Nagy levegőt kell venni! - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Nina Nägel

Ki vagy és mit csinálsz?

Nina Nägelnek hívnak, 37 éves vagyok, három gyermekem van (5 és 2 évesek valamint egy 3 hónapos). Alapítója és ügyvezetője vagyok a byGraziela cégnek.

Honnan jött az ötlet az üzlethez? Hogyan indítottad? Hogyan tudtad pénzügyileg megvalósítani?

Édesanyám - Graziela Preiser - a 60-as években elkezdte tervezni kedvenc, gyermekeknek szánt  ábráit - alma, szívek, vonat -, amelyeket tapétákra, edényekre és anyagokra tettek. Ezeket a tipikus mintákat elsősorban a Brigitta újság tette közzé, amikben ez volt a 70-es évek legkedveltebb, megrendelt modellje. Ezen túl számos ismert cég - mint például a Rosenthal, Dibbern és a Dierig - felhasználta a kollekcióiban a Graziela Designeket.

Amikor a barátnőim elkezdtek babát várni, gyakran felmerült a kérdés, hogy nincs-e valami régi dolog a gyermekeik részére az édesanyám által tervezettekből. Átkutattam a padlást, és természetesen rengeteg holmit találtam.

Ezt követően azt is láttam, hogy az Ebay régi ágyneműinek és anyagainak ára az egekig emelkedett. Ekkor jött a gondolat, hogy egy megújulás többeknek örömet okozna, és 2008-ban édesanyámmal közösen elhatároztuk a minták újbóli bevezetését. A díjazott Graziela minták azóta ismét jelen vannak a piacon.

Hogy megy most az üzlet? Mit értél el és hogyan? Mi a helyzet a pénzügyi résszel?

Elégedettek vagyunk, a választékunkat lépésről lépésre bővítjük. Néha eszembe jut, hogy gyorsabb növekedés jobb lenne, de végül is  a byGraziela folyamatosan és megbízhatóan bővül. Jelenleg belföldre és külföldre kb. 100 üzletbe szállítunk; és fantasztikus kooperációkat is kiépítettünk.

Hol és hogyan dolgozol?

Az irodám otthon van, és a csapatommal is ott tartom a kapcsolatot. Ez így könnyebb, például ha az egyik gyerek beteg, vagy hasonló gond van. Igaz, tudomásul kell venni, hogy a privátszférából is átszűrődik egy rész a munkatársak felé.

Hogyan osztod be az idődet, és hogy tudod a munkát és a családot egy kalap alá vinni? 
 
A 3. gyereknél már mindent lazábban látunk, úgy hogy nincs feszültség. Ezen felül jó hangos a ház, úgy hogy több vagy kevesebb hűhó már nem is számít! A legnagyobb gyerek iskolába, a középső óvodába jár, úgy hogy még pizsamában gondoskodom róla, hogy mindenki időben a megfelelő helyre eljusson. A kicsit viszem magammal, és gyakran az iskolában szoptatom meg.

Otthon dolgozni azt jelenti, hogy a feladatok keverednek, ami sokszor nehézséget is okoz, bár a gyerekekkel vagy az üzlettel foglalkozni nem is különbözik annyira. A tetőtérben egy csodás kis irodát alakítottunk ki, ahol az asszisztenseimmel dolgozom, és probléma nélkül koncentrálni tudok. Pillanatnyilag a heverőről dolgozom többet, persze jobb lenne egy igazi babaszünet, de hát a saját cég már csak ilyen.

Mit tanácsolnál azoknak az anyukáknak, akik önállósodni szeretnének?

Kitűnő hálózatra van szükség - két lábon kell állni. Fontos az is, hogy a legelején ne legyen pénzügyi teljesítési kényszer. Ezen túl fontos, hogy az élettárs támogasson - legalábbis lelkileg.

Mi a 3 legfontosabb tanácsod az önállósodásra vágyó anyukáknak, hogy időt, pénzt és idegeskedést megtakarítsanak?

Először is vegyenek egy mély levegőt. Fontos, hogy ne legyen probléma, ha a dolgok rögtön nem éppen úgy mennek, ahogy kellene, ezt egészében kell látni. Arra kell koncentrálni, ami a legfontosabb, és ezt követően nyugodtan, hideg fejjel tovább csinálni. A legtöbb krízis később jelentéktelenebbnek tűnik.

A következő a hétköznapok átszervezése. Az egész hetet célszerű megtervezni, és ha valami változik, könnyen lehet módosítani. Mindez talán lényegtelennek tűnik, de segít a - normálisnak vehető - káosz feletti uralkodásban.
 
Harmadikként részemről az otthoni irodát ajánlanám. A gyerekek számomra a legfontosabbak, úgy hogy mindig ott vagyok, ha szükség van rám. Különösen igaz ez a kislányomra, akivel a fotelban ülve, a mobilomat használva dolgozom. A kicsi mindig velem van, úgy hogy az egyik kezem foglalt, a másik szabad - ez az otthoni munka aranyat érő előnye. Az asszisztenseim a fontos dolgoknál bejönnek hozzám a nappaliba, így mindig együtt haladok a tennivalókkal; de ha úgy adódik, bármikor szünetet is tarthatok.


Forrás Mompreneurs.de

Fordította Félegyházi Szilvia, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés