemmel karöltve divattagozatot indítanak. Jövőre tervezik az oktatás megkezdését.

Bartunek Katalin 1997-ben, Washingtonban a Vállalkozó Nők Első Világkonferenciáján képviselhette Magyarországot. A következő évben, Londonban a világ első ötven vállalkozónője közé választották, az Arany varrótű pályázat szervezéséért pedig elnyerte a brit királyi koronaékszerész díját.

Névjegy 

Az indulás: Művészeti gimnáziumi érettségi után ruhagyárakban dolgozott, majd a romániai művészeti alap galériáiba szállítja saját tervezésű ruháit.

A váltás: 1983-ban Erdélyből Magyarországra települ, 1986-ban művészeti menedzserképzőt végez Budapesten.

A vállalkozó: 1990-ig alkotó iparművészként a pesti Belváros elegáns butikjait látja el termékeivel. 1990-ben férjével és a Fináczy házaspárral megalapítja a Silhouette Kft.-t, 1995-ben társaival megalakítják a Siltex Kft.-t, 1997-ben létrehozza egyéni vállalkozását.

Forrás: Somogyi Hírlap, 2000. szeptember 16.