Milliós profitot hoz a mesterséges intelligencián alapuló beszédelemző technológia - Alapítónők Németországban

Audeering -Dagmar Schuller

"A mesterséges intelligenciával való munka egy művészi folyamat” – mondja a női alapító, Dagmar Schuller. Úgy gondolja, hogy sok nő fél elmerülni a mesterséges intelligencia témájában – ezen változtatni kell. 

Németországban a startupok csak 15 százaléka rendelkezik női alapítóval, és ezeknek a cégeknek csupán nyolc százaléka helyezkedik el a technológia szakterületén. Dagmar Schuller tehát nagy ritkaságnak számít, hiszen nőként ő alapította meg az egyik technológiai startupot.

A 43 éves nő Audeering nevű cégével egy mesterséges intelligencián alapuló technológia kifejlesztésén dolgozik, amely lényege a hangelemzés. „Érzelmi állapotokat elemzünk. Tehát nem azt, hogy mit mond valaki, hanem azt, ahogyan mondja” – magyarázza Dagmar a Gründerszene újsággal készített interjújában.

A technológiát a BMW és az Ipsos is felhasználja piackutatási célokra. Azt szeretnék letesztelni, miként fogadják a vásárlók az új termékeket. Emellett a technikát egy dán vállalat, a GN Store Nord egyik fejhallgatójába is beépítik, amely a hangerőt a környezet zajaihoz igazítja, azaz: ha az utcán sétálunk, a zene hangosabb lesz a fülünkben, míg egy csöndes irodában lehalkul.

Ezzel egyidőben a startup egy applikáción is dolgozik, amely a beszéden keresztül felismeri a kiégést és a depressziót, továbbá egy robotot is fejlesztenek, amely autista gyerekeknek segít az érzelmek azonosításában.

Jelenleg összesen öt kísérleti projekt zajlik az Audeeringnél, amelyeket a startup az Európai Unió kutatási és innovációs programja, a „Horizont 2020”, valamint a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) segítségével finanszíroz.

Nyereség az első pillanattól kezdve 

Schuller 2012-ben alapította az Audeeringet négy kollégájával, akiket a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) Ember–gép kommunikáció tanszékéről ismer. Első ügyfelüket, a GfK Piackutató Intézetet már néhány héttel a startup indulása után sikerült megnyerniük.

Azóta a startup nyereségesen üzemel. Az Audeering egyik női szóvivője szerint a forgalom milliós összegeket ér el. Kockázati tőkésre, azaz magántőkealap-kezelőre nincs szükségük. Egyedül a GN Store Nord vállalat – amelynek az Audeering az elmúlt évben kifejlesztett egy okos fülhallgatót – szerzett milliós részesedést a startupból, a részesedés összegéről azonban Schuller nem árult el további konkrétumokat.

Az Audeerin a bajor Gilchingben található. Azt gondolhatnánk, hogy egy 19.000 lakosú porfészekben semmi sem terem az ambiciózus cégalapítók számára, a település mégis számos startupnak ad helyet: a Lilium nevű német startup repülő taxijának, a lézeres kommunikációval foglalkozó Mynaric startupnak, valamint a köszöntőlapok és meghívók készítésére létrejött Grußkarten startupnak.

Ezek a cégek mind a Starnbergi-tó környékén helyezkednek el. Schuller szerint a vállalatok olyan kutatóintézetek segítségével tesznek szert nyereségre, mint a Német Repülési és Űrkutatási Központ (DLR), valamint a Müncheni Műszaki Egyetem.

Az Audeering nem olyan régóta már egy második irodával is rendelkezik, amely Berlinben kapott helyet. Itt jelenleg öt munkatárs dolgozik, Schuller szerint azonban hamarosan „jelentősen több” emberre lesz szükségük. A startup összesen 65 embert foglalkoztat.

A mesterséges intelligenciával működő termékek kifejlesztése olyan, mintha Legóval játszanánk 

Schuller elmesélte, hogy már gyerekként is érdeklődött a számítógépek iránt. Az érettségijét egy műszaki tárgyakra specializálódott iskolában tette le, ahol az úgynevezett „nagyszámítógépen” tanult meg programozni. „Lenyűgözőnek találtam. Tudtam azonban, hogy vannak emberek, akik fenemód jobban programoznak nálam.”

Ezért Schuller később nem informatikát tanult az egyetemen, hanem közgazdaságtant és jogtudományt, de amikor csak tehette, részt vett adatbányászattal és mesterséges intelligenciával kapcsolatos kurzusokon.

„Női alapítóként az az előnyöm, hogy tudom, miként működik a programozás, valamint fel tudom mérni, minek van valóságalapja. A kódolást viszont a szakértőkre hagyom.”

Schuller szerint téves elképzelés, hogy a technológia szakterületén a férfiak dominálnak. „Sok nő és fiatal lány azt hiszi, hogy az informatika túl nehéz és unalmas” – mondja Schuller. „A mesterséges intelligenciával való munka elsősorban inkább egy erősen kreatív, sőt azt mondanám, hogy szinte művészi folyamat.”

Az alkotóelemek, amelyek a mesterséges intelligenciával működő termékek kifejlesztéséhez szükségesek, már hosszú ideje a rendelkezésünkre állnak, magyarázza Schuller.

Képzeljük el, hogyan építünk meg valamit a Lego elemeiből: „Nálunk vannak az építőelemek, viszont mégsem azt a tárgyat építjük meg, amelyet a csomagoláson látunk, hanem a saját űrhajónkat.”

Ezzel a gondolkodásmóddal játékosan elmagyarázhatjuk a középiskolásoknak a programozást. „Ha elég korán elültetjük bennük a dolgot, sokkal több női alapító lehetne ezen a területen” – biztosít minket Schuller.


Forrás Gründerszene, 2019. május

Fordította Kis Elizabet, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés