Múltidéző - Nem kerültek szerepzavarba, 1992

Siker. Áhított magasság, ahová a kevesek eljutnak, a többség nem. Amiért keményen és kitartással kell küzdeni mindenkinek — de mint sokan hiszik —, a nőknek jottányival többet. Áll-e ez a feltevés a vállalkozó hölgyek körében? — kérdeztük Singer Péternét, a Vállalkozó Nők Magyar-országi Egyesületének elnökét. 

— Én azt hiszem — mondja —, egyenlő esélyekkel indulunk férfi társainkkal a siker felé, legfeljebb bennünk nagyobb a hajtóerő: az önmegvalósítás szándéka. Érdemes megfigyelni egyébként a motivációk átalakulását: évekkel ezelőtt a nők elsősorban azt akarták bizonyítani, többre hivatottak, mint hogy egy vállalat ezredik beosztottjaként dolgozzanak. Később megjelentek az anyagi indítékok, ma pedig a szükség: egyre többen elveszítik munkahelyüket, s valamit csinálni kell.

A kényszer nem eredményez félresikerült vállalkozásokat? 

— Sajnos, ilyen is van. Ha hiányzik a megfelelő tájékozottság és háttér az induláshoz, gyakran kudarcba fullad a kísérlet. Mi tavaly novemberben éppen azért határoztuk el egyesületünk létrehozását, hogy valamilyen segítséggel bátorítsuk az indulókat, s persze a jól startolt vállalkozókat is. Egyik legfontosabb szándékunk az Információszolgáltatás, s az üzleti lehetőségek felkutatása és közvetítése.

Ahhoz képest, hogy harmincnyolc alapító taggal kezdtünk, ma már kétszázan vagyunk, az ország minden pontjáról — Pest megyéből is. Gödöllőről, Monorról, Vecsésről vannak jelentkezőink: rendkívül büszkék vagyunk például Köves Kata pomázi vállalkozó munkáira, aki gyönyörű bébiruhákat varr. Ma már tehát felvetődött a vidéki szekciók létrehozásának gondolata is.

Volt minta arra, hogy miként kell ezt az egyesületi munkát csinálni, szervezni? 

— Elgondolásunkat az amerikai üzletasszonyok, s a Vállalkozó Nők Világbankjának elnök asszonya is megismerte, s rendkívül sok tanácsot kaptunk, ösztöndíjra is lehetőségünk nyílik, októberben három vállalkozó nő mehet hat hétre az Egyesült Államokba. Mindez persze nem azt jelenti, hagy ne magunknak kellett volna kidolgozni céljainkat és munkamódszereinket — ezekről mi határoztunk.

Tulajdonképpen azt próbáljuk nyújtani, amiről — saját tapasztalataink alapján — tudjuk, hogy kell: aktuális ismereteket szeretnénk átadni. Tavaly előadás hangzott el az adó- és számviteli törvényről, de járt nálunk C. Molnár Emma pszichológus és Csanádi Ágnes a Kisvállalkozás Fejlesztési Irodától. Szerveztünk divatbemutatót és kozmetikai tanácsadást — ami a nőket érdekelheti.

Hogyan látja, miben gyengék a vállalkozó nők? 

— A kezdő vállalkozókat elsősorban a piaci, marketingmunkában kell járatossá tenni, ugyanakkor mindenkinek szüksége van nyelvismeretre, s fel kell készülni bizonyos változásokra is, mégpedig, hogy hamarosan a falvakban, az iparban, s az egészségügyben is várható a női vállalkozók megjelenése. Egyelőre a szolgáltatásban vannak túlsúlyban, s két-három alkalmazottal dolgoznak. Mi mindig arra ösztönözzük őket, ne elszigetelten, hanem közös platformon igyekezzünk érdekeink érvényesítésére.

Mely korosztályra jellemző a vállalkozói kedv? 

— A harmincas-negyvenesekre, akik már felnevelték a gyerekeket, s a család nem köt le olyan hatalmas energiákat. Az ugyanis hamis állítás, miszerint a vállalkozó nő csak vállalkozik — ezek az asszonyok családanyák is. Szerencsére többségük nem került szerepzavarba, jóllehet, a régi normák már nem élnek, az újak pedig most vannak alakulóban. Ennek ellenére a nők sikeresen vállalkoznak, kitartóak, és bíznak önmagukban. S a legtöbben minden teher mellett — mosolyognak.

Forrás: Pest Megyei Hírlap, 1992. március 9.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés