Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. szeptember 22.

Múltidéző - Támasz és segítség, 1991

Az már nem újdonság, hogy a vállalkozók sorában egyre több a női, mi több, a sikeres üzletasszony. Lapunkban azért is indítottunk egy róluk szóló sorozatot, mert úgy gondoltuk, a „gyengébb nem” hamis legendáját az ő példájukon keresztül lehet a legmeggyőzőbben cáfolni. Legutóbb Darázsi Erzsébet monori vállalkozóval, a HEDA cég egyik tulajdonosával beszélgettünk, s tőle hallottunk egy érdekes hírt. 

— Alakulóban van Magyarországon is a Vállalkozó Nők Egyesülete — újságolta az üzletasszony. — Ennek én is alapító tagja vagyok, s már be is jegyeztek bennünket. A nyilvános alakuló közgyűlést még ebben a hónapban megtartjuk Budapesten.

Mi a célja egy ilyen egyesületnek? 

— Köztudott, hogy nálunk még kevesek, főleg a nők közül kevesen értenek igazán a vállalkozás szervezéséhez. vezetéséhez. Ez az egyesület minden olyan nőnek támaszt, segítő barátnőket ad, aki már vállalkozó vagy vállalkozni kíván. Abba természetesen nem szólunk bele, hogy ki mivel foglalkozik, viszont, ha kérik, segítünk a szükséges engedélyek, okiratok, kölcsönök beszerzésében, az adminisztráció megtanulásában. De ehhez az egyesülethez fordulhatnak — szándékaink szerint — a vállalkozó nők olyan gondjaikkal, problémáikkal is, amiket még a társukkal sem tudnak vagy akarnak megosztani.

S honnan tudnak majd egymásról? 

— Helyi klubok itt-ott már eddig is működtek — mondta Darázsi Erzsébet. — Az egyesület keretén belül azonban szeretnénk egy adatbankot létrehozni, ami tartalmazná, hogy ki, mivel foglalkozik, milyen kérdésekben lehet, érdemes hozzá fordulni.

A bank szóról jut eszembe: a vállalkozások egyik alapfeltétele a pénz. A kezdéshez, s menet közben is... 

— Természetesen nem vagyunk álszentek, és saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy a vállalkozók is gyakran kerülhetnek — például nem fizető partnereik miatt — átmeneti pénzzavarba, ami akadályozhatja a folyamatos üzletmenetet Ezért is kívánunk egy alapítványt létesíteni, amiből gyors kölcsönökkel tudnánk segíteni tagjainkat, esetleg tapasztalatcserét, külföldi tanulmányutakat szerveznénk.

A vállalkozó nő általában családanya is, s gondot okozhat számára a gyerekek elhelyezése, üdültetése. 

— Szó esett már közöttünk erről a témáról is. Valószínűleg felvállaljuk, ha lesz rá igény, akár családi üdülések megszervezését, akár külön gyerekek nyaraltatását, táboroztatását. Ez majd nyilván az alakuló közgyűlésen vagy később dől el.

S ha most a környékbeli női vállalkozók, üzletasszonyok felkapják a fejüket, eláruljuk Darázsi Erzsébet címét (Monor, Kossuth Lajos út 154.), ahol — napközben — lehet jelentkezni a Vállalkozó Nők Egyesületébe. A férfiak pedig gondoskodjanak magukról...

Forrás: Pest Megyei Hírlap, 1991. április 16.