Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. október 16.

Múltidéző - Testhez álló feladat a fiatalok segítése, 1995

Vállalkozásfejlesztési napokat rendeznek a héten a szegedi Rendezvényházban, amelyen az iskola és a vállalkozás a fő téma. A konferencia előtt kerül sor a Vállalkozó Nők Magyarországi Egyesületének tréningjére és az egyesület tagjainak tapasztalatcseréjére, külföldi egyesületekkel. 

Ezt az alkalmat ragadtuk meg, hogy az egyesület elnöknőjét, Wágner Róbertnét megszólaltassuk a sokak által még ismeretlen magyarországi szervezetről.

Az immáron ötesztendős egyesület megszületéséhez, úgy tudom, némi amerikai motiváció is hozzájárult. 

- Mark Palmer úr - aki annak idején amerikai nagykövetként dolgozott Magyarországon - véleménye az volt, hogy fellendülés vállalkozások nélkül nem létezik. Az ő ötlete volt, hogy amerikai vállalkozó nők jöjjenek el hazánkba, s osszák meg tapasztalataikat a magyar asszonyokkal.

Háromnapos konferencián ismertették meg az ország különböző részéből összesereglett magyar nőket az amerikai vállalkozó női szervezettel. Ennek hatására, akkor, öt esztendővel ezelőtt, mindössze 29-en úgy gondoltuk, ha Amerikában ez működik, akkor mi is megpróbálunk boldogulni. így alakult meg az egyesületünk, ami a fél évtized alatt 500 tagúra terebélyesedett.

Mennyiben más egy vállalkozó nő, mint egy vállalkozó férfi? 

- A vállalkozó nőtől a napi munkája után, amikor hazamegy, megkérdezik, mi lesz a vacsora. Ez az a pont, ami megkülönbözteti a vállalkozó nőt a vállalkozó férfitól, azaz hogy egyszerre kell megfelelnie vállalkozóként és a család biztos háttereként is. A vállalkozó nő a családban találkozik az első akadállyal, hiszen a férjek nehezen tolerálják, ha a feleségük a vállalkozását sikeressé teszi, mert úgy érzik, ez a másik szerep, a családanyai rovására megy.

Az egyesület abban próbál a vállalkozó nők nehézségein enyhíteni, hogy vállalkozói szerepükben segíti őket. Számítógépes adatbázissal rendelkezünk, üzleti ajánlatokat közvetítünk, tanfolyamokat, tréningeket, tapasztalatcseréket szervezünk számukra.

A héten zajló szegedi konferencián az iskola és vállalkozás kapcsolata a fő téma. Miért fontos az ifjúságnak vállalkozói ismereteket nyújtani, s ebben milyen szerepet játszhat a vállalkozó nők egyesülete? 

- Egy tavalyi konferencián jöttem rá, hogy a Vállalkozó Nők Magyarországi Egyesületének szép és hasznos feladata lehetne, ha megismertetné az általános és középiskolás fiatalokat mindazokkal az ismeretekkel, amiket a vállalkozó nők munkájuk során a gyakorlatban tapasztalnak. Hiszen Magyarországon az utóbbi évtizedekben nem volt mód a családokban átörökíteni azokat az attitűdöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működjék.

Egy női szervezet számára kevés testhezállóbb feladat létezik, minthogy a fiatalokat segítse, oktassa a vállalkozói szerepre. A magyarországi 4H Klubok Szövetségével és a Vállalkozást Oktató Tanárok Országos Egyesületével kialakult jó kapcsolatunk motiválta, hogy a szegedi konferencia sokoldalúbbá váljon azáltal, hogy az ifjúság oktatásának témakörét is beleszőjük.

Ha öt-tíz év múlva eljutunk oda, hogy semmi mást nem tettünk, minthogy a gyerekeket olyan helyzetbe hoztuk, hogy el tudják dönteni, lehetnek-e vállalkozók, képesek-e erre vagy sem. akkor nem dolgoztunk hiába.

Forrás: Délmagyarország, 1995. május 25.