A partmenti közösségek védelmében - Női vállalkozók Amerikában

Jennifer Bolstad

A Rockaway környékét sokkal nagyobb mértékben sújtotta a Sandy hurrikán, mint New York többi részét.  Ez annak köszönhető, hogy mi vagyunk közvetlenül az óceán mellett, ez a sziget szinte gátként szolgál az akár 3 emelet magas hullámokkal szemben. Ennek a védelemnek az ára a város épületeinek és infrastruktúrájának az épsége. 

Jennifer Bolstad a Local Office Landscape and Urban Design vezérigazgatója és társalapítója.

Azzal a szándékkal alapítottuk cégünket, a Local Office-t, hogy a tájépítészetet segítségül hívva megvédjük a természeti csapásoknak kitett közösségeket, és egyúttal a környezetet is a fejlesztések esetleges negatív hatásaitól.

Jennifer Wisconsinban nőtt fel a családi farmukon.

Mindig is is egy nagyon szoros, ösztönös vonzódást éreztem a Földhöz és a természethez. Legyen szó  kertészkedésről, vagy földművelésről. Elvégre ez biztosítja a családom megélhetését már több, mint egy évszázada.

Jennifer, saját bevallása szerint, az iskolás éveit önjelölt "nerd"-ként tengette. Imádta a matekot és a természettudományt.

Amikor eljött a főiskolára jelentkezés ideje, a mérnök szak mellett tettem le a voksom. Akkoriban nagyon szokatlan volt, hogy egy nőt érdekeljen a mérnöki hivatás, hát még hogy tehetsége, jó felvételi eredménye, és ajánlólevele is legyen hozzá!

Jennifer 1994-ben kezdte tanulmányait a Harvardon, egészségügyi előkészítő képzésen, de még az első évben meggondolta magát.

Felvettem egy szabadon választható tárgyat a „Vigilant Environmental Studies” karon. Itt jöttem rá miért is vonz ennyire a tájépítészet: ez a hivatás tökéletes keveréke a természeti erők tudományának, logikának, és a kreatív munkának.

Jennifer 1998-ban alapszakon, majd 2002-ben mesterszakon is lediplomázott tájépítész végzettséggel.

Addigra már eltelt 7 év, és én úgy éreztem magam Cambridge-ben, akár egy puskagolyó, ami a kilövésre vár.

2002-ben Jennifer New Yorkba költözött, és egy tájépítész cégnél kezdett el dolgozni.

Ez egy szuper lehetőség volt arra, hogy tapasztalatot szerezzek, hiszen a projektek irányításában aktívan részt vehettem: a tervezésben, gyártásban, de még az ügyfélkezelési feladatokban is. Illetve az én felelősségem volt a projektek költségvetésének elkészítése is.

2006-ban Jennifer és párja, Walter Meyer, összeházasodtak, és megalapították a „Local Office Lanscape and Urban Design” nevű céget.

Walterrel, sok más vállalkozóhoz hasonlóan, a nulláról indultunk. Viszont a küldetésünk egyértelmű volt: a partvidéki területek védelme. Az első projektünk egy part menti park kialakítása volt a Puerto Rico-i Mayaguezben. Amikor megérkeztünk Mayaguezbe, nem kellett sok idő, hogy rájöjjünk, a város infrastruktúrája romokban hever.

A településről származó összes víz közvetlenül a strandra lett kivezetve, a zátony felé. A Karib-tenger ezen része konkrétan kihalt a csatornázás miatt. Úgy gondoltuk, hogy a mesterséges homokdűnék és vizenyős területek létrehozása jelenthetik a megoldást. Nem csak elterelnék a városból kiáramló vizet, de akár víztározóként is szolgálnának.
  • A cég fokozatosan növekedett.
  • Aztán 2012-ben New Yorkot és környékét elérte, hatalmas pusztítást hozva magával, a Sandy hurrikán.
Rengeteg munkánk volt Florida és a Karib-térség hurrikán sújtotta területein. Mindenesetre elég előnyös helyzetben voltunk, mondhatni a hátsó udvarunkból kezdtünk neki a munkálatoknak. Az első munkánk egy társasház komplexum újjáépítése volt.

Az ingatlanfejlesztő keresett meg minket, hogy vizsgáljuk meg a lifteket, a vészkijárat világítását, egyszóval mindent, ami fontos biztonsági tényező lehet egy katasztrófa esetén. Az egyik első javaslatunk az alternatív energiaforrások bevezetése volt. Emellett egy olyan terepet kellett kiépítenünk, ami segít a vizet az infrastruktúrától távol tartani, így védve a települést az árvíztől.

A Local Office Lanscape and Urban Design továbbra is országszerte folytatja munkálatait:  New Yorkban, San Diegoban, Coral Gables és Miami környékén.

Miami kormányzója kijelentette, hogy nem használhatjuk a „klímaváltozás” szót semmilyen hivatalos dokumentumban vagy beszédben. Na ennél nagyobb szabotázst nehezen tudtunk volna elképzelni.  De mindezek ellenére rengeteg olyan ingatlanfejlesztővel találkoztunk, akik megértették, hogy ha kamatoztatni szeretnék a beruházásaikat, egyszerűen nem alapozhatnak a politikai állásfoglalásra. Figyelembe kell venniük a tengerszint változását.

A cégnek ekkora már 8 alkalmazottja és évi 750.000 dolláros bevétele volt.

A mi munkánkat nem befolyásolja, hogy a klímaváltozás, vagy globális felmelegedés - nevezzük akárhogy - valós-e, vagy sem. A természeti katasztrófák az élet részei. Az egyetlen dolog ami számít, hogy megértsük, ez mindannyiunk felelőssége. Nekünk kell cselekedni és megvédeni mind a közösségünket, mind a természetet.Forrás The Story Exchange - megjelent: 2017. december

Fordította Miklós Petra, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés