A mélygödörből az utak ellenőrzéséig - Női vállalkozók Amerikában

Angelica Garcia-Dunn

Amikor egy étteremben ülsz és körbenézel, felmerülhet benned a kérdés: hogy került ide ez az asztal, hogy került ide ez a szék? Van számos dolog, amire az embereknek szüksége van. Néhány teherautós szállítást igényel, néhány tengeri szállítást vagy légit. Ez az, ami lenyűgöz engem.
 • Angelica Garcia-Dunn
 • CEO + Alapító - AIM Global Logistics 
 • Houston, TX
 • USA
Mi néhány fonttól kezdve néhány millió fontig szállítunk, legyen szó akár teherautós, vízi, légi vagy vasúti szállításról, ezenkívül raktározást is kínálunk. A specialitásunk minden, ami túlméretes és nehéz szállítás, tehát a nagy és csúnya. Szeretjük ezt csinálni.

Kislányként Houston és Mexikó között utazva nagyon szerettem nézni az elhaladó teherautókat, a nagybátyám is teherszállítással foglalkozott. Kettős állampolgárságú vagyok: mexikói, de egyben amerikai is. Az anyanyelvem spanyol, angolul csak az iskolában kezdtem el tanulni. Nagyon fiatalon kezdtem el dolgozni, hogy támogassam a családomat. Segítettem az udvarunkon tamalét árulni, elvállaltam bármit, hogy egy kis pénzt keressek.
 • 1997-ben Angelica MBA diplomát szerzett a Dallasi Egyetemen, és elhelyezkedett egy banknál. 
 • Megházasodott, majd második gyermeke születése után nem ment vissza dolgozni. 
 • 2002-ben azonban házassága véget ért.
Amikor a férjem elhagyott, nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Elmentünk vásárolni, és a megpakolt bevásárlókosarat nem tudtam kifizetni. A gyerekeim kérdezték, hogy miért nem visszük haza az ételt. Azt válaszoltam, hogy a bankkártyám nem működik, és haza kell mennünk egy másik kártyáért. Persze nem ez volt a helyzet.
 • Angelica munkát vállalt a szállítmányozás területén.
 • 2009-ben megalapította saját szállítmányozó cégét, az AIM Global Logistics-t.
Ebben az iparágban bizonyítani kell. 2009-ben már bejegyzettek voltunk, és 2015-ben írtuk alá az első szerződést egy nagy, első szintű beszállító olaj- és gázvállalattal.
 • Az évek során az AIM többnyire tárolótartályok és berendezések szállításával foglalkozott az olajipar felé.
Tegyük fel, hogy egy fúrótornyot akarunk mozgatni Oklahomából Mexikóba. Elsőként Oklahomából 70 teherautóval a Houston-i kikötőbe fuvarozzuk. Ehhez kellenek daruk, különböző teherautók, igényelni kell az engedélyeket és a kíséretet.  Amikor megérkezett a szállítmány Houston-ba, alkalmaznunk kell egy vállalatot, hogy dobozolja be a fúrótornyot, és bérelnünk kell egy hajót, ami elviszi Mexikóba. Mexikóban az összes teherautónak fel kell sorakoznia, hogy átpakoljanak rájuk a hajóból. Innen elvisszük a fúrótornyot a fúrás helyére, majd felállítjuk.

A munkánk lényegében A-tól B pontig tart és minden, ami a kettő között van.
 • Ilyen hatalmas projekteknél a pénzforgalom egy állandó kihívás.
Mindegy, hogy egy tamalét adsz el 0.50 dollárért, vagy egy fúrótornyot 5 millióért, az egész a pénzforgalomról szól. Nagyjából 2 évvel ezelőtt volt egy megrendelőnk Mexikóban, aki nem fizetett, és a cég egy nagyon nehéz időszakon ment keresztül.

Ha én nem tudok fizetni 30 napon belül, hetente, havonta telefonálok. Volt egy szállító, akit 6 hónap után tudtam csak kifizetni, az utolsó csekket személyesen adtam oda. Később virágot küldtek nekem. Tehát igen, nem mindig fizetek 30 napon belül, de akkor is fizetek, ha 6 hónapba kerül pénzhez jutnom.
 • 2015-ben az AIM bevétele 15 millió dollár volt, ám az olajipar visszaesése miatt ez volt a cég egyik legnehezebb éve.
Mielőtt észbe kaphattunk volna, csökkentették az olajipari megrendelők az árakat. Ekkor gondoltam, hogy érdemes lenne állami projektekkel foglalkozni. El kellett kezdenünk diverzifikálni nem csak a klienseinket, hanem az iparágakat is. Már nem csak az olaj- és gáziparban voltunk érdekeltek, hanem a nap- és szélenergiában is.
 • Angelica kibővítette az AIM vállalatcsoportot berendezések lízingjével, vegyszer-beszerzéssel és finanszírozással.
Minden nap egy új szörnyeteg. Egyik nap tankönyveket szállítok, másik nap egy 400 000 fontos darabot vagy éppen egy turbinát. Tehát bármit, amire szükség van és mozgatni kell. Egy darabot egészen a végső rendeltetési helyéig. Azt hiszem ez csodálatos.


Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2016. szeptember 
Fordította a Nőtárs Alapítvány önkéntese.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

MINDEN BEJEGYZÉST listázva a kék nyílra kattintva megtalálsz

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés