Múltidéző - Egy energikus nő, 1998

Nehéz elszakadni Magyarországtól annak, aki élete nagy részét itt töltötte. Kiss Katharina kisgyerekekkel költözött végleg Németországba. Rokonai, szülei után ment. 

Meg akkor még, a nyolcvanas évek elején úgy látszott, jobb ott, Nyugaton. Nem mintha most nem lenne az. Katharina mégis gyakran visszajár. Kétlakiságát így magyarázza: a vérem német, de a szívem magyar. Azt szeretném, ha a két kultúra közeledne egymáshoz.

Katharina gépészmérnökként végzett idehaza, majd rövidesen a Ganz Villamossági Művek osztályvezetője lett. Csak akkor derült ki számára milyen könnyű itthon nőként vezetőnek lenni, amikor kikerült a Stuttgart melletti Kirchheimbe.

A németek egészen másképp vélekednek a női munkaerőről. Pláne akkor, ha az illető hölgy ráadásul egy elférfiasodott szakma kiváló ismerője.

Pici gyerekei voltak, a férje egyetemi tanár volt. Furcsán néztek rá, miért nem marad a gyerekei mellett otthon, mint az Németországban megszokott? De Katharina nem tágított, és szakmailag is bizonyított.

Szabadfoglalkozású konstruktőrként többet keresett a gyárban, mint férfi kollégái. Katharina szerint vannak olyan nők, akik a gyerekükkel is jobban tudnak törődni, ha karrierjük is épül közben. Sokkal frusztráltabb lett volna, kielégítetlenebb, ha szakmailag nem fejlődik, ha a család „áldozata” lesz.

Így maradék idejét mindig jókedvűen, csak a gyerekekre koncentrálva töltötte, sőt még maradt is szabadidejéből. Heti kétszeri testedzésre, fitnessre, úszásra. Mert szerinte elengedhetetlen egy nő számára, hogy valóban nő maradjon. Persze neki könnyű, mert bármit ehet, nem ragadnak rá a kilók.

Ahogy a gyerekek nőttek - lánya most érettségizik, fia 22 éves - úgy váltott. Saját szoftvercéget alapított. Részt vettek magyarországi projektekben is. Ők szállították a hűtőgépgyár és a Ramovill szoftverjeit és hardverjeit, mindemellett hazai termelő vállalatokkal gépgyártásba fogtak.

Csak azt ne higgyék, Katharina ennyivel beérte. Csatlakozott természetesen a Német Vállalkozónők Szövetségéhez és azonnal összehozott egy találkozót a Magyar Nők Országos Szövetségének vállalkozói tagozatával.

Több társával együtt megalapított egy médiaházat, egy galériát fiatal művészek támogatására. Az első, nem éppen fiatal, de annál karakterisztikusabb meghívottja Victor Vasarely volt. Azóta persze ifjabb magyarok is kiállítottak.

Egy éve cikkeket is ír. Eszébe se jutott volna, ha egy ismerőse nem hívja fel rá a figyelmét, végezze el a sajtószóvivői tanfolyamot, neki való. Miért ne? Élvezettel fogott bele itthon. Azóta meg is jelentek már írásai hazai lapokban.

Csak egy gondja van. Kevés az olyan fitnssterem idehaza, amelyik az összes gépet fel tudná sorakoztatni, amelyeket ő odahaza megszokott. Nem nehéz kitalálni, mit forgat a fejében. Fitnessklubot szeretne építtetni. A Ganz Villamossági Művek egyik szanálás alatt álló gépcsarnokát nézte ki helyszínéül.

Forrás: Kurír, 1998. június 4.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés