Múltidéző - Bátor leány, 1930

Bizony, kedves kislányom, nagy bátorság kell ma ahhoz, valamilyen ipari vállalkozásba kezdeni. Még férfiaknak is nehéz dolog, hát még egy fiatal leánynak! Ehhez nem elég a bátorság, a vállalkozási kedv, s az a pár száz pengő tőke, amivel meg akarja kezdeni; szükséges hozzá a szakma alapos ismerete, kereskedelmi tudás, üzleti szellem és sok-sok kitartás. 

De mindezt nem azért mondjuk, hogy visszariasszuk, vagy lebeszéljük tervéről. Sőt ellenkezőleg, bátorításául még külföldi példákat is hozunk fel, olyan nőkről, akik nagy eredményeket értek el ezen a téren.

Nemrégiben olvastunk egy bécsi lapban kimutatást a nagyiparban szereplő nőkről, abból az alkalomból, hogy Margarete Kirkland-et, Anglia egyik legnagyobb cipővállalatának tulajdonosát, a cipőmunkások szakszervezetük elnökévé választották. Margarete Kirkland el is fogadta a megbízást és ő az első, aki szakszervezet élén áll. Magában véve az is ritkán fordult elő, hogy nagyiparost választottak meg szakszervezeti elnöknek, és az eset az angol munkásság elfogulatlansága mellett tanúskodik.

De tanúskodik Margarete Kirkland szociális érzékéről is, mely közismert az angol cipőszakmában. Mindenki tudja róla például, hogy csak olyan cégekkel tart fenn összeköttetést, melyek a munkásokkal emberségesen bánnak. Margarete Kirkland atyjától örökölte vállalatát.

Vannak azonban nők, akik ma nagyiparosok saját alapítású vállalatukban. Astrid Rosing Sawyer például szegény dán kivándorlók gyermeke. Kereskedelmi iskolát végzett és egy építőipari vállalatnál nyert alkalmazást. Rövidesen alapos szakismereteket szerzett, melyek gyors előmenetelt biztosítottak neki. A háború kezdetén önállósította magát és ma igen tekintélyes építőipari vállalat tulajdonosa.

Edua Albert kozmetikai szereket gyárt. Eredetileg festőnek készült, de hiányoztak a tanulmányhoz szükséges anyagi eszközök. Ekkor atyjának, aki orvos volt, egy receptje után, izzadás elleni kenőcsöt készittetett, melyet házalókkal árusittatott. Nagyapjától kölcsönzött százötven dollárral kezdte vállalatát, tizenkilencéves korában. Négy év múlva már huszonöt munkást foglalkoztatott és ekkor önálló gyárépületet építtetett. Ma már néhány száz munkást foglalkoztat és még két más vállalattal egyesülve tekintélyes koncern elnöke.

Amint láthatja tehát, fényes példák vannak maga előtt, — mert még egy egész sereg ilyen vállalkozó szellemű nőt tudnánk fölsorolni. Tehát: bátran előre kislányom!

Forrás: Magyar Lányok, 1930. augusztus 20.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés