Hogyan kamatoztassák a nők a szakmai kapcsolatokat a karrierjük érdekében? - Alapítónők Németországban

WeiberWirtschaft - Najda Ivazovic és Dr. Katja von der Bey 

Éttermek, műtermek, üzletek, irodák itt még a gyermekek sírása is átszűrődik, a legkülönlegesebb ezekben a színes  Berlin központi intézményekben, hogy mindegyiket nők vezetik.

A Női Szövetség már a 90’es évek óta működik itt közel  7000 hektáron. Az egykor ingatlanpiacon tevékenykedő Nadja Ivayovic a szövetség alapítója és tagja is egyben. Az ingatlanpiac egy igazi “férfi iparág”- meséli a 34 éves Nadja, aki 2014-ben önálló vállalkozást indított. Az egyik alapító vacsorán ismerkedett meg a Női Szövetséggel, és ráeszmélt, hogy ezek a nők hasonló problémával küzdenek mint ő maga.

A szövetséget 30 évvel ezelőtt alapították. A cél alapvetően az, hogy elsimítsák az egyenlőtlenségeket a férfiak és a nők között – meséli Katja von der Bey, aki szintén az alapítótagok közé tartozik. Továbbá, hogy  segítség és támogassák  egymást,  valamint  javasolják egymásnak ötleteiket.

Erre mindenképpen szükség van és fontos a nők körében egy ilyen attitűd kialakítása, ugyanis  a férfiaknál az összetartás és a támogatás egy alapvető dolog.

Minden nőnek van egyfajta vágya arra, hogy utólag bepótolhasson dolgokat 

Anja Seng a FOM Főiskola professzora szerint ezek a programok segítenek a nőknek abban, hogy könnyebben alakítsanak ki kapcsolatokat illetve, hogy az “énmarketingjüket” erősítsék.

A főiskola különböző helyszínein rendszeresen szerveznek női fórumokat. Alapvető célja ezeknek a fórumoknak az “énmarketing”  kialakítása, a kapcsolatok kiépítése valamint a tárgyalások levezetése. Itt minden nőnek megvan az esélye a fellépő hiányok pótlására - Seng Professzor a különböző szocializálódási minták miatt érzi ennek a szükségességét.

Míg régen a fiúk az önbizalmukat a megmérettetésekből nyerték, addig a nők a visszafogottságot, becsületességet gyakorolták. Azonban ha feljebb szeretnének lépni a ranglétrán ez a becsületesség inkább hátráltatja őket. Seng szerint ha valaki megszeretne felelni sokkal nehezebben tud egy béremelést kialkudni.

A német ügyvédi kamara elnöke Maria Wersig Professzor Asszony Dortmundban jogot tanít a szociális szférában dolgozóknak. A jogi képzést alapvetően a férfiak uralják. “Amikor 1998-ban bekerültem az egyetemre nem voltak női oktatók.” Még ma is csak  16%-a az oktatóknak nő, habár a hallgatók nagy része mégiscsak hölgy.

Köztudott, hogy a széles kapcsolati tőke segít a karrierépítésben 

A női kapcsolati hálókat szeretnék erősíteni de ezek természetsen nem pótolják a férfi-női kapcsolatokat. Természetesen a férfi kollégákat is nagyra becsülöm - mondja Nadja Ivazovic. Véleménye szerint a legjobb ha férfiakkal és nőkkel egyaránt jó kapcsolatot építünk ki.

A nők egyedül nem tudnak mindennel megküzdeni.  Azonban meg kell tanulniuk  együttműködni és egymást kölcsönösen támogatni, annak érdekében hogy sikeresek legyenek a karrierjükben. Katja von der Bey szerint bizonyos területeken már tapasztalható előrelépés.

Egyre nagyobb az egyetértés abban a tekintetben, hogy a nőknek ugyanolyan esélyekkel kell indulniuk mint a férfiaknak. Maria Wersig szerint viszont sokszor alábecsülik az ellentábort. Amikor már azt gondolnánk, hogy ez a téma lényegben ismert és már megoldódni látszódik, akkor valahogy megint előtérbe kerülnek a domináns férfi struktúrák.

Forrás dpa, 2019. szeptember

Fordította Májer Szilvia, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés