Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. szeptember 19.

Múltidéző - Vállalónő, 1987

Így hívják a ruhatisztító üzletekben azokat, akik a vállalat vagy a szövetkezet nevében elvállalják a megrendelést. Egyetlen rövid képző, és a vállalónőből vállalkozónő lehet, ha az életben nem is olyan egyszerű és rövid az út a két személyiség között, mint papíron. 

Mert a vállalkozónő a maga nevében, teljes felelősséggel vállalja a rá bízott munkát — és ez nagy különbség. Ha nem érkezik meg idejében a ruha, ha foltos lett, ha ösz- szement, ha elszakodt vagy elveszett, nem mondhatja azt: „Kérem szépen, én nem tehetek róla, én csak egy vál- lalónő vagyok, egy kis porszem."

Elképzelem a gyorstisztító szalon unott vállalónőjét - akire negyedórát vártam, míg előkerült valahonnan a függönyök mögül, s most vajas kenyeret majszolva kérdezi: mi kéne, ha vóna? —, szóval elképzelem, amint éppen vállalkozik.

Akkor dehogyis kellene negyedórát ácsorognom az üres üzletben. Természetesen a pult mögött állna, és mosolyogva köszönne, amint belépek. Nem próbálná bebizonyítani a vasalatlanul előhozott nadrágról, hogy ők azt igenis ki akarták vasalni, de nem lehetett. Hanyag munkát nem adna ki a kezéből. Azt az idős hölgyet, aki harmadszor jött be — fölöslegesen — az elkeveredett blézerért, nem oktatná ki emelt hangon, hogy ilyesmi bárhol előfordulhat.

Már az első alkalommal elkérte volna a címét, telefonszámát, hogy értesíthessék, ha megkerült az elveszett holmi. Azaz dehogyis. Az a blézer talán el sem veszett volna.

Ha a vállalónő vállalkozónő volna, serény lenne és udvarias. Mert tudná, hogy megéri neki. Sőt csak úgy éri meg. Mert ha elégedett vagyok, máskor is őt keresem. Ha nem, messzire elkerülöm. Persze, ha van egy másik (sok másik) gyorstisztító szalon.

Forrás: Képes 7, 1987. szeptember 19.