Ne félj hibázni és újrapróbálkozni! - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Katina Sostmann

Ki vagy és mivel foglalkozol?

Katina Sostmann vagyok, a „Südstern Produkte” vállalkozás alapítója, Berlinben élek és dolgozok öt gyermekemmel és a párommal.

A munkám és a szenvedélyem az „Interaction Design”( IxD). Az IxD lényegében interaktív digitális termékek, környezetek, rendszerek és szolgáltatások tervezésé. Én magamat egy közvetítő kapocsnak látom a különböző rendszerek, tudományágak és érdekcsoportok között, aki megpróbálja megtalálni a legjobb megoldást az adott kontextusban illetve az adott ügyfélnek.

Ehhez sokoldalú tapasztalataimat úgy használom fel, hogy szokatlan, de megvalósítható megoldásokat dolgozok ki. Inspirációt a mindennapokból merítem. Olyan helyzetekből, ahol az emberek kölcsönhatásba lépnek az őket körülvevő dolgokkal.

Úgy vélem, hogy az ilyen interakciónak mindenképp egyszerűnek és funkcionálisnak kell lennie. Ezen túlmenően egy játékos, költői és izgalmas módszert keresek a termékekkel való interakció megtervezéséhez – legyen ez akár hardver, szoftver vagy szolgáltatás.

Honnan jött a vállalkozás ötlete? 

A 70-es években nőttem fel, boldog és arany évek voltak ezek egy gyermek fejlődéséhez. Amikor nekem gyerekeim lettek, azzal szembesültem, hogy a gyerekeknek vásárolható dolgok mennyire buták és nem szerethetőek. Olyan csalódottságot éreztem, hogy elhatároztam, én ezt jobban akarom csinálni.

Diplomamunkámban megragadtam a lehetőséget arra, hogy valami olyat tervezzek, amit addig hiába kerestem az üzletekben. Amikor viszont először próbáltam a termékhez gyártót találni, megtanultam, hogy a jó ötlet még nem elég. Inspiráló termék kell, ami használható, őszinte, szórakoztató, és a világot kicsit szebbé, jobbá is teszi.

Ma vállalatoknak és a vállalkozóknak segítek olyan termékek és szolgáltatások kifejlesztésében, amelyek jól megfelelnek a jövőbeli felhasználók igényeinek és az én esztétikai igényeimnek is.

Hol és hogyan dolgozol?

Ötödik gyermekem még kicsi, ezért hetente csak 4 napot dolgozom, részben otthonról, vezető tervezőként az IXDS-nél, ami egy berlini szolgáltató- és terméktervező iroda. Mivel nagyon fontos számomra, hogy a tudományos világgal kapcsolatban maradjak, ezért alkalomadtán egyetemi órákat adok, és konzulens feladatokat vállalok diákok diplomamunkájához. Ha ezeken túl még mindig marad szabadidőm, akkor vállalkozóknak segítek ötleteik kidolgozásában.

Mi a módszered, hogyan tudod a munkát és a családot egyensúlyban tartani?

A munkában eddig szinte mindenféle modellt kipróbáltam már. Gyerekek mellet jártam egyetemre, voltam tudományos munkatárs, alkalmazott magánvállalkozásban, de dolgoztam szabadúszóként, valamint saját ügynökséget is alapítottam.  A legjobb kombináció az volt, amikor részmunkaidőben az egyetemen dolgozhattam és emellett társalapítóimmal együtt termékeket fejlesztettünk.

Ehhez megbízható és folyamatos megrendelésre van szükség, ami sajnos többnyire csak egy álom, ezért úgy döntöttem, mindaddig, amíg gyermekeimnek (a legfiatalabb csak 3 éves) rendszeresen szükségük van rám, addig a szakmai függetlenségi vágyamat háttérbe szorítom.  Szerencsére jelenlegi munkaadóm, az IXDS, olyan munkáltató, ahol lehetőségem van készségeim fejlesztése mellett ápolni a szakmai kapcsolati hálómat is.

Egy jó minta: a párommal megosztjuk a háztartási munkákat és gyermekgondozási feladatokat, mint egy jó menedzsment csapat a „családnevű magánvállalkozásban”.  Hála a kommunikációs eszközöknek is, hogy nem vagyok állandóan elhavazva.

Mit ajánlanál más anyáknak, akik önálló vállalkozást szeretnének?

Csinálják! Ne féljenek hibázni és újrapróbálkozni. Egy kis biztonságra bárhol lelhetsz, például egy nyugtató alvásra éjjel, amikor a gyerekek alszanak.


Forrás Mompreneurs.de 

Fordította Guba Emőke, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés