Tudománnyal a kerekesszékesek szabadságáért - Női vállalkozók Amerikában

Tish Scolnik

A GRIT-nél mi a kerekesszékek mountain bike-ját gyártjuk. A székünket kifejezetten arra terveztük, hogy a használójukat segítse a közlekedésben egyenetlen terepen: hegyi ösvényen, magas fűben vagy a tengerparton.
  • Tish Scolnik
  • CEO és társalapító - GRIT
  • Cambridge, Mass., USA
A világnak sok problémával kell szembenéznie, és ezek közül nem mindegyik oldható meg mérnöki megoldásokkal, de számos közölük igen.

Tish Westchesterben, New York államban nőtt fel. Szülei saját grafikai tervezői vállalatukat vezették.

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy egy dolgozó anya és egy dolgozó apa mellett nőhettem fel, és láthattam őket, ahogy irányítják a vállalkozásukat. Mindig úgy éreztem, hogy ezt én is csinálhatnám.

Az iskolában jó voltam matematikából és a természettudományokból. Apukám javasolta, hogy nézzük meg a Massachusettsi Műszaki Egyetemet. Elmentünk oda, és emlékszem, hogy ki se akartam szállni az autóból. Azt gondoltam, biztos tele lesz stréberekkel, és nem fogok tudni majd beilleszkedni. Most már nem is értem, miért gondoltam ezt.

Tish orvosi előtanulmányokat tervezett tanulni az egyetemen. Az első évben felvett egy órát „Kerekesszék-tervezés a fejlődő országokban” címmel.

Ebben a félévben a kerekesszékes órán kívül még szerves kémiát tanultam, ami egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet. Mindig azt vártam, hogy a kerekesszékes órán lehessek. Ott a csoportunk egy tanzániai kerekesszékes műhelynek volt a partnere, akikkel Skype-on és emailen tartottuk a kapcsolatot.

Tish a következő nyarat Tanzániában töltötte, hogy a műhelyben dolgozhasson.

Az embereknek Tanzániában nagy távolságokat kellett megtenniük egyenetlen terepen, hogy a munkahelyükre vagy az iskolába jussanak. Ezen kívül be is kellett menniük az épületbe és ott manőverezni a kerekesszékkel. Olyan székre volt szükségük, amit maguk is meg tudnak javítani és hosszú távon fenntartani. Ezért lett az összes mozgó alkatrész egyszerű bicikli alkatrész.

Az egyetem alatt Tish több évfolyamtársával dolgozott a kerekesszék tervein. Mario Mollini, Ben Judge és a tanáruk, Amos Winter vett részt a projektben.

A szék fő innovációja a mozgatás módja. A hagyományos kerekesszéket a kerekek megfogásával és előre hajtásával lehet mozgatni, amíg az általunk gyártott szék kar rendszerrel működik. A karok sokkal nagyobb emelőerőt adnak, így könnyebb mozgatni a széket.

Egy évvel a diplomázása után, 2011-ben Tish úgy döntött, teljes munkaidőben a kerekesszéken fog dolgozni. 2012-ben megalapította a GRIT-et Amos, Mario és Ben társaságában.

Amikor a GRIT-et létrehoztuk, mindannyian gépészmérnök végzettséggel, rengeteg új dolgot kellett megtanulnunk munka közben. Ilyen volt a könyvelés, a pénzügyek, a jogi háttér és a marketing.

A legnagyobb kihívás a pénz volt. Tish és Mario támogatásokat, díjakat, Kickstarter kampányokat gyűjtöttek, és ebből finanszírozták kezdetben a céget.

Elkezdtünk dolgozni egy indiai gyártóval, és a terméket ügynökségeken és civil szervezeteken keresztül forgalmaztuk. Eddig nagyjából 2000 széket adtunk el közel 20 országban.

Miközben ezen dolgoztunk, az USA-ból is érkeztek megkeresések, hogy ők is szeretnének valamit, ami egyenetlen talajon is jól megy és könnyen javítható.

A csapat újratervezte a széket az amerikai piacra. A szék könnyen összehajtható lett, hogy egyszerűen be lehessen tenni az autóba. Közvetlenül a vásárlóknak adták el a székeket 2995 dollárért, ami kevesebb, mint a fele a legközelebbi versenytársuk által kínált árnak.

Ez egy kis csapat korlátozott erőforrásokkal, nincs könnyű dolgunk. Beszélünk tengerentúli partnerekkel, hogy ebbe az irányba bővüljünk, de sok időt és energiát kell az amerikai üzletbe is fektetni.

A GRIT több mint 200 széket adott el Amerikában, és szerződést kötött a Veteránok Szövetségével még több eladására.

A sikerek ellenére Tish és kollégái most még alacsony fizetést vesznek ki maguknak.

A kerekesszékünk használói mindenhol ott vannak. Otthagyják a lábnyomukat a homokban, mikor a keréknyomaikat maguk mögött hagyják. Meghallgatni a sikertörténeteiket és látni milyen változást hozott a szék az életükben… ez az, ami motivál minket.


Forrás The Story Exchange - megjelent: 2017. február

Fordította a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés