Egy környezeti problémát akarunk megoldani - Alapítónők Németországban

Marcella Hansch

A „Pacific Garbage Screening”projekttel Marcella Hansch egy környezetvédelmi startupot alapított. Ehhez egy sor kreatív megoldásra volt szükség.

A kulcsfontosságú pillanat, mondja Marcella Hansch, a Zöld-foki-szigeteken (Kap Verden) történt merülés közben. Valami megérintette a testét és rettentően megijesztette. Azonban nem egy hal volt az, ami arra úszkált, hanem egy műanyag.  Aztán feltűnt neki, hogy ott körülötte több műanyag van, mint hal.

Ebből az élményből jött létre egy szerkezetnek az ötlete, meséli Hansch, aki a műanyagoktól meg akarja szabadítani a tengert. Ezt az ötletet aztán konkretizálta építésztanulmányait záró diplomamunkájában.

Ez immár 5 éve volt. Azóta történt egy s más. A tanulmányai befejeztével Hansch elkezd építészként dolgozni. Mivel ez a műanyaggal kapcsolatos dolog nem megy ki a fejéből, ismételten beszél másokkal a szerkezetről/berendezésről. Egy helyi újság ír az ötletről. Egy cég szintén észreveszi és meghívja Hansch-ot egy kiállításra. Először csalódott, mikor észreveszi, hogy a meghívás csak egy Marketing-Coup volt.

Aztán a szakemberek és mérnökök odamennek hozzá és kérdeznek, hogy már fontolóra vette-e azt, hogy a berendezést tényleg megépíti. Két évvel azután, hogy ezt az ötletet kitalálta, végül elmegy az RWTH Aachen-i Egyetemre, ahol ő maga is tanult. Ott a megvalósíthatóságot akarja megvizsgáltatni. Az egyetem ezt kiírja szakdolgozatnak, egy évvel később pedig már részletes számítások állnak rendelkezésre. Az eredmény: A terv megvalósítható.

De Hansch hamar nehézségekbe ütközik. Annak érdekében, hogy a projektjét, melyet Pacific Garbage Screening-nek nevez el, finanszírozni tudja, tőkére van szüksége. Mivel a műanyag tengerből való kihalászása nem nagy profitot ígér, a befektetők keresése nehezen megy. A startup támogatások, melyeket Hansch áttanulmányoz, az üzleti terv írására fókuszálnak, két év megtérüléssel, ez nem megfelelő neki.

Így Hansch kreatívan kezd el gondolkodni. Azért, hogy adományokat fogadhasson el, néhány támogatójával úgy dönt, alapít egy közhasznú egyesületet. Ezen kívül széles tömegeket tud megnyerni: összesen 230.000 eurot gyűjt össze 2018. június és július hónapokban egy közösségi adományozási programon keresztül. Az adományokkal nemsokára dupla összeg áll a rendelkezésre.

„Múlt nyárig ötezer euro volt a számlánkon”, emlékszik vissza. 

A pénzügyi probléma még mindig fennáll. „Nem kapunk említésre méltó támogatást, hiszen nem vagyunk gazdasági társaság. A közösségi illetve „zöld” célok esetében a rendszer nem működik jól.” Ezért alapított egy startupot. Saját irodával, mondja büszkén, miután a Hansch csapata korábban csak közösségi munkatérben és nappalikban dolgozott.

40 fő dolgozik jelenleg tiszteletbeli munkatársként a projekten. Az év elejétől van két fix részmunkaidős alkalmazott.

Hansch kitalál egy tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan tovább. 

„Az elsődleges cél nem az, hogy ezt az óriási dolgot tényleg megépítsük. Ehelyett úgy adaptáljuk a technológiát, hogy egy kisebb változatban is működőképes legyen a folyótorkolatoknál.”

Ezt reálisabbnak és gyorsabban kivitelezhetőnek tartja. Másrészt hatékonyabb is, a műanyag hulladékot nem beleengedni a tengerbe. A számok prezentálásához azonban alapkutatást kell végezni.

Az elkövetkező öt évben megvalósíthatósági tanulmányt, számításokat és modellkísérleteket kell végrehajtani, illetve egy prototípust kifejleszteni. Az év nagy részére van elegendő pénz, természetesen a személyi költségek függvényében.

„Az ehhez kapcsolódó finanszírozáson áll vagy bukik minden.” mondja Hansch. 

Éppen jól állnak a dolgok, pontosabbat azonban nem árul el.
Hansch továbbra is kreatív marad, de megpróbál szponzorált kampányokkal még több pénzt szerezni önkéntes támogatóktól.

Mivel munkája középpontjában továbbra is a környezeti képzés és felvilágosítás áll, ezért Hansch egyre többet jelenik meg rendezvényeken. Fizetett kezdeményezések hoznának is valami pénzt, workshopokkal egy második lábat akar felépíteni cége számára.

Fontosabb  az üzenete: „Ha a szemét egyáltalán nem kerül a folyókba és tengerekbe, az sokkal jobb, mint a mi fejlesztésünk.” 

Mivel éppen van egy gazdasági társasága, Hansch támogatást szeretne igényelni az EU-tól, közösen a gazdasági és kutatási szektorhoz tartozó partnereivel. Két alapítványt már meg tudott nyerni stratégiai partnernek.

Mit szeretne elérni 20 év múlva? 

Mindemellett van egy sor hasonló terv, melyekhez végül is ugyan olyan támogatási és befektetési pénzekre van szükség. Nem egy projekt tudja megszüntetni a problémát, mondja Hansch, mindenkinek együtt kellene működnie.

„A Pacific Garbage Screening projekt segítségével a folyók és folyótorkolatok felszíne alatt lévő kis műanyag részecskékre fókuszálunk.” 

Míg más projektek mint a Müncheni One Earth One Ocean a kikötőkre és tengerpartokra, vagy a nemzetközi vállalatok mint a The Ocean Cleanup a tengerekben található nagy szemétszigetekre koncentrálnak, minden jól összepasszol. Ismerik egymást, mondja Hansch és az együttműködés sem kizárt.


Forrás Gründerszene, 2019. március

Fordította a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés