Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2019. szeptember 15.

Múltidéző - A munkásnők versenyéhez hozzájárul a vállalkozónők versenye, 1911

"A munkásnők versenyéhez hozzájárul a vállalkozónők versenye, mely — miként az ankét igazgatója írja — talán még élesebb és még hátrányosabb a munkásokra. Ezen igen kényes pontot illetőleg az ankét 33 gyárosnak felvilágosító válaszát gyűjtötte egybe, a következőképen csoportosítván azok eredményét. 

A munka széjjelosztásának ezen neme mellett szólnak a következő érvek: 

1. a gyáros kénytelen vállalkozónők közvetítését igénybe venni, mivel különben nem tudná munkásállományát kiegészíteni,

2. a vállalkozónő felel az elvállalt munkáért,

3. közvetítése biztosítja a termelés és szállítások rendszerességét, s előnyös a munka minősége szempontjából, midőn sürgős rendelések effektuálásáról, vagy az általános költségek megtakarításáról van szó.

4. A vállalkozónők közvetítésének hívei azt állítják, hogy ezek nem drágítják meg lényegesen a termelést, illetve nem csökkentik a munkabéreket.

Ezzel szemben a vállalkozónők közvetítése ellen felmerült panaszok a következőkben összegezhetők: 

1. a vállalkozó a gyáros nyereségét és a munkás bérét csökkenti; az egyes vállalkozók között kifejlődött éles verseny pedig szintén lenyomja a munkabéreket. A vállalkozónő — nem állván az iparfelügyelők megfelelő ellenőrzése alatt — túlhosszú munkaidőt követel munkásaitól.

2. A vállalkozók részéről szállított árú koránt sem tökéletes, a szállításokat nem eszközük pontosan, végre a köztük és a munkásnők, illetve a gyárosok között fennálló kapcsolat nem olyan szoros, hogy a szükséglethez alkalmazhatnák a munkát.

A vélemények — miként látjuk — széjjelágazók, majd az a körülmény, hogy a vállalkozónő létezik, a mellett szól, hogy gazdasági szükségletnek felel meg. És bár lehetséges, hogy a vállalkozók versenye bizonyos inkonveniencziókra vezet, mégis alig hihető, hogy ezen intézmény eltörlése lényeges javulást okozna a fehérnemű-ipar bérviszonyaiban. Az a körülmény, hogy a fehérnemű-konfekczió főleg a vidéken terjedt el, a munkások szempontjából kielégítő szimptoma."

Forrás: Ankét az otthonmunkás helyzetéről Francziaországban. Innen: Közgazdasági Értesítő, 1911 - 558. oldal