Múltidéző - Pár száz asszony összehajol, 1991

Napjainkban a gazdaság föllendítésének varázsszava: a vállalkozás. A piacgazdaságra való áttérés a nőket is arra készteti, hogy ne csak utasítások végrehajtására, hanem önálló ötleteik megvalósítására is alkalmas munkát keressenek maguknak. Ez persze magányosan igen nehéz, talán ezért is döntöttek úgy egy éve: megalakítják a Vállalkozó Nők Magyarországi Egyesületét (VNME). 

— Úgy éreztük, hogy a magyar gazdaság megújulásához egyesületi formában, szervezetten, a közösség erejét is latba vetve többet tudunk nyújtani. Emellett nagy szükségünk van vállalkozásaink népszerűsítésére, ez ugyanis kooperációs kapcsolatokat és piaci lehetőségeket eredményezhet — magyarázza Singer Péterné, az egyesület elnöke.

Feltétlenül szólni kell az előzményekről is.

Nem feministák 

— A magyar Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (SEED) nemzetközi kapcsolataival élve tárgyalásokat folytatott az amerikai női vállalkozók gazdasági szövetségével. A tárgyalások számunkra fontos eredménye lett, hogy az amerikai nők konferenciát szerveztek magyar vállalkozó, illetve vállalkozni szándékozó nők részére.

A konferencia szakmai sikere alapján megfogalmazódott az igény hasonló magyar szervezet megalakítására. November 29-én volt egy éve, hogy néhány lelkes tag megalakította az egyesületet, s 1991 februárjában jegyezték be a társadalmi szervezetek sorába.

Mik a céljaik? 

— Az egyesület nem akar feminista lenni. Sőt, férfi kollégáinkkal együtt kívánjuk azt a célunkat megvalósítani, hogy minél aktívabb szerepet osszanak ránk a gazdasági élet föllendítésében. Nem elkülönülni akarunk, csak felhasználjuk adottságainkat.

Női mivoltunkból adódóan vannak speciális problémáink. Ezért az egyesület egyik fő célja a vállalkozás és család kapcsolatának, a helyes egyensúly kialakításának segítése. Fontosnak tartjuk a különböző tanácsadásokat, illetve a megjelenéssel, tárgyalási stílussal kapcsolatos beszélgetéseket. Mindehhez szakemberek segítségét igényeljük.

Kérem, jellemezze tagságukat! 

— Tagjaink egy részét már gyakorló, vállalkozó nők jelentik. Az egyesület érdekképviseletüket is ellátja. Más részük a kezdő vállalkozó nők csoportjába sorolható, akiknek fontos, hogy áll mögöttük egy közösség, amely a tapasztalatokat összegyűjti, és továbbadja. Ez segítheti őket abban, hogy a sikertelenséget és a vele járó kudarcélményt ne kelljen átélniük.

Végül tagjaink között megtaláljuk a vállalkozást még csak tervező nőket is.
Fontos feladatunk a munka nélkül maradtak problémáinak felkutatása és felkarolása, a vállalkozás beindításának segítése is. Ami pedig a pártoló tagokat illeti, szívesen látjuk a másik nem képviselőit is.

Szekció Kaposváron 

A Vállalkozó Nők Magyarországi Egyesülete elnevezés utal arra, hogy országos szinten működő, nonprofit szervezetről van szó. Hallhatnánk erről bővebben? 

— A területi sajátosságok nagymértékben meghatározzák a vállalkozás jellegét, ezért egyesületünket szeretnénk országos szinten működtetni. Ennek érdekében területi szekciókat hoztunk és hozunk létre, ahol módszertani segítségünkkel igényes szakmai programok valósulhatnak meg.

Taglétszámunk jelenleg kétszáz. Tagságunk négyötöde vidéki, az ország legkülönbözőbb területeiről. Az első vidéki szekció Mátészalkán jött létre tavasszal.

Kaposváron, Dunaföldváron, Miskolcon és Szegeden tervezzük újabb szekciók létrehozását. Ezekre a csomópontokra nagy szükség van, hiszen a sajátos, helyi problémákat helyben jobban lehet megoldani, mint fővárosi „távirányítással”.

Vannak már nemzetközi kapcsolataik? 

— Természetesen, hiszen nemcsak a hazai partnerszervezetekkel vettük fel a kapcsolatot, hanem már külföldön is ismertek vagyunk. Sok segítséget és támogatást kaptunk az amerikaiaktól, de a németországi nők gazdasági szövetsége is komoly érdeklődést tanúsít irántunk. Felvettük a kapcsolatot az olasz társszervezettel is.

Vannak már közös sikereik? 

— Első alkalommal mutatkozott be egyesületünk ősszel a BNV-n, s azt hiszem, nem túlzás ezt a premiert eredményesnek jellemezni. Novemberben pedig a Német Technikai Együttműködési Vállalat (GTZ) Gmbh-val közösen rendeztük meg a budapesti Korona szállodában a német-magyar vállalkozó nők fórumát.

Tanácsadás klubokban 

A továbbképzési szeminárium célja a német példák és lehetőségek megismertetése volt, valamint a hasznosítható tanulságok leszűrése és ösztönzés alkalmazásukra. Mindennapjaik is mozgalmasak. Nemzetközi, jogász-, adótanácsadó és sajtó-szakcsoportjaik, klubjaik aktívan tevékenykednek.

— A havonta megszervezett klubdélutánokon egy-egy elismert szak- tekintély tart előadást, ad tanácsot pénzügyi, adóügyi, könyvelési és egyéb kérdésekben.

Havonta megjelenő Üzleti Levelek című kiadványunkban — ez novemberben jelent meg első ízben — tájékoztatást adunk az egyesületben történtekről, és a tagok lehetőséget kapnak vállalkozásuk bemutatására is.

Forrás: Somogyi Hírlap, 1991. december 9.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés