Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. október 10.

Múltidéző - Alternatív vállalkozónők, 1994

Házibulis a hangulat. Pedig nem szól zene. Valahogy mégis farsangi házimulatság színhelyéhez hasonló az üzlet. Muris bársony fejfedő függ a levegőben; ízléses tarkasággal teli az üzlet. Egzotikus tájakon készült gyöngyök, díszek, kendők, ruhák, ingek, mellények, táskák, bőrök, szőttesek Közép-Afrikától Távol-Keletig - felsorolni is sok lenne, mikkel vannak teli a helyiségek. Itt látható Sz. Varga Katalin egy művészi textilje is. A Martens cipő és a hozzávaló krém egyenesen Angliából érkezik. A kecskeméti butik neve: Eldorado. 

— Egy szegedi betéti társaság nevét vettük kölcsön, amelytől az áruink egy része származik — mondja Farkas Sándorné Pintyő, az egyik tulajdonos. — Azt reméljük, a készlet gazdagsága összhangban van a névvel.

Társa, dr. Csatári Erzsébet felvilágosít: ez itt az alternatív divat szentélye:
— A hagyományos, gyári termékekkel szemben mi az egyéniségekre kitalált modellek hívei vagyunk. A stílusválasztás nem véletlen: mindkettőnknek tizenéves gyereke van.

A gyerekek! Farkasné szerint talán nem is lenne üzlet nélkülük. Fél évig tartott a harc a bankokkal némi hitelért. (Tizenegyszeres a fedezet, amit végül elfogadtak.) A bérleti díjak a felhőket súrolják. Erzsébettel kikészültek. A gyerekeik tartották bennük a lelket. A fiatalok nagyon szeretik a boltot. Természetesen a munkából is kiveszik a részüket, be vannak osztva a pult mellé. És amióta nyitva a butik, nagyobb felelősséggel tekintenek az élet egyéb dolgaira is.

A két asszonynak nem ez a főállása. Farkasné kozmetikus,
dr. Csatári Erzsébet jogász. Az üzlet amolyan mellékes vállalkozásuk, amelyet egyszer majd átadnak a gyerekeknek.

— Ez egy abszolút magánerős vállalkozás — magyarázza Pintyő asszony. — Mi könyvelünk, mi rendezzük a kirakatot. A berendezés egy részét a vendégeim adták. Zsóka is behozott otthonról egy-két bútort. Így nyithattunk ki tavaly év vége felé. Nagyon szeretjük csinálni.

— Kevés pénz és sok-sok ötlet — szerintünk ilyen az igazi vállalkozás, és mi eszerint a recept szerint dolgozunk — vallja dr. Csatári Erzsébet. — Jól illik ebbe, hogy felvállaltuk a kézművesek termékeinek árusítását. Itt ez a meseszép kesztyű, ezt egy kislány készítette.

A két kecskeméti vállalkozó nő hiányolja a gyakorlatból a sokat hallott vállalkozásbarátságot. Tapasztalatuk szerint a szerencselovagokat támogatják, de a kicsik, kezdők erre hiába számítanak.

Forrás: Petőfi Népe, 1994. február 15.