Nyugdíjasok kiközvetítése startupokhoz - Alapítónők Németországban

WISR - Klaudia Bachinger

Klaudia Bachinger, a WISR állásközvetítő cég egyik alapítója a cég képviseletében Ausztria után Németországban is megnyitotta új irodájukat, ahol a megbízhatóság és pontosság előnyeit kiemelve a nyugdíjas korosztályt célozták meg. 

A digitális startup - a magyar jogszabályok szóhasználatában korai fázisú vállalkozás - területén működő cégekhez az 50 éven felülieket is kiközvetítik, ugyanis egyre több alkotóképes személy van közöttük. A klímaváltozás után a demográfiai változások jelentik a legnagyobb problémát.

Klaudia, miért közvetít ki nyugdíjasokat - nem jobb az átdolgozott élet után pihenniük?

Én úgy tapasztaltam, hogy sokan már a nyugdíjazásuk előtt is megrettennek attól, mit is fognak csinálni a sok szabadidővel, ez sokakat elrettent.

Hogy-hogy?

A nagyim  osztrák és német törvény szerint 60 évesen ment nyugdíjba, és depressziós lett. Egyidejűleg új ismeretekre is nyitott volt, és a tapasztalatait is szívesen átadta volna, de nem tudta hogyan. Ekkor észleltem, hogy vannak cégek, akiknek pont ilyen emberekre van szükségük, csak egy közvetítő hiányzik, ahol egymásra találnak. Így jött az ötlet a WISR alapítására.

És az ötlet után?

Két alapító társammal - Carina Roth-tal és Martin Melcherrel együtt  Dél-Koreába utaztunk, ahol megtekintettük az ott már működő lehetőségeket. Az ország extrém - ugyanis az emberek 53 évesen mennek nyugdíjba, és az akadémikusok száma is nagyon magas. Ez azért gond, mert minél képzettebb egy nép, annál kevesebb gyerek születik. Ezzel egyidejűleg az ambíciózus képzett fiatalok külföldre mennek, jórészt az idősebbek maradnak. Japánban a szituáció hasonló.

Milyen tapasztalatokat szereztek az említett országokban?

Japánban létrehoztak egy úgynevezett Ezüst Humán Erőforrás Központot, ahová mintegy 700.000 ember jelentkezett be, a legidősebb 101 éves. A központ nem szakértőket közvetít ki, hanem a mezőgazdaság, kertészet és a közösségi munka területére küld munkatársakat. Az idősebb japánok a metróknál vagy áruházakban segítik a lakosság eligazodását. Azt láttuk, hogy a munka az időseket egészségesebben, fitten tartja.

Az ázsiai munkaerőpiac azonban nem hasonlítható a német nyelvterületen élőkéhez, vagy?

Nem egészen, ez igaz. Vannak a munkaerőhiány mellett is alapvető eltérések, például a nők foglalkoztatottsága és a migránsok tekintetében. A nők nagy része otthon neveli a gyerekeket-nem jelent érdemi munkaerőt. Másik gond az adatvédelem. Egy müncheni nemzetközi management iskola idősei körében 140 fő megkérdezésével végzett felmérés szerint az idősek félnek a személyes adataik nyilvánosságra kerülésétől, holott szervereink abszolút védettséget biztosítanak. Erről kell meggyőzni őket.

Ez az egyedüli követelmény?

Nem igazán - az is kérdéses hogy elég képzettek és elég fittek e a különböző munkákhoz - tehát meg kell találnunk a nyugdíjasoknak a megfelelő munkát. Fejlesztéseink közben kialakult, hogy mely területek a legalkalmasabbak e a célcsoport részére; például egy orvosi adatokat feldolgozó cég keresett adatelemző értékelőt , és egy idős orvos megfelelő volt a feladathoz.

Tehát egy digitális startupra nyugdíjast közvetítettek ki? 

Igen. Vannak nyugdíjasaink, akik aktiv korukban az IT területen SAP-vel vagy IBM-nél dolgoztak. A digitális startup területén UX vagy szoftver tesztelőket keresnek - ők megfelelőek a feladatra. Többek szerint az idősek erre nem alkalmasak, de a kritikus gondolkodás és az adatok és folyamatok minőségbiztosítása kortól független.

Milyen területeken a leggyakoribb a kiközvetítés?

Az eladás, vevőszolgálat és az üzletfejlesztés területére, de akár a – hirtelen események gondozása is. Gyakran keresnek nagy pontosságot igénylő területekre munkatársakat - például könyvelőket. Mi a WISR-nél is nyugdíjas könyvelőt alkalmaztunk. Ő egy kontroller, aki a jelenlegi munkájához túlkvalifikált, de ezt a  munkát is szívesen és nagy megbízhatósággal végzi.

Előnyösebb az idősebb munkavállalókat behívni? 

A cégek gyakran panaszkodnak,hogy a kiközvetített  fiatalok sokszor meg se jelennek; ez az idősebbekkel nem történik meg. Az előny az eladási területen jól érzékelhető - a vevők az idősebb, tapasztaltabb eladók érveit hamarébb elfogadják.

Hogyan érik el Önök a célcsoportokat?

Jók a tapasztalatok a Facebookkal, onnan sokan válaszolnak, ugyanis  a célcsoportunk olvassa, lájkolja és megosztja a hirdetéseinket. Lehet hogy nem is tudják, hogy hirdetés előfordult már 50 megosztás is. Ezen túl kapcsolatban vagyunk a legnagyobb osztrák Nyugdíjas Biztosítóval; ezt szeretnénk Németországban is kialakítani. Ilyen kapcsolatunk már Berlinben is van.

Megkeresik a nyugdíjba menőket is?

Kifejlesztettünk egy ilyen területet is. A cégek jelezhetik a nyugdíjba menő munkatársakat, akiket regisztrálunk, és ha ismét szükség van rájuk rajtunk keresztül elérhetőek.

De a cégek közvetlenül is megkereshetik a volt munkatársakat, nemde?

Persze, de ez nem olyan egyszerű. A jelenlegi törvények szerint a kilépett emberek adatainak nyilvántartása a cégek számára tilos. Ha viszont a volt dolgozók nálunk önként regisztrálnak, az legális, és a cégek így eljuthatnak hozzájuk.

Forrás Gründerszene, 2019. július

Fordította Félegyházi Szilvia, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés