Túl gyávák lennének a nők a start-upokhoz? - Alapítónők Ausztriában

Female Founders - Lisa-Mária Fassl

A hölgyek még mindig csak a kispadról figyelik a sikeres start-up cégek világát – kevesebb rizikót vállalnak fel, túlságosan is felkészültek és emiatt egy csomó lehetőségtől esnek el legalábbis ezt gondolhatnánk. A Female Founders alapítóját – Lisa-Mária Fassl-t - kérdeztük meg ezzel kapcsolatban. 

Lisa-Mária Fassl (28 éves) az egyetlen kivétel a start-upok színterein, aki a közgazdász diploma megszerzése után, lemondott a jól fizető, menő tanácsadó cégek ajánlatairól és beleszeretett a start-upokba.

2016-ban megalapította a Female Founders’t, ami egy támogatói plattform azon nők számára, akik szívesen belevágnának egy start-up cég elindításába. 2018-óta ő a vezérigazgatója az AAIA-nak (Austrian Angel Investors Association-nek) és ezt a céget, befektetőként is figyelemmel kíséri.

Fassel Kisasszony mit  gondol, a hölgyek túl gyávák a start-upokhoz?

Lisa Fassl: Nem ezt nem gondolom. Az, hogy 10-12% közötti a hölgyeknek a jelenléte ezen a területen, az különböző okokra vezethető vissza. Egyik oka amit erről kommunikálnak, például,  hogy 100 órát kell dolgozni ebben a szektorban egy héten.

És valóban ilyen ez a közeg?

Igen, részben valóban igaz, nagyon sokat várnak el ebben a szektorban, másrészt viszont azért a nők át is tudnák szabni az ő igényeikre ezt a kultúrát illetve tudnának ezen változtatni. Azonban ehhez részese kell lenni ennek a dolognak.

Mit gondol, hogy miért nem veszik komolyabban a nőket ebben a trendi világban, amelyet ma élünk?

Vannak azért nők, akikre ez nem igaz, hogy nem veszik őket komolyan. Amit viszont ezek a nők abszolút jól csinálnak azaz, hogy a rendelkezésre álló forrásaikat tökéletesen fel tudják használni. Az idejük nagy részét az üzletnek szentelik és nem posztoljanak állandóan az Instagramra.

A Female Founders a láthatóságot szeretné népszerűsíteni. Ezt hogyan szeretnék elérni?

A Female Founders egy olyan „ökorendszert” biztosít a vállalkozóknak, amely egészen az ötleteléstől a megvalósításig elkíséri őket. Vannak események, mentorok, befektetők – tehát egy komplett hálózat, amivel egy üzletet be lehet indítani.

Nemsokára nemzetközi szintekre növi ki magát a Female Founders, ez pontosan mit fog jelenteni a jelenlegi Bécsi központnak?

Azt szeretnénk ha Bécs lenne az európai Female  Entrepeusnership színtér lelke – ahol ha valaki európai  női alapítókról érdeklődik, ide érkezik meg először. Nemzetközi szinten pedig 2 irányba szeretnénk elmenni. Egy irány az északi, Balti-térség a másik pedig a Dél-Kelet- Európa.

Mire számít a Dél-Kelet-Európai piactól?

Dél-Kelet-Európában már most több nő van jelen a start-upokban és hihetetlenül nyitottak az együttműködésre. Továbbá Bécsnek van egy nagyon szerencsés kapcsolata „kelettel”, mert itt mindig is voltak összeköttetések. Bécs már korábban is kapu volt kelet felé. Ezt a kapcsolatot szeretnénk a Female Founders-sel megszilárdítani.

A gazdaságban és a munka világában jelenleg nagyon gyorsan változik minden – hogyan írná le most a start-upok helyzetét a piacon?

A piac jelenleg élénkebb, mint valaha, annyi szereplő van most, mint még soha. Azonban sajnos azt kell mondanom, hogy sok szereplő van most, és szélesebb a piac ami sajnos a minőség rovására mehet. Nagyon oda kell arra figyelni arra, hogy az erőforrásokat mibe fekteti be az ember és milyen programokat használ ki. Fennáll az a veszély, hogy eltötyög az ember a sok ajánlat között.

Nagyon sok idegen kifejezés van a start-up világban, olyan mintha egy saját, önálló nyelve lenne. Tényleg tudni és érteni kell, hogy mi azaz „Unicorn, Ökorendszer” és az „EXIT” hogy tényleg részt tudjál benne venni?

Minden csoportnak van egy saját nyelve, olyan mintha egy kis kultúra lenne. Természetesen nem kell, kétségbe esni, ettől függetlenül is lépésről lépésre bele lehet vágni ebbe a bizniszbe. Viszont nagyon sok angol kifejezést használnak, hiszen a Szilikon Völgyből erednek a start-upok, a nyelve is innen ered. De ha egyszer belekezdenek, akkor már gyorsan meg lehet tanulni.

Mint a Female Foundersnek tagja és az AAIA-nak a vezérigazgatója, mit tapasztal, hogyan alakulnak az arányok, ami a női befektetők számát illeti?

Hasonlóan, mint az alapítóknál, az AAIA-nál 15%-ot tudok mondani, ami már az európai átlaghoz képest magasabb. Ez az érték azonban változhat még, mert egy 50 éves nő kevésbé ért meg egy 20-as évei végén járó hölgyet. Ezzel szemben egy 60-as férfit jobban megért. Teljesen más szerepkörök szerint nőttek fel. Ez a különbség sokszor okoz gondot, ami a bizalmat illeti.

A bécsi alapítónapon lesz egy „live-pitch” esemény, ahol szinte csak női zsűritagok lesznek. Kiknek ajánlja, ki vegyenek részt itt?

Mindenkinek, akinek van egy szuper ötlete, ami üzlettel kapcsolatos. Ez egy nagyszerű lehetőség  arra, hogy még népszerűbb legyen ez  a fajta tevékenység.


Forrás Wienerin, 2019. szeptember

Fordította Májer Szilvia, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés