Sok minden megoldódik magától - Alapítónők Németországban

Mompreneurs - Angela Schindler

Mesélj Magadról, mivel foglalkozol?

A nevem Angela Schindler, édesanya és a concentio alapítója vagyok. Munkaerőközvetítéssel foglalkozom, részmunkaidőben végezhető, állandó munkára közvetítek munkaerőt, illetve olyan cégek számára nyújtok tanácsadói szolgáltatást, amelyek a személyzeti politikájukat és egészségügyi ellátásukat családcentrikusan szeretnék kialakítani.

Nemrég két új üzleti partnerrel társultam, bővítve a szolgáltatásaimat: az egyik esetében egyrészt idősotthonok és ápolóotthonok számára nyújtunk támogatást és tanácsadást, szintén a családcentrikus személyzeti politika és egészségügyi ellátás kialakításában, másrészt külföldről toborzunk ápoló személyzetet, akiknek segítjük az áttelepülését. A másik új szolgáltatásunk keretében tanulókat támogatunk a képzési időtartam alatt.

Mivel számomra nagyon fontos a nők helyzete a munka világában, a Dolgozó Nők Egyesületében önkénteskedem, a Rajna-Neckar járás regionális vezetőjeként.

Honnan jött a vállalkozásod ötlete?

Régóta vezetőségi asszisztens voltam és emberi erőforrás területen is dolgoztam. Már régóta bosszantott, hogy a munkatársakat csupán munkaerőnek és nem embernek tekintik. Ezen kívül soha nem tudtam megérteni a nőkkel szembeni tiszteletlenséget a munka világában. Annak ellenére, hogy ugyanazt a munkát végezzük, lényegesen kevesebbet keresünk férfi társainknál és meglátásom szerint egyéni készségeinknek köszönhetően bennünk sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek.

Az első gyermekem születését követően elég hamar világossá vált számomra, hogy csak átmenetileg szeretnék teljes munkaidőben dolgozni, mivel láttam, mennyi akadályt kell egy nőnek legyőznie, ha anyaként dolgozni szeretne. Kezdve attól, hogy a képzettségének megfelelő munkát találjon, folytatva a nagy keresetbeli különbségekkel és azzal az elavult látásmóddal, hogy a munkatársakat csak munkaerőnek tekintik, egészen a hiányzó ellátórendszerig.

A munkám által én is szeretnék hozzájárulni a munkaszerkezet és az egyenjogúság vonatkozásában a társadalmi fejlődéshez és előremozduláshoz.

Mesélj kicsit a kezdetekről és arról, hol tartasz most?

A 20-as éveim közepén, végén már tudtam, hogy egyszer a saját főnököm szeretnék lenni. De aztán ahogy lenni szokott, elhelyezkedtem fix állásban és a keresetem is rendben volt. A munka viszont mindig kínszenvedés volt, mert annyira idegesített, ahogyan néhány vezető a területét vagy a vállalkozását irányította. Ebben nem volt semmi személyes, csupán azzal függött össze, mennyire más volt az értékrendem és a vezetői megközelítésem.

Aztán, miután anya lettem, és megtapasztaltam, mennyire nehéz ismét egy jó és jól fizető pozícióban elhelyezkedni, elég hamar megszületett bennem az elhatározás. A lányom születése nagyon sok mindent váltott ki belőlem – volt bennem bátorság és késztetés ahhoz, hogy változtassak a „munkában létezésem“ állapotán, hogy megkönnyítsem más nők és anyukák újra elhelyezkedését és hogy a vállalat értéke az ember és ez a jövő.

Hol és hogyan dolgozol?

Elsősorban az otthoni irodámban dolgozom. A pályázókkal az interjúkat egy hotelbe szervezem, az ügyfelekkel pedig rendszerint náluk találkozom. Számomra az önállóság és a home office a legjobb megoldás arra, hogy a munkát és a magánéletet összeegyeztessem. Időközben a kislányom már felismeri a céges telefonom csengőhangját és tudja, hogy akkor nem szabad zavarnia.

Nincsenek fixen produktív időszakaim, ez teljes mértékben attól függ, hogyan alakul a napom. Vannak napok, amikor délelőtt hihetetlenül produktív és kreatív vagyok, más napokon ez inkább délután vagy éppen este jellemző.

Időnként hiányoznak a kollégák, munkatársak. Azért, hogy ezt kompenzáljam, telefonon és személyesen is tartom a kapcsolatot a környezetemből más nőkkel és hasonló beállítottságú emberekkel, akikkel tapasztalatot cserélhetek.

Hogyan szervezed az életed és hogyan sikerül összehangolni a munkát és a magánéletet?

Az élettársam vezető beosztásban van. Szerencsére jó kapcsolatban van a főnökével. Így minden héten megbeszéljük, ki, mikor tudja a kislányunkat az óvodába elvinni, illetve hazahozni. Természetesen a dolog oroszlánrésze rám hárul. És amikor a gyerek beteg, én gondoskodom róla. Legtöbbször 16 órakor kell elhoznom az oviból. De ez semmi.

Mielőtt szabadúszó lettem, a hét négy napján naponta legfeljebb két órát láttam a kislányomat. Az mindkettőnk számára nehéz időszak volt, de őt jobban megviselte. Idegi eredetű viszketés és az elvesztésemtől való félelem gyötörte. Azáltal, hogy szabadúszó lettem, az intenzíven vele töltött időnek köszönhetően a tünetei 90%-ban elmúltak.

Szerencsés vagyok, hogy az édesanyám a közelben lakik, gyakran támaszkodhatok rá és hogy a kislányom szinte isteníti, annyira szereti. Meg kellett tanulnom, hogy visszavegyek a tempóból és hogy tudjak néha elengedni is dolgokat. Senki nem rosszalja, ha 16 órakor befejezem a munkát, amíg elérem a céljaimat és tartom magam a megállapodásaimhoz.

Milyen tanácsot adnál azoknak az édesanyáknak, aki szintén önállósodni szeretnének?

Haladjatok kis lépésekben és ne terheljétek túl Magatokat! Sok minden magától megoldódik, ha az ember nem dől ki. Nem szabad az embernek saját magát nyomás alá helyeznie, az önállóságból adódó szabadságot a saját hasznunkra kell fordítanunk!

Működjetek együtt másokkal és keressetek olyan közösségeket, amelyek a Ti üzletekhez illenek, ott kérdezzetek és figyeljetek, tanuljatok!

Olvassatok a sorok között!

Legyetek bátrak, kövessétek a céljaitokat!

Ne hagyjátok, hogy mások negatív hozzáállása Titeket is lehúzzon!

A gyomrotok, az érzéseitek pontosan tudják és megmutatják, hogy a helyes úton jártok-e.

Fontos, hogy a segítséget és az építő kritikát elfogadjátok és vissza is adjátok.

Tudnál három olyan tippet és eszközt említeni, amelyek segíthetnek az anyukáknak abban, hogy időt, pénzt spóroljanak és ne stresszeljenek?

1. Fontos az iPad/iPhone, amin van valamilyen gyermekeknek való alkalmazás, például a Wimmel App, aminek a segítségével az ember az ovi időn kívül is le tud bonyolítani egy-egy üzleti telefont.

2. Hagyom, hogy a kollégák, a barátok időnként tehermentesítsenek, hogy erőre kapjak.

3. És persze a párom, meg kell említenem őt is.


Forrás Mompreneurs.de 

Fordította Miklovicz-Kovács Enikő, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

A Basti zenei projekt dalokon keresztül ment gyermekeket - 1000 női történet Amerikából

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés