Múltidéző - Vállalónő, 1987

Így hívják a ruhatisztító üzletekben azokat, akik a vállalat vagy a szövetkezet nevében elvállalják a megrendelést. Egyetlen rövid képző, és a vállalónőből vállalkozónő lehet, ha az életben nem is olyan egyszerű és rövid az út a két személyiség között, mint papíron. 

Mert a vállalkozónő a maga nevében, teljes felelősséggel vállalja a rá bízott munkát — és ez nagy különbség. Ha nem érkezik meg idejében a ruha, ha foltos lett, ha ösz- szement, ha elszakodt vagy elveszett, nem mondhatja azt: „Kérem szépen, én nem tehetek róla, én csak egy vál- lalónő vagyok, egy kis porszem."

Elképzelem a gyorstisztító szalon unott vállalónőjét - akire negyedórát vártam, míg előkerült valahonnan a függönyök mögül, s most vajas kenyeret majszolva kérdezi: mi kéne, ha vóna? —, szóval elképzelem, amint éppen vállalkozik.

Akkor dehogyis kellene negyedórát ácsorognom az üres üzletben. Természetesen a pult mögött állna, és mosolyogva köszönne, amint belépek. Nem próbálná bebizonyítani a vasalatlanul előhozott nadrágról, hogy ők azt igenis ki akarták vasalni, de nem lehetett. Hanyag munkát nem adna ki a kezéből. Azt az idős hölgyet, aki harmadszor jött be — fölöslegesen — az elkeveredett blézerért, nem oktatná ki emelt hangon, hogy ilyesmi bárhol előfordulhat.

Már az első alkalommal elkérte volna a címét, telefonszámát, hogy értesíthessék, ha megkerült az elveszett holmi. Azaz dehogyis. Az a blézer talán el sem veszett volna.

Ha a vállalónő vállalkozónő volna, serény lenne és udvarias. Mert tudná, hogy megéri neki. Sőt csak úgy éri meg. Mert ha elégedett vagyok, máskor is őt keresem. Ha nem, messzire elkerülöm. Persze, ha van egy másik (sok másik) gyorstisztító szalon.

Forrás: Képes 7, 1987. szeptember 19.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés