Múltidéző - Üzletasszonyok, vállalkozó nők, 1993

„Családom, kiskoromtól kezdve azt nevelte belém, hogy ha önálló üzleti pályára készülök, s alkalmazottaim is lesznek, férfiként kell majd megállanom a helyem” - emlékezett az egykori intelmekre egy üzletasszony. A nő számára a polgárjogi mozgalmak sok lehetőséget teremtettek, azonban ha üzletasszonyként, különösen ha gazdasági vezetőként lép fel, egész sor előítélettel kell megküzdenie. 

Egy angliai női sikerkönyv szerzője fájdalmas statisztikákat idéz: Nagy-Britannia 100 vezető vállalatának irányítói között alig van nő; Kanadában 35 százalékkal, Ausztráliában 20 százalékkal keresnek többet a férfiak. A közigazgatás alsó szintjein 77 százalék a nő, ugyanott a csúcsvezetők között arányuk mindössze 3-4 százalék. Bár a statisztikák országonként változók, a tendencia ugyanaz.

A gazdasági életbe bevonuló nők ellentmondásos helyzettel találkoznak. A gazdasági megtorpanás - főként a képzetlenebbeket - kiszorítja a munkából, olykor szociális manipulációkkal érvelve („maradjon otthon, önnek és a családjának, de az államnak is jobb”). Másfelől a szakiskolák, főiskolák ontják a magasan képzett, ambiciózus nőket, akik természetesen helyet keresnek maguknak a gazdaságban.

Az ilyen családcentrikus Olaszországban máris előrenyomultak a nők a szolgáltatásban, kereskedelemben, idegenforgalomban, s hasonló a helyzet Németországban is. A hazai gazdasági és közéletben is mind gyakrabban találkozhatunk vállalkozó üzletasszonyokkal, akik a ház garázsából ruházati boltot kreálnak, reklámügynökséget vezetnek, vagy néhány személyt foglalkoztató üzletek tulajdonosai.

Számuk a középvállalkozók között is nő. A piacgazdasághoz való gyors alkalmazkodás, az önállóság, a siker és az anyagi biztonság elérése ambicionálja a nőket. De egyúttal kemény felkészülést és szilárd helytállást is követel, mert a kíméletlen versenyben a nő nem kap kímélő előjogot, vagy több kedvezményt.

Indító önvizsgálat 

Egyes országok tanácsadó irodái - amikor felkészítik a vállalkozókat - nemcsak a pénzügy, a bankhitel, az adó stb. kérdéseiben igazítják el, de rávezetik önvizsgálatra is: karaktere, magánélete, családi körülményei mennyiben támogatják vagy nehezítik tervezett vállalkozását? Nálunk is megjelent ilyen összeállítás, a Novorg Kft. kiadásában leendő üzletasszonyok számára „Rafinált üzletasszony” címen.

Az önteszt során a következő kérdéscsoportokra kell válaszolni:
- Kezdeményező, energikus személyiségnek tartja-e magát?
- Képes-e arra, hogy önmaga hozzon döntéseket?
-Van-e akaratereje és önbizalma?
- Ha igen, eddigi életében ez hogyan tűnt ki?
- Életmenetét, tevékenységét sikeresen tervezte eddig?
- Volt-e már versenyhelyzetben, s szimpatikus-e az Ön számára a versengés?
- Milyen fokúnak ítéli akaraterejét és önbizalmát?
- Képes-e embertársait tárgyilagosan megítélni és elfogadni?
-Tisztában van vele, hogy rengeteg munkája lesz vállalkozásával?
- Van kellő fizikai állóképessége ahhoz, hogy a vállalkozás terheit elviselje, naponta akár 12-14 órákat dolgozzék?
- Van-e lelkiereje, hogy a feszültségeket elviselje?
- Fel van-e készülve arra, hogy szükség esetén csökkentse életszínvonalát, amíg vállalkozása megszilárdul?
- Előkészítette-e családját, hogy nekik is számolniok kell változásokkal? Felmérte-e, hogy Ön, ha vállalkozik, mennyiben és miben számíthat családi támogatásra?

Tanácsok kezdő és haladó vállalkozóknak 

1. Készüljön fel arra, hogy keményebben kell dolgoznia, mint valaha életében! Vigyáznia kell magára! Ügyeljen testi épségére, törekedjen a kiegyensúlyozottságra. Vállalkozásának problémáit senki sem fogja megoldani Ön helyett, a jó állóképesség alapkövetelmény.

2. Tanuljon meg felelősséget vállalni! Az üzleti életben gyakran kényszerül gyors döntésre, felelősséggel tartozik, kockázatot vállal.

3. Meg kell tanulnia koncentrálni arra, ami valóban nagyon fontos! Teendőit rendezze fontossági sorrendbe, s munkanapját mindig a legfontosabbal kezdje. Gyakran vádolják a nőket, hogy szétszórtak, kicsinyesek, apróságokba gabalyodnak. Cáfolja meg naponta e kifogásokat!

4. Képezze magát folyamatosan! Az iskola csak alapismereteket és oklevelet ad. Szerezzen mellé annyi információt és új tudást, amennyit csak lehet.

5. Ha alkalmazottakkal dolgozik, akkor több a felelőssége! Munkaköri leírásokra, fegyelemtartásra, bérezési kérdésekre, elbocsátásokra is gondolnia kell. Igyekezzen jó légkört, kiegyensúlyozott munkahelyi szellemet teremteni, ezzel növelni vállalkozása stabilitását.

6. Tanulja meg kezelni a feszültségeket! Mindenki, aki újba kezd, várakozással, izgalommal, aggódással telített. A feszültségekkel előre számoljon, így tompul a stressz. Később a kellemetlen feszültség átalakul kellemes üzleti izgalommá.

7. Vigyázzon családi kapcsolataira! Támaszkodjon rájuk. Nem a gyengeség jele, ha olykor másokra támaszkodik.

Korábban a jobb statisztikák érdekében irányították a nőket a vezető állásokba, a piacgazdaságban a rátermettség a döntő. Hogy vállalkoznak, vezető pozíciókat töltenek be nők, azon aligha csodálkozik valaki. Az előítélet azonban makacs dolog, azt még ma is elvárják tőlük, hogy bizonyítsanak!

Forrás: Új Dunántúli Napló, 1993. július 1.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés