Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. szeptember 26.

Múltidéző - Vállalkozási szeminárium nőknek, 1991

Egy éven belül immár másodszor rendez vállalkozástani konferenciát július végén Budapesten az Amerikai Nők Gazdasági Szövetsége. Washingtoni tudósítónk megkérdezte Patrícia Harrisont, a szövetség elnökét.  

Ilyen nagy volt a siker? 

— Mindenesetre újra hívtak minket. Októberi szemináriumunk nyomán megalakult a Magyar Vállalkozó Nők Egyesülete, úgyhogy most vele karöltve szervezzük az újabb konferenciát.

Ez csak ismétlés lesz, vagy valami más? 

— Szeretnénk segíteni az őszi szemináriumunk hallgatóinak, hogy tovább tudjanak lépni. Ezért a mostani résztvevőknek mintegy a negyedét az ő körükből hívtuk meg. De — akárcsak az első alkalommal — ezúttal is várunk minden érdeklődőt: nőt, férfit egyaránt.

Mi lesz a fő téma? 

— A marketing és a reklám. De tartogatunk néhány különlegességet is.

Például? 

— Egyik előadónk Lindsey Johnson lesz. A kisvállalkozásokat támogató amerikai kormányhivatal egyik igen érdekes részlegét igazgatja. A neve: nők vállalkozóképző hálózata. Ez sikeres üzletasszonyokból áll, akik vállalták, hogy idejükből áldozva segítenek egy társnőjüknek, amíg megteszi a kezdő lépéseket az üzleti életben.

Ezek az úgynevezett „üzleti klubok”? 

— Nem. Az „üzleti klubok” önszerveződések, a tapasztalat- csere, a kölcsönös biztatás, támogatás fórumai. Ezek megalakításához is szeretnénk tippeket, tanácsokat adni a konferencián.

Milyennek látja a magyar üzletasszonyokat? 

— Vállalkozó szelleműek, sokuknak komoly képzettsége, értékes diplomája van. Minden elismerést megérdemelnek. ..

... és talán egy kis gyakorlati segítséget is. 

— Igen, részünkről persze főleg a „hogyan ”-t illetően. Az amerikai Munkaügyi Minisztériumtól kaptunk egy összeget, amiből háromhetes egyesült államokbeli tanulmányútra tudunk meghívni három magyar üzletasszonyt. Összehozzuk őket amerikai üzletemberekkel, reklám- és marketingszakértőkkel, kormánytisztviselőkkel, közéleti tényezőkkel, magyarországi vállalkozások iránt érdeklődő befektetőkkel.

Kiket hívnak meg Amerikába? 

— Ezt a Magyar Kisvállalkozás-fejlesztési Irodával és a Magyar Vállalkozó Nők Egyesületével közösen döntjük el. Azt szeretnénk, ha e három Amerikát megjárt üzletasszonyból kerülne ki a jövendő magyar női vállalkozóképző hálózat. Vagyis azt, hogy mielőbb a helyünkre lépjenek.

Forrás: Népszabadság, 1991. július 22.