Hibázzunk, és mindig tanuljunk belőle - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Elke Peetz

Mesélj Magadról, mivel foglalkozol?

A nevem Elke Peetz, okleveles üzletasszony, két gyermek édesanyja, vállalkozó és beismerem, álmodozó vagyok. Néhány évig az egyik legnagyobb német bankban egy több mint 100 millió eurós projekt portfoliót kezeltem. Manapság coachként és trénerként intelligens nők számára nyújtok támogatást abban, hogy a munkájukban megvalósíthassák önmagukat és örömteli életet élhessenek.

A Traumjobfängers elnevezésű workshop szervezője vagyok, amelyen nők segítenek egymásnak a szakmai változásban. Havonta egyszer pedig megszervezem a Coaching on the Rocks eseményt, amely egy ingyenes, két elemből álló program: része egy rövid, egyéni coaching és egy virtuális ladies night.

Honnan jött a vállalkozásod ötlete? Hogyan indultál és hogyan finanszíroztad?

Az első gyermekemmel otthon töltött idő kellő távolságot biztosított ahhoz, hogy elgondolkozzam a magán és szakmai életem jövőjéről. Az elismert szociológusnő, Dr. Marta Beck (Soziologin Dr. Martha Beck) életvezetési tanácsadó képzésére (Ausbildung als Life Coach) véletlenül bukkantam rá.

Rögtön úgy éreztem, ez az, amire szükségem van, de a döntés nagyon nehéz volt. Mindenekelőtt nagyon fontos volt, hogy a férjem mellettem állt. Mivel ő épp a tanulmányai utolsó szakaszában tartott, anyagi szempontok miatt is nagyon át kellett gondolni a döntést.

A munkaidő utáni, kilenc hónapos képzés nem csupán nagyszerű végzettséget adott, hanem egyidejűleg intenzív önismereti utat is jelentett. Ennek során egyre világosabbá vált számomra, hogy tulajdonképpen egész addigi életemben coachként dolgoztam és ez a tevékenység örömmel tölt el, és sok erőt ad.

Az önállóság pedig a következő logikus lépés volt. A finanszírozásban először a szülők segítettek. A vállalkozásom és a második gyermekem ugyanis szinte egyszerre születtek meg. Időközben heti két napot ismét a banknak dolgozom. Ezenkívül szerencsére biztos anyagi tartalékunk van.

Hogy megy most az üzlet? Teljesültek az elvárásaid? És mi a helyzet anyagilag?

A kislányommal otthon töltött első évben természetesen csak kis lépésekben haladhattam a vállalkozásommal. A logikusan szűkös idő miatt, mely két kisgyermek mellett a rendelkezésemre állt, még egyszer meg kellett tanulnom hatékonyabban, strukturáltabban és világos prioritásokkal dolgozni. Ez most hihetetlen előnyt jelent.

18 hónap egyszerre anyaként és vállalkozóként eltöltött idő után büszke lehettem arra, hogy felépítettem az Elke Peetz – Be the Best You platformot, amely a dolgozó anyákat segíti, hogy kitörjenek a multi világ mókuskerekéből.

A Traumjobfänger Workshop általam kifejlesztett koncepciójának tesztje annyira sikeres volt, hogy most már sorozatosan indíthatom a workshopokat. A banki munkámnak köszönhetően anyagilag eddig minden rendben van. Ehhez a megélhetést támogató másik, két pillér (a coaching és a szemináriumok) jelenleg még csak kis mértékben járul hozzá, de ez a mérték elég gyorsan nő, amióta a gyerkőceim felügyelete megoldott és minden figyelmemet az üzletnek szentelhetem.

Hol és hogyan dolgozol?

Otthonról dolgozom. Az üzleti modellem kialakításakor ez feltétel volt. Hétfőn és kedden szabadúszóként a banknak dolgozom. Szerdától péntekig telefonos vagy Skype-os coachingokat tartok, blogot írok, új termékeket és koncepciókat dolgozok ki, és online marketinggel foglalkozom.

Ezeken kívül a heti rendemben szánok időt arra, hogy átgondoljam a dolgaimat, a stratégiai tervezésre, a friss levegőn mozgásra és a saját coachommal való együttműködésre is. És ha társaságra vágyom, visszajelzésre vagy új ötletekre van szükségem, virtuális kapcsolatban vagyok más vállalkozónőkkel egy nagyszerű hálózat tagjaként. Ebben a pillanatban nincs is más kívánságom!

Hogyan szervezed az életed és hogyan sikerül összehangolni a munkát és a magánéletet?

A férjemmel megosztjuk a felelősséget a gyerekek kapcsán. A tanulmányai idején én teljes munkaidőben dolgoztam, ő vitte a gyerekeket a bölcsődébe és ő is ment értük.

Most pályakezdőként vág bele a munka világába és a munka mellett én töltök több időd a gyerekekkel. Őket napközben körülbelül 8 órától kedves dadusok kísérik el a bölcsődébe és az óvodába és délután 16 órától én vigyázok rájuk.

Aztán, ha a nap túl rövidnek bizonyul, és esténként még fitt vagyok, a kanapén még előveszem a laptopot. Havonta egyszer megrendezem a hétvégi Traumjobfänger Workshopot és ebben az időszakban a gyerekek körüli teendőket teljesen átvállalja a férjem. Én pedig élvezem a „gyerekmentes” hétvégét csak a „csajok” társaságában. Ez már majdnem olyan, mint egy nyaralás. 

Milyen tanácsot adnál azoknak az édesanyáknak, akik szintén önállósodni szeretnének?

Meg vagyok róla győződve, hogy szinte minden olyan vállalkozás ötlet, amely iránt az ember igazán lelkesedik, sikeres lehet. DE: senki sem tudja már az elejétől, hogyan teheted sikeressé az ötletedet és ezt egyik tanácsadó sem tudja Neked megmondani. Meg kell találnod a saját utadat, hibázni és azokból újra és újra tanulni, hogy mi az, ami működik és mi az, ami nem és mindig készen kell állni arra, hogy kilépj a komfort zónádból. Mert csak így tudsz kibontakozni.

Egyszerűen időre van szükség ahhoz, hogy az ötletedet kellően csiszolgasd, alakítsd, hogy abból egy sikeres üzleti modell kerekedjen ki a végén. Ezt az időszakot pedig át kell vészelned anyagilag. Az indulás előtt mindenképpen kell egy terv arra, hogyan tudsz elég hosszú ideig financiálisan kitartani.

Megtakarításokkal, egy tőkeerős partnerrel vagy egy jól fizető mellékállással. Az a lényeg, hogy elég ideig átsegítsenek azon az időszakon, amíg a vállalkozásod már működik. Mert ez előbb-utóbb bekövetkezik, ebben biztos vagyok!

Tudnál három olyan tippet és eszközt említeni, amelyek segíthetnek az anyukáknak abban, hogy időt, pénzt spóroljanak és ne stresszeljenek?

1. Könyvtipp: Michael Port – Book Yourself Solid
2. Könyvtipp: Chris Guillebeau – The 100$ Startup
3. Könyvtipp:  Tim Clark und andere – Business Model You


Forrás Mompreneurs.de 

Fordította Miklovicz-Kovács Enikő, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés