Múltidéző - Talpon maradtak, 1994

A szépnevű Joanna van Antwerpen nem valamiféle titokzatos, fátyolba burkolózó középkori várúrnő, hanem a Hogeschool van Amsterdam társadalomtudományi karán a nők és a vállalkozás problémakörét kutató központ vezetője. 

Jelenleg a „Karriertervezés és menedzsment a nőknél", valamint a „Hogyan kezdjünk el vállalkozni?" elnevezésű programokon dolgoznak, melyeket az Európai Közösség is támogat.

Mielőtt kutatási eredményeikről beszélgetnénk, megkérném, ejtsen néhány szót Hollandia vállalkozókedvű asszonyairól! 

- Jelenleg hatvanezerre tehető nálunk a vállalkozónők száma, de számuk egyre nő. Három csoportról beszélhetek.

Az elsőbe azokat a nőket sorolom, akik tanulmányaik befejeztével azonnal vállalkozni kezdenek. Ők többnyire még hajadonok és gyermektelenek, így a munka az elsődleges számukra.

Ugyanez mondható el a harmadik csoportról, amelybe a nyugdíjkorhatárt elért asszonyok tartoznak. Nekik már felnőttek a gyerekeik, de ők maguk még túl fiatalok ahhoz, hogy egyszerűen kivonuljanak az aktív életből, ezért újra dolgozni kezdenek, de már saját maguknak. Gyakori, hogy teljesen más szférái választanak, mint amelyben azelőtt működtek.

A második csoport asszonyainak a legnehezebb a helyzetük. Ezek többnyire kisgyerekes anyák, akiknél a család kell, hogy elsőbbséget élvezzen. Ezért gyakori, hogy odahaza vállalkoznak. A kezdő vállalkozónőknek tanfolyamokat is szervezünk, s legtöbb ügyfelünk a nyugdíjasok közül kerül ki.

Egyébként nagyon sokrétű a vállalkozónők működési területe. Ami az üzleti szférát illeti, ők látják el a hazai piac 46 százalékát.

- Nemzetközi összehasonlító kutatásaik során görög, holland és angol nőket kérdeztek meg. Kiderült, hogy kik ők és miért vállalkoznak? 

- Igen. Görögországban találkoztunk a legfiatalabb vállalkozónőkkel, 25-35 évesek voltak. A három ország asszonyai közül itt volt a legtöbb hajadon és a legkevesebb egyetemi végzettségű.

Hollandiában 36-45 évesek voltak a kiválasztott vállalkozónők, s 76 százalékuk rendelkezett felsőfokú műveltséggel.

Nagy-Britanniában jócskán kitolódott a korhatár, 30tól egészen 60 évig. A nők 63 százalékának volt felsőfokú végzettsége, s 80 százalékuk volt férjnél.

S hogy miért vállalkoznak? Valamennyien az anyagi függetlenségre törekvést hozták fel elsődleges indokként. Ezután szerepelt a család és a háztartás igényeinek összehangolása a munkával. Épp ezért sokuknak otthon volt az „irodájuk".

- Milyen formában és milyen téren vállalkoznak? 

- Negyven százaléknál többnek egyik országban sem volt társa. Vagyis inkább hagyatkoznak saját erejükre. Működési területük az üzleti szolgáltatásoktól egészen az ipari-gyártási tevékenységig minden szférát felölel.

- Milyen nehézségeket kellett leküzdeniük? 

- Sajnos, mindhárom országban óriási előítéletekbe ütköztek. A férfitársadalom nem akarta őket befogadni. Bizalmatlanok voltak velük szemben, lépten-nyomon azt hallották, hogy egy nő nem való vállalkozónak.

A görög nők helyzete volt a legnehezebb, de a többieké sem volt sokkal könnyebb. Szakmai téren az üzlethálózat és a vevőkör kiépítése, valamint a tőke előteremtése bizonyult kemény diónak.

De akaraterejüknek, szervezési és kommunikációs képességeiknek, valamint kreativitásuknak köszönhetően legyőzték a kezdeti nehézségeket.

- S mi volt a legnagyobb sikerélményük? 

- Az, hogy talpon maradtak.

Forrás: Új Szó, 1994. június 22.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés