A startup alapítása az egyik legnehezebb munka - Alapítónők Németországban

Qunomedical - Sophie Chung

Sophie Chung startupja a betegek támogatását tűzte ki célul: segít a pácienseknek a lehető legjobb orvost felkutatni, lerövidíti a várakozási időt a vizsgálatokra és mindemellett a kezelési költségek lefaragását is figyelembe veszi.

Minél rosszabb egy állam egészségügyi ellátó rendszere, annál inkább kézenfekvő lehetőségnek tűnik az egészségturizmus a betegek számára. Sophie Chung, a Qunomedical nevű platform alapítója erre a jelenségre alapozva keresett megoldást a kezelésre várók számára.

Mint mondja: „Az egészségturizmus tágabb mozgásteret biztosít a pácienseknek. Minden betegnek elérhetővé kell tenni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt találjon egy olyan doktort, akit anyagilag is megengedhet magának.”

Sophie Chung maga is orvos, így munkája során személyesen is megtapasztalhatta számos fejlett és fejlődő ország egészségügyi rendszerét. Noha orvosként végzett Bécsben, de rövid időn belül a gazdasági szférában találta meg a számításait.

„Végtelenül szerettem orvosként dolgozni, betegekkel foglalkozni, nem terveztem el előre, hogy elhagyom a pályát.” Egy ajánlattal megkereste őt a Mckinsey nevű cég, kíváncsiságtól vezérelve döntött és váltott.

Kambodzsában gyűjtött tapasztalata, melyet egy civil szervezetnél végzett munka révén szerzett, nagy hatást gyakorolt globális látásmódjára: a mesterséges határok, az eltérő nyelvek és az etnikai kérdések számára irrelevánsak, innovatív ötleteit nem korlátozzák.

Ez a gondolkodásmód hatja át a 2015-ben, Berlinben alapított startupját is. A Qunomedical ledönti a határokat a páciensek előtt: „ha beteg vagy, keresd fel a számodra legjobb orvost, mindegy, hogy az a szomszédban praktizál vagy a világ másik végén dolgozik.

A misszióm: a jövőben ne legyen olyan ember a világon, aki szükségtelenül beteg, aki a kelletnél többet vár egy vizsgálati időpontra, és aki az elvártnál gyengébb orvosi ellátásban részesül. Röviden a vízióm, hogy a világon minden ember olyan orvosi ellátást kapjon, amit megérdemel.”

A Qunomedical megalapításával három globális, egészségügyi probléma megoldására kereste a választ: a költségek csökkentése, a várakozási idő minimalizálása és a minőségi ellátás biztosítása.

„A legfontosabb teendőnk és feladatunk az egészségügyben, hogy végre a páciensek kerüljenek a figyelem középpontjába: az, hogy számukra mi a legjobb, mire van szükségük és mit szeretnének.”

Hogy miként látja az egészségügyi szektor és a modernizációs törekvések, innovatív megoldások kapcsolatát a cégalapító?

 „Ha a digitalizációt és az innovációs hajlamot tekintjük, véleményem szerint az egészségügy az egyik legkonzervatívabb ágazat a gazdaságban, noha hagyományosan egy olyan területről beszélünk, melyet nagyban meghatároznak a folyamatos kutatások, fejlesztések. Sok hatalmi szereplője van ennek a szektornak: gyógyszeripari vállalatok, egészségügyi pénztárak, kórházak és nem utolsó sorban a politika. Mindegyik egy rendkívül erős érdekcsoport, jelentős lobbykörrel övezve. Ebben a közegben a beteg csak a sor végén helyezkedik el, pedig neki kellene a főszereplőnek lennie. Az innovációt, digitalizációt és a techológiai fejlődést végre a betegek, az emberek szolgálatába kell állítani.”

Mint alapító és vállalkozó, Sophie Chung látja a startup világ veszélyeit, nehézségeit is, a munka örömteli oldala mellett. A startup alapítók nagyjából fele szenved a kiégéstől, az úgynevezett burn-outtól, vagy már éppen efelé tart, kimerültek és hatalmas, folyamatos nyomás alatt dolgoznak. Gyorsan megtapasztalják ennek a munkának a magányosságát. Ezek a hatások mindenkit utolérnek, csupán személyiség kérdése, hogy valaki mennyire erősen engedi be ezt a fajta nyomást az életébe vagy mennyire tudja kezelni, kizárni azt.

Vallja, hogy ez az elképzelhető legnehezebb munka, de egyben a legeslegjobb is a világon. „Gyakran idealizálják a startup alapítók életét, melyben minden szép és jó, de valójában ez egy kőkemény munka, minden nap, napi 24 órában.

És hogy ő maga mennyire érzi saját bőrén a startup világ árnyoldalát, mennyire kimerült, és tényleg csak napi 3 órát alszik-e, mint ahogy a sajtóban elterjedt? 

„Egy kicsit többet alszom, de jó genetikai adottságokkal bírok, így kevés alvásra van szükségem. Energikus ember vagyok, ritkán kimerült, de gondosan ügyelek arra, hogy mindig biztosítsam a számomra szükséges énidőt a feltöltődés jegyében.”

Végezetül mit tanácsol azoknak, akik egy startup alapításán gondolkodnak? 

„A Nike jelmondatát: „Just do it”. Ahogy a gyerekvállalásra vagy egy házasságra, erre sincs soha egy tökéletes időpont. Ha megvan az ötlet, és meg vagy róla győződve, hogy az ötletednek helye van a világban, akkor vágj bele és próbáld meg megvalósítani, különben sosem fogod megtapasztalni, hogy működött volna-e, sikeres lett-e volna, amit elképzeltél.”

„Gründen ist der härteste Job", sagt Qunomedical-CEO Sophie Chung

Je schlechter das medizinische System eines Landes, desto größer ist die Bedeutung des Medizintourismus in andere Staaten. Sophie Chung, die Gründerin der Plattform Qunomedical, hat sich vorgenommen, dieses Problem zu lösen. „Medizintourismus erweitert den Optionenraum für alle Patienten", sagt sie. Jeder Mensch solle mit möglichst kurzen Wartezeiten einen guten Arzt finden, den er sich leisten kann.

Forrás Gründerszene, 2019. szeptember

Fordította Szalai Edina, a  Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés