Egy nő önálló vállalkozása: a következő élelmiszer-megosztó alkalmazás létrehozása - Alapítónők Németországban

Uxa - Lisa Zvonetskaya
Az Uxa megkönnyíti a megmaradt élelmiszer elajándékozását. Habár léteznek már hasonló kezdeményezések, az alapító mégis úgy gondolja, hogy az ő alkalmazásának is van még létjogosultsága.

Holnap kezdetét veszi a kéthetes nyaralásunk, de a hűtőnkben még ott áll egy bontatlan doboz tej? Lisa Zvonetskaya egyszerű lehetőséget kínál, hogyan szabaduljunk meg a megmaradt élelmiszertől anélkül, hogy a kukába kelljen dobnunk: az Uxa nevű applikáción keresztül felhasználókként elajándékozhatjuk azt más embereknek.

Az alkalmazás segítségével lefényképezhetjük a terméket, elláthatjuk egy rövid leírással és a szavatossági idővel, majd felajánlhatjuk más, környékbeli felhasználóknak. Az ajánlat ezután felkerül egy listára, amelyen további meghirdetett élelmiszereket találhatunk. Ha valaki érdeklődik egy termék iránt, az átadási helyet és időpontot a felek egy chaten keresztül tudják megbeszélni.

A verseny már régóta tart

A vállalati gazdaságtant végzett Lisa elmesélte, hogy azért jutott eszébe az Uxa ötlete, mert korábban gyakran ő maga is még fogyasztható ételmaradékot dobott a kukába. Akkor még nem talált megfelelő módot arra, hogyan szabaduljon meg a termékektől, egy hét éve létező weboldal azonban pontosan erre nyújt megoldást.

A www.foodsharing.de weboldal is egy olyan hely, amelyen keresztül a felhasználók szétoszthatják megmaradt ételeiket a környékbeli emberek között. De Lisa még emellett is úgy gondolja, hogy Uxa nevű alkalmazásának van létjogosultsága.

„A www.foodsharing.de teljesen webalapú. Olyan applikáció, amely segítségével élelmiszert oszthatunk szét, eddig nem létezett” – mondja a 31 éves nő. További különbség a két élelmiszer-megosztó szolgáltatás között, hogy az Uxán keresztül csak magánszemély ajánlhat fel ételt, míg a www.foodsharing.de a szupermarketeket is megcélozza, hogy megmaradt termékeiket elajándékozzák.

Lisa elmondta, hogy az alkalmazást ő maga tervezte az arculattal együtt, a fejlesztéssel pedig egy szakértőt bízott meg. „Hiába dolgozom az informatikában, a kódokhoz nem értek” – mondta az alapító, aki az Uxa megalkotása mellett részmunkaidős informatikai projektmenedzserként dolgozik.

Az alkalmazást két éve dobták piacra, jelenleg 19.000 felhasználója van, elsősorban Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Rheinlandban. A konkurrens www.foodsharing.de szolgáltatását a weboldal szerint 200.000 ember használja.

Az Uxához hasonló, két személy összepárosításán alapuló ötletek megvalósításához bizonyos számú felhasználóra van szükség. Az Uxa esetében ez 100.000 felhasználót jelent, mondja Lisa. Azaz a cél eléréséhez még 81.000 ember hiányzik.

Lisa egy közösségi finanszírozással kapcsolatos kampányon keresztül szeretne még több felhasználót toborozni, továbbá a kampány során 15.000 eurót begyűjteni. Ezt követően már egy üzleti partnert is maga mellé vehet – hiszen az Uxa nevű vállalkozás eddig egyetlen nő kezében van.

Elsők a felhasználók, aztán a pénzkeresés 

A női vállalkozó egyelőre nem keres sok pénzt az Uxával, habár az applikációban feltűnő reklámoknak köszönhetően egy kevés bevételt már elkönyvelhet magának. A későbbiekben prémiumfiók-szolgáltatást is el tud képzelni, azonban azt is hozzátette, hogy erre csak akkor fog sor kerülni, amikor több tartalom lesz elérhető, és több felhasználó fog beregisztrálni.

Mottója: Csak a felhasználók számának fellendítése után következhet a pénzkeresés. Lisa nem idegeskedik amiatt, hogy az Uxából minél hamarabb milliókat hozó vállalkozást csináljon. Fix munkahelye biztosítja megélhetését, így nem kell az applikáció bevételeitől függenie.

Ez a kezdeményezés elsősorban egyébként is azért fontos neki, hogy hozzájárulhasson a Németországban több millió tonna kidobott élelmiszer redukálásához. „Ez a projekt a szívügyem, amely egy nap majd jövedelmező vállalkozássá növi ki magát” – mondja az alapító.

Véleménye szerint 2019-ben ezt még nem fogja elérni, de talán jövőre sikerülhet. Az Uxa addigra valószínűleg egy igazi hálózat lesz, amely összeköti a szomszédságot. Korábban csak akkor kopogtattunk át a szomszédba, ha sütés közben kifogytunk a tojásból, a jövőben viszont – Lisa reményei szerint – az Uxa miatt ez meg fog változni: akkor fogunk átkopogtatni, ha a szomszédnak maradt egy fölösleges tojása.

Forrás Gründerszene, 2019. április

Fordította Kis Elizabet, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés