Kevesebbel többet - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Esther Eisenhardt

Ki vagy és mit csinálsz?    
                                                     
Esther Eisenhardtnak hívnak, én vagyok a MomPreneurs alapítója és üzemeltetője. A MomPreneurs egy iránymutatóként és hálózatként működő oldal önállóságra vágyó édesanyáknak, Az alapvető kérdésekre igyekszik választ adni: hogyan lehetek anyukaként is önálló, hogyan tudok egy sikeres üzletet felépíteni és működtetni, és hogyan egyeztethető ez össze a családi teendőimmel? Ez az új kihívás új megközelítést igényel. Mivel szerettem volna megtalálni a válaszokat, ezért alapítottam meg a MomPreneurst.

Honnan jött az ötlet  vállalkozás alapításához?

Több éven keresztül dolgoztam az Internet területén, szerencsémre a munkám és a hobbim azonos volt. Ez azt jelenti, hogy mindig sokat és szívesen is dolgoztam. Anyaként persze a család is fontos volt, de ezt a kettősséget Németországban nem egyszerű megoldani. Oka a még érvényben lévő mentalitás, a hiányzó gondozási lehetőségek, és a társadalomban meglévő Anya és Munka elképzelések, valamint a férfiak sikerrel kapcsolatos  gondolatai, így a kettős tevékenységet sokan  ellenzik.

Anyaként nagyon jól ismerem ezeket az akadályokat, és szeretném, ha ez a szemlélet megváltozna. Az anyák a legkevésbé figyelembe vett humán erőforrások, akik a munkaerő piac részére elveszettnek számítanak. Ez nagyon káros jelenség; vállalkozásommal segíteni szeretném, hogy mindez megváltozzon.

Hogyan indultál, és hol tartasz most?

Mindig valami önálló dolgot akartam csinálni, ez még most is így van. 10 év munkaviszony és a két gyerekem születése után azt gondoltam: most vagy soha.
Nem akartam kötött munkahellyel utazgatni, és az ebből adódó gondokkal megküzdeni, így jutott eszembe: csinálok valami mást az anyukáknak.

Az ötlet már megvolt, de fogalmam se volt róla hogyan kell céget alapítani; ezért a többi berlinihez hasonlóan Startup előadásokat kezdtem hallgatni; beiratkoztam Berlinben a Startup Akadémiára, és elhatároztam, hogy korábbi kollégákkal együttműködve egy műszaki Startupot indítunk.

Hamarosan kiderült, hogy ez nekünk nem megy, ami sok pénzbe, idegességbe és végül a csapat szétesésébe került. Bár az egész nagyon kemény volt, de sokat is tanultam belőle, tapasztalatokban gazdagabb lettem. Továbbra is hiszek az „Anya és Munka” együttesében, így tapasztalataimat a Mompreneurs-ban hasznosítom. A rizikó  és a kiadások csökkentése érdekében minden vállalkozásba kezdő anyukának azt ajánlom, hogy kezdetben kicsiben gondolkozzanak.

Most hol dolgozol és hogyan?

Legszívesebben otthon dolgozom. Ha egyedül vagyok, akkor ez nagyon hatékony; a munkámat saját ütemben és erőmtől függően tudom végezni. Végigcsinálom, ha bírom, ha meg nem akkor egy villámalvás segít (pl. ha egy gyerekkel kellett éjszakáznom). Sokan azt gondolják az otthoni munka a „semmittevés”, de ez butaság, végül az eredmény számít.

Hogyan sikerült a szakmai érvényesülést és a családot egy kalap alá véve jól ellátni?

A férjem és én is nagyon sokat dolgozunk, igazán ő a családfenntartó. Hétközben én foglalkozom a gyerekekkel, mert a férjem sokat utazik. Anyukám is sokat besegít, és időnként babysittert is hívunk. Hétköznapokon nem az „ezt és azt is” a jelszó, hanem a „vagy-vagy, vagy dolgozom, vagy a gyerekekkel foglalkozom. Ha az ember sokat foglalkozik mással, akkor a gyerekekkel tölthető időt teljes egészében ki kell használni. Mindkettő egyszerre mindkét oldalon flusztrációhoz vezet.

Ezen felül megtanultam, hogy kell a perfekcionizmusomból, „az én csinálom a legjobban" elképzelésből és a lelkiismeretfurdalásból leadni és elengedni. Mindig előre tervezek, kijelölöm a célokat, és akceptálom a határokat is. Akkor is lefekszem, ha minden szanaszét van, ezt az anyukám nem is érti. Szerencsére közel lakik és sokat segít, amiért nagyon hálás is vagyok.

Mit tanácsolnál az önállósodásra vágyó anyukáknak?

Egyszerűen legyen bátorságuk, hallgassanak az érzéseikre, kérdezzenek,legyenek nyitottak, tanuljanak és figyeljenek.

Mi a 3 legfontosabb tipped az önállósodott anyák részére, amivel időt, pénzt és idegeskedést takaríthatnak meg?

Időmegtakarítás: Megpróbálok a leglényegesebbre koncentrálni, azaz gyakorlom, hogy a kevésbé fontos dolgokra NEM-et mondjak. A „most és itt”–re koncentrálok, és megpróbálok nem foglalkozni azokkal a dolgokkal, amiken úgysem tudnék változtatni.

Pénzt megtakarítani: Szeretem a szabadságot és a függetlenséget, ezért otthonról dolgozom. Az üzleti életben és privát is felteszem magamnak a kérdést: mire van igazán szükségem és mi az amiről lemondhatok? Megállapítottam, hogy időközben a nem pénzben kifejezhető vagy megvásárolható dolgok kezdenek többet jelenteni számomra, mint korábban.

Idegesség csökkentése: minden reggel rendezem a gondolataimat, kijelölöm a prioritásokat, és megpróbálom a napomat ennek szellemében „nyugiban” indítani.


Forrás Mompreneurs.de

Fordította Félegyházi Szilvia, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés