Múltidéző - Kasszagyarapító tinik, 1995

A szegedi nemzetközi konferenciának azt a címet adták a rendezők, hogy — Vállalkozástól az iskoláig. Miután két résztvevővel, két kislánnyal beszélgetésbe elegyedtem, azon gondolkodtam el, tán inkább az Iskolától a vállalkozásig "fedőnévvel" kellett volna ellátni a rangos programsorozatot. 

A találkozón ugyanis szép számmal képviseltette magát az ifjabb korosztály, jelezve, hogy a diákokat sem ejtették a fejükre, tudnak ők a felnőttek helyett gondolkodni. Varga Gréta Sárvárról érkezett, a Tinódi Lantos Sebestyén Gimnázium elsőéves tanulója. Pál Noémi az ország egy másik vidékét képviselte, salgótarjáni, a Kós Károly Építőipari és Műszaki Szakközépiskola másodikos tanulója.

Mi mesterségetek címere? 

V. G. - Már általános iskolás koromban megismerkedtem a magyarországi 4H klubrendszerrel, amely a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik. Ennek keretében azt tanultuk meg, hogyan lehet az életben tevékenyen részt venni, a pénzzel, az idővel és a nyersanyaggal gazdálkodni. Kézműves munkákat vállaltunk el, korongoztunk, kerámiákat készítettünk, gyöngyfűzést tanultunk. A termékeket különböző vásárokon adtuk el.

- A 4H klubmozgalomba én is beléptem, még az általánosban, két évvel ezelőtt. Jelenleg egy lepusztult falu, Szúpatak felújításával foglalkozom. Ez egy kihalt község, az iskolát bezárták, a fiatalok elköltöztek.

Beszélnél erről részletesebben? 

P. N.: - Műemlékvédelmi szakkörbe járok, így kerültem kapcsolatba a faluval. Az önkormányzattal közösen fogtunk hozzá a felújításhoz, az értékek megmentéséhez. Nemcsak a terveket készítettük el, hanem mi magunk is dolgoztunk. Már három lakóházat teljesen felújítottunk. A műemlékvédelmi felügyelőség különben 75 épületet vett nyilvántartásba. Amióta elkezdődött a felújítás, többen üzletet nyitottak a faluban.

Pénzt is kerestek a munkáitokkal? 

V. G.: - Ha eladjuk a kerámiákat, az egyéb kézművesipari termékeket, a pénz egy része nálunk maradhat - zsebpénznek. A többivel emeljük a klub alaptőkéjét.

P. N.: - Pályázatokon indulunk, onnan szerzünk pénzt a rekonstrukció elindításához. Ezt követően tudjuk csak „értékesíteni" a munkáinkat. Sokan érdeklődnek, megvennék a házakat. Szeretnénk azzal is gyarapítani a kasszát, hogy a helyi kultúrház, elkészülte után ugyanott ifjúsági panziót nyitunk, szálláshelyeket kínálunk a kirándulóknak.

Mindkét hölgy előadást is tartott a nemrégiben befejeződött szegedi vállalkozásfejlesztési nemzetközi konferencián.

Forrás: Délmagyarország, 1995. június 10.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés