Múltidéző - A gyengébb nem erősségei, 1991

„Miért éppen velem kellett megtörténnie? Aktiv életet éltem, 29 éven keresztül beutaztam a világot, szépségversenyt nyertem, síztem, s gimnáziumi tanár voltam. Azután egy nyári napon 1979-ben elterülve találtam magam egy hegyoldalon, miután a sífelvonó leszakadt, és én deréktól lefelé lebénultam.” 

E sajnálatos tragédiával kezdődött Marilyn Koobation Hamilton amerikai cégvezetőnő vállalkozói pályafutása. Mintha ez a példa is azt támasztaná alá, hogy nem sok közöset lehet felfedezni a világ különböző részein élő vállalkozó nők között. Más-más kultúrát, szokásokat képviselnek - van, aki kisvárosból jött, mások nagyból, egyesek alig fejezték be a középiskolát, mások egyetemet végeztek. Életkoruk, vallásuk is eltérő. Van, aki egyedül él, egyedül neveli a gyerekét, mások férjnél vannak és nincs gyerekük, elváltak, megözvegyültek.

De bármekkorák is legyenek a különbségek, van egy dolog, ami közös ezekben a nőkben: az, hogy győztesként fogják fel az életet. A vállalkozó mindig a változást keresi, a változásra reagál és a változásból meríti a lehetőséget.

Az amerikai nők jelenleg az összes kisvállalkozás egynegyedét tartják kézben és az előrejelzések szerint a kétezredik esztendőre ez a szám a kétszeresére nőhet. 1977. és 1983. között a női vállalattulajdonosok száma kétszer olyan gyorsan nőtt, mint a férfi tulajdonosoké. 1983-ban 3,4 millió női vezetés alatt álló cég 56 milliárd dollárral zárta az évet. Jelenleg 4 millió női tulajdonban lévő cég 71 milliárd dollárt termel.

Miért ne? 

Joggal adódik a kérdés, kik ezek a vállalkozó nők, s miért választják a szabad vállalkozás útját? A választ könnyű megérteni, ha a mai nők helyzetét összehasonlítjuk a tíz évvel ezelőttivel. Manapság a nők képzettebbek, több lehetőség áll előttük, és jobban fel vannak rá készülve, hogy tőkét teremtsenek, hitelt vegyenek fel, vagy éppen hitelt nyeljenek üzletfeleikkel szemben. Igaz, attól sem riadnak el, ha túlórázniuk kell.

Mindezt a számok is hűen tükrözik. Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma egyik tanulmánya szerint 1985-ben a 16 éven felüli amerikai nők több mint fele dolgozott, vagy aktívan munkát keresett. A hat év alatti gyerekekkel rendelkező anyák 54 százaléka, az iskolás kordákénak 69 százaléka vállalt munkát. A dolgozó nők száma csaknem háromoszorosára nőtt 1950 óra. Jelenleg az aktív keresők 44 százaléka nő. A dolgozó nők 70 százaléka 20 és 29 év között van, és 8 százaléka 65 év feletti.

Ok sokféle pozícióban vannak. Gyárak, biztosítótársaságok, autóeladási ügynökségek, kiadóvállalatok, komputergyártó cégek élén állnak. A legtöbbjük a kiskereskedelemben és a szolgáltatási szektorban dolgozik, de egyre többen mozognak olyan területeken is, amelyeket tradicionálisan a férfiak uraltak: az építőiparban, a gépgyártásban, a mezőgazdaságban. De vajon milyen képességei vannak a nőknek, hogy ilyen mértékben képesek a gazdaságot meghódítani?

Egyesek úgy tartják, általában nem szeretnek belenyugodni a lehetetlenbe. Rendszerint űj szemmel nézik a problémákat és a megoldásra koncentrálnak; Nem félnek attól, hogy felvessék: „Miért ne?” Talán azért ilyen merészek, hiszen tőlük senki nem várja a megoldást.

Mindenesetre Marilyn Hamiltonnak, aki deréktól lefelé lebénult, sürgősen kellett választ találnia egy régi problémára. Nevezetesen arra, hogy miért ne lehetne egy tolókocsi könnyű szerkezetű és gyorsan, szabadon mozgatható?

„Villámgyors" siker 

„Sosem fogom elfelejteni azt, amikor a barátaimmal sítúrára mentünk a Mammoth hegyekbe Kaliforniába. Ok lesiklottak a csillogó havon, amíg én csak ültem a hóban és próbáltam elképzelni, milyen jó lehet nekik sízni a friss levegőn, a kék ég alatt, a hótól roskadozó fenyőfák között. Csak egy baj volt ezzel az idilli képpel: én nem voltam benne” - emlékszik vissza az üzletasszony.

Egy héttel később részt vett egy tanfolyamon, ahol megtanulta, hogyan lehet ülve sízni. A szezon végén már megnyerte az Országos Mozgáscsökkent Síbajnokságot. A következő három évben újra elhódította ezeket a díjakat...Aztán elkezdett teniszezni. „Kiábrándító volt” - emlékezik vissza. A tolókocsijával ugyanis nem tudott elég gyorsan mozogni. Speciális tolószéket kell keresnie. Két barátja görgőscsapágyakat gyártott, s velük közösen kísérletezték ki az első „villámgyors” tolószéket.

A találmányt nemcsak elsőnek próbálta ki Hamilton asszony, de gyümölcseit is elsőként aratta le. Bajnokságokat nyert, mindenhova ezzel a tolókocsival járt, s egyre többen kezdtek érdeklődni iránta. Közös vállalatuk legyártotta az első összecsukható tolószéket, majd a sportpiacról az általános piacra is. kiléptek, s nemsokára a gyermekpiacon is hódítottak.

A Motion Designs öt év alatt multimillió dolláros üzletet fejlesztett ki. Tolókocsijaikat ma már világszerte árusítják. A vállalkozás sikerének az volt a titka - vallja az üzletasszony hogy felismerték: ki, miben erős, s ezeket a tulajdonságokat összepárosították.

Az emberek egyébként általában abban lesznek sikeresek, amit szeretnek csinálni - állítja Muriel Sieben, az első nő, aki helyet vásárolt magának a New York-i tőzsdén. Jóllehet, a Wall Street olyan hely, ahol történetesen a sikerrel együtt jár a pénz is, a sikert azonban általában nem pénzben mérik. A piac a saját törvényei szerint működik, és az embernek ebben a szakmában meg kell tanulnia arra dőlni, amerre a szél fúj, a piac logikája szerint gondolkodni, ilyen szemmel olvasni az újságot.

Az említett amerikai sorstársaktól eltérően Köves Kata a munkanélküliség elől menekült a vállalkozásba: bébiruhákat tervez, varrat, s ad el viszonteladóknak. Régi vállalata ugyanis - ahol 21 évig dolgozott - már a romjaiban hever, ahhoz pedig idősnek tartja magát hogy új helyen kezdjen karriert. A kirakatrendező szakma szerinte életkorhoz kötött. Ráadásul férje filmes, s úgy látja, ez a szakma is halódik Magyarországon. Eközben pedig három gyereket nevelnek, valamit tehát találni kellett — mondja az üzletasszony.

A véletlen hozta úgy, hogy a bébiruháknál kötött ki, két barátnője ugyanis nagymama lett és panaszkodtak, hogy nem lehet ilyesmit kapni. Innen jött az ötlet. Minimális tőkével, hitel nélkül kezdte a kisipart. Ismerősük sem volt, néhány mintadarabbal elkezdtek házalni butiknál butikra.

A fogadtatás változó volt, valahonnan rögtön kirúgják az embert, máshol már ismert, s elfogadott vállalkozóként fogadják. Ami kétségkívül jó érzés: egyetlen butikos sem mondta, hogy rossz lenne az áru.

Az üzlet végül is úgy tudott egy kicsit fellendülni, hogy a megkeresett pénzt visszaforgatta a vállalkozásba. De minek, jelenleg ugyanis teljesen kilátástalannak látja a helyzetet. 2-3 hónap óta teljesen pang a piac. Egyszerűen nincs vásárlóerő, sem a boltokban, sem a butikokban, s aki vásárol, az is negyedannyiért, mint korábban - mondja.

Pedig amikor elkezdte, álmodni sem merte volna, hogy idáig felfejlődik az üzlet. Ebből a szempontból sikeresnek tartja magát, ugyanakkor az is igaz, hogy semmilyen bankbetéte és semmilyen egzisztenciális biztonságérzete nincsen, egyik napról a másikra él.

A diszkrimináció ellen 

Bizony az örömbe olykor üröm is vegyül. Nem árt tehát, ha a bizonytalanságban van kihez fordulni tanácsért, segítségért. Talán kevesen tudják, de az Egyesült Államokban például a nők csak akkor kaphattak kölcsönt a vállalkozásukhoz, ha a férj ezt aláírta, engedélyezte. Az is gyakori, hogy ugyanazért a munkáért a nők a férfiak bérének csak kétharmadát kapják.

Ezért is tűzte célul a washingtoni székhellyel működő Amerikai Nők Gazdasági Szövetsége Alapítvány, hogy síkra száll a nőket érő hátrányos megkülönböztetés ellen, úgy hogy felkészítik a nőket a saját vállalkozásukra, s információs szolgáltatást nyújtanak. Például naprakész komputeres adatbázist vezetnek az elhelyezkedésre váró, szakmailag felkészült nőkről. így a gyártók, s a kormány testületéi egyaránt magasan kvalifikált nőket választhatnak vezető pozícióba.

A Demokrácia Évtizede című program keretében nemzetközi fórumokat szervez az alapítvány a vállalkozó nőknek, ennek keretében jártak Svájcban, Görögországban, Izraelben, Tajvanban és már két ízben Magyországon.

Az első ilyen rendezvény után vetődött fel a gondolat, hogy mi lenne, ha mi is alapítanánk egy egyesületet — mondta érdeklődésünkre Singer Mária, a másfél éve működő Vállalkozó Nők Magyarországi Egyesületének elnöke. Hiszen, ha sokan vagyunk, jobban tudjuk egymást segíteni, nagyobbak a lehetőségeink. Ma már 200 feletti a tagok száma.

Férfiaktól teljesen mentes övezet ez? Azért is tettem fel a kérdést, mivel a konferenciák idején több férfi érdeklődött a szerkesztőségben. 

Én mindig hangsúlyozom: attól kerek a világ, hogy a két nem együtt él benne. Szívesen vesszük a férfi pártfogókat is - válaszolta Singer Mária.

Vannak adataik arról, hogy a magyar vállalkozó nők milyen szerepet töltenek be a gazdaságban? 

- Csak általános tapasztalatokkal rendelkezünk, hiszen a szervezet még nagyon fiatal. De jövőre tervezünk egy nemzetközi konferenciát, amelyre neves szociológust kérünk fel: készítsen ilyen felméréseket. Egyelőre úgy érzem, az a tendencia érvényesül, hogy a férfiak megtartják állásukat, s főleg a nők vállalkoznak.

Mi a kedvenc területük? 

- Általában a szolgáltatás a sláger, hiszen ez igényli a legkevesebb tőkét. Szó lehet itt butikokról, önálló fodrászatokról, kozmetikai szalonokról, vendéglátóipari egységekről, de adó- és pénzügyi tanácsadásról is. Ám egyre többen vállalkoznak termelő tevékenységre is.

Némi ellentmondást érzek abban, hogy miközben szakértők az egykeresős családi modellt idealizálják, addig Önök arra buzdítják a nőket, hogy álljanak munkába... 

- Szerintem is az lenne az ideális, ha a nők otthon maradhatnának és a gyerekeket nevelhetnék. Különben is a mai magyar családmodell még mindig férficentrikus, így nem csodái hogy sok váláshoz vezet, ha a nő sikeres vállalkozóvá válik. Az egyesületen belül azt a feladatot is felvállaltuk, hogy megmentsük ilyen esetekben a családot. De azt hiszem, az is a nők érdekét szolgálja, ha azt mondjuk, most talán ne vállalkozzon, mert még nincsenek meg a feltételek.

De ha már valaki vállalkozik, az legyen optimista és erős. Fel kell készülni a kudarcokra, minden nap újra kell kezdeni. Igen nagy harcot jelent az is, hogy önmagunkkal megbirkózzunk, hogy megtartsuk a nőiességünket, mert bizony nagyon kemény, férfi munkát követel egy vállalkozás.

***

„Tízparancsolat" 

Szupernők nemcsak a mesében léteznek. Minden vállalkozó nőnek annak kell lennie. Szerencsére ez nekik nem esik nehezükre, ám az ide vezető utat olykor nem is olyan könnyű megtalálni. Ebben nyújthatnak segítséget az amerikai nők jól bevált, hasznos tanácsai.

Mindenekelőtt abból kell kiindulni, hogy „Nem te irányítod a világ történéseit és a többi embert. Viszont az tőled függ, hogy hogyan reagálsz a külső változásokra. A te reakciód alakítja a személyes környezetedet és egyben meghatározza, hogy sikeres leszel-e.”

1. Mosolyogj. Egy mosoly nem kerül semmibe, viszont segít abban, hogy jól kezdődjön a nap. Mondj valami lelkesítőt hozzá, például, hogy ez a nap nagyon jól fog sikerülni. Húzd ki magad és sétálj magabiztosan. így felkészíted magad arra, hogy bátran nézz szembe a nap feladataival.

2. Vezess listát a céljaidról. Minden este írd le, hogy mik a rövid távú céljaid a következő napra. Ezeknek a céloknak illeszkedniük kell a hosszú távú terveidhez - kis lépések ezek, amelyek a nagyobb célokhoz vezetnek. Reggelente nézd át újra az aznapra kitűzött céljaidat

3. Száműzd a szótáradból az „ezt nem tudom megcsinálni”, „ez lehetetlen”, „szerencsétlen vagyok” kifejezéseket. Határozd el, hogy a céljaidat mindig szem előtt fogod tartani, legyen az üzlet éppen lehangoló, nehéz vagy sikeres.

4. Akár bízol magadban, akár nem, a végén mindig igazad lesz. Mindenen túl tudsz jutni, bármilyen lehangoló vagy félelmetes legyen is. Minden helyzettel úgy nézz szembe, mint egy kihívással, amiben neked kell megtalálni a lehetőségeket.

5. Ha megnézzük, hogy kikből is lettek milliomosok az Egyesült Államokban, jól látható: nem sokuk járt egyetemre. Viszont mind úgy .kezdték, hogy keményen és elszántan dolgoztak. Ez minden másnál fontosabb, ez legyen a legfőbb jellemvonásod.

6. Bármi történjék, humorérzékkel minden nehézségen túl lehet jutni. Nevess egy kicsit a világon és egy kicsit saját magadon is.

7. Alkalmazz valakit, aki odafigyel a részletekre, aki minden apróságról gondoskodik. Ez sok idődet szabadítja majd fel, s így arra tudsz összpontosítani, ami igazán fontos. A legjobb embereket alkalmazd, bármennyit is kell fizetned nekik.

8. Az a legjobb ok a vállalkozásra, hogy van igény a felkínálandó termékre. Abból indulj ki, hogy mit csinálsz a legjobban és próbálj belőle üzletet csinálni. De mindig légy kész rá, hogy megváltoztasd a kitűzött célt vagy irányt a megváltozott körülményeknek megfelelően. Ha az eredeti célod túlhaladottá válik, változtasd meg.

9. Mindig tartsd észben, hogy mások kritikus szemmel figyelik a viselkedésed. Kevés embernek adatott meg, hogy minden vállalkozói fogást eleve ismerjen. Ezért jól vigyázz, hogy az üzleti megbeszélések alatt ne mutasd ki a haragod és ne tűnj erőszakosnak.

10. Sose legyen elég az újabb kockázatokból, az újabb feladatokból, az újabb álmokból. Senki sem engedheti meg magának, hogy a munkájában elkényelmesedjen. Valahányszor megelégszel kevesebbel, mint a képességeid szerinti legjobb eredmény, veszítesz valamit a szakmai presztízsedből. Persze néha kompromisszumot is kell kötni. Hogyha nem jutsz előre a jelenlegi munkahelyeden, találj ki valami újítást vagy nézz új állás után.

Forrás: Magyar Nemzet, 1991. augusztus 26.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés