Múltidéző - Amerikai szeminárium magyar üzletasszonyoknak, 1990

A washingtoni Fehér Háztól saroknyira, egy irodaház harmadik emeletén van az NWEA központja. A négy betű a Nők Országos Gazdasági Szövetsége nevű szervezetet jelöli. Célja: javítani a nők gazdasági, elhelyezkedési és vállalkozási esélyeit. Az NWEA októberben Budapesten kétnapos vállalkozás tani szemináriumot rendez, amerikai és magyar előadókkal. 

Hogyan született az ötlet? — kérdezte a Népszabadság tudósítója Patrícia Harrisont, az NWEA elnökét és a Magyarországról ideszármazott Catherine Marschallt, az amerikai kisvállalkozók hitelfelvételeit garantáló kormányhivatal főosztályvezetőjét, aki a budapesti szeminárium bevezető előadásait tartja. 

— Az NWEA színeiben sokat járok külföldön. Írországban, Görögországban, Izraelben egyaránt azt tapasztaltam, hogy bármiről is szól az előadásom, a publikumot végül mindig ugyanaz a kérdés érdekelte: ha valakinek nincs vagyona, hogyan tud belevágni egy Vállalkozásba Amerikában — válaszolja Patrícia Harrison. — Gondoltam: ez a kérdés most Kelet-Európában, ezen belül a vállalkozó szellemű magyarok hazájában különösen időszerű.

De még mennyire. Valóban: hogy lehet pénz nélkül vagy kis pénzzel vállalkozni? 

— Először is tudni kell, hogy pontosan mit is akar elérni az ember. De nem úgy nagy általánosságban, mint ahogy egy lottófőnyereményről álmodunk. Felmérni a piacot: mire van szükség s így megtalálni a vállalkozás, valamely igény kielégítésének tárgyát. Ez, persze, nem annak való, aki két hét alatt akarná megcsinálni a szerencséjét. Egy amerikai háziasszony például nem volt megelégedve a gyermekei játékaival. Addig spekulált, amíg kiötlött valami újat, ami piacképesnek bizonyult. Ma már sikeres üzletasszony, de rengeteg nehézséggel kellett megbirkóznia, amíg ezt elérte.

A budapesti szemináriumot „csak nőknek” szervezik? 

— Eredetileg aktív és jövendő üzletasszonyok részvételére gondoltunk. De természetesen férfiakat is szívesen látunk. Bár az üzletasszonyokat foglalkoztató kérdésékre koncentrálunk, bizonyos, hogy a hallottak a férfiak számára is hasznosak lehetnek.

Catherine Marschall nyilván hivatalból is tudja a választ a kérdésre: Amerikában milyen nehézségekkel találja szemben magát egy nő, ha vállalkozásba fog? 

— A legnehezebb talán az „asszony maradjon a főzőkanálnál” szemlélet leküzdése — mondja Marschall asszony, aki az amerikai kormányhivatalban éppen a nők vállalkozásának „felelőse”. — Ez a szemlélet oda vezet, hogy a nőknek nehezebb vállalkozói hiteihez jutni, de még a vállalkozáshoz szükséges ismereteket is megszerezni, mert a család nemigen ösztönzi, hogy a nő képezze imagát. Végül is: amit a család elért, azt a férfi szerezte meg — hogyan fogja azt a nő a vállalkozásába vinni?

Amerikában mégis vannak sikeres üzletasszonyok. 

— Mi több, a mi hitelgaranciáinkkal működő női kisvállalkozók között szinte lámpással kel keresni olyat, aki csődbe ment volna. Az üzletasszony — az előítéletes szemlélettel küzdve — általában felkészültebb, mire vállalkozni kezd, férfi kollégáinál lassabban, megfontoltabban lép.

A családi kassza hagyományos kezelőjeként szinte a vérében van, hogy óvatosan és jól gazdálkodjon. Ha egy férfi autójavítót nyit, elsősorban a szerelés érdekli — egy nő megtanulja azt is, de a könyvelést is. A nők a férfiakkal ellentétben nem szoktak hazardírozni.

Patrícia Harrison néhány hónapja Magyarországon járt, már csak azért is, hogy megnézze: van-e érdeklődés a szeminárium ötlete iránt. Mit tapasztalt? 

— A beszélgetésekből azt szűrtem le: nem újabb butikok nyitásához várnak tőlünk tippeket. Inkább ahhoz, hogyan lehetne különösebben nagy befektetések nélkül más, akár az idegenforgalomhoz kötődő vállalkozásokba kezdeni. De szóba kerültek olyan új, vállalkozási lehetőségeket tartogató igények is, mint a minőségi ellátást és nevelést nyújtó magánóvodák iránti kereslet.

Catherine Marschall nemrégiben több hónapot töltött Budapesten, éppen a kisvállalkozókat ösztönző hazai alap kezdeti lépéseinél segédkezett. 

— Én a bevezető előadásomban is el fogom mondani, hogy azért a kormánynak is vannak itt teendői. Az adórendszer például inkább bünteti, semmint segíti a kisvállalkozókat. Hasonlóképpen: a kormány nem kerülheti meg a privatizáció kérdését. Általában is, a gazdaság fejlődése új  törvényeket kíván.

Úgy tudom, az NWEA szponzorokkal dolgozik, s így a szeminárium, amelyen szinkrontolmácsolás is lesz, díjtalan. 

— De — így Patrícia Harrison — az amerikai üzlet asszonyok a saját költségükre jönnek Budapestre. Ez egyúttal lehetőség számukra, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg a magyarországi piaccal, amely iránt érdeklődnek. Ugyanakkor — ez Írországban, ottani szemináriumunk esetében például jól bevált — reméljük, hogy sikerül „összepárosítani” egy-egy magyar és amerikai üzletasszonyt, akik a továbbiakban is tartanák egymással a kapcsolatot.

— Az amerikai üzletasszony — fűzi hozzá Catherine Marschall — mintegy védnökséget vállal magyar kolléganője fölött, amibe az is beletartozik, hogy egyengeti útját az amerikai, vagy — ha módja van rá — a nyugat-európai piacra.

A szeminárium amerikai előadóinak listáján szinte kizárólag nagyvállalati, vezető állású hölgyek, s nem kisvállalkozók szerepelnek. 

— Ez azért van, mert manapság a nagyvállalatoknál szerzett üzleti tapasztalatot sokan kamatoztatják, amikor önállósulnak — magyarázza Patrícia Harrison. — Emellett a vállalkozói magatartásról, alapállásról is sok szó esik majd — és ez egyaránt érdekelheti a vállalati embereket és az önálló kisvállalkozóikat is.
Egyébként a szemináriumon a közös előadások mellett külön-külön „foglalkozásaink” is lesznek azoknak, akik már vállalkozók, illetve azoknak, akik még csak most készülnek erre. De azt, hogy melyik csoportban hányan lesznek, ne kérdezze: mi is csak a szeminárium első napján kézhez vett kérdőívekből fogjuk megtudni, ki-kicsoda.

Forrás: Népszabadság, 1990. október 1.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés