Az Activyst hátrányos helyzetű lányokon segít a sporton keresztül - 1000 női történet Amerikából

Katie Rock, az Activyst társalapítója először osztotta meg cégalapítási tapasztalait az 1000 Történet mozgalommal.

Mikor Katie otthagyta ügyvédi állását hogy az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve népszerűsítse a sportot Nicaragua-ban, azt tapasztalta, hogy a lányok lehetőségekben és biztonságos helyekben hiányt szenvednek. Társával megalapította az Activyst-et hogy a fejlődő országokban élő lányoknak segíteni tudjanak egészségesebbé és magabiztosabbá válni a sporton keresztül

Az indíttatás

A sport nagyon fontos szerepet tölt be az életemben és erősítette azt a törekvésemet hogy az élet minden területén el akarjak érni valamit. Néhány évvel ezelőtt feltűnt Nicaraguában hogy lányokat soha nem láttam sportolni mig viszont fiúkat mindenhol. Tudtam hogy a lányok kondiciója ebben a régióban nagyon gyenge. Amikor tudomásomra jutott hogy azok a lányok akik sportolnak, statisztikailag kisebb eséllyel esnek teherbe vagy élnek bántalmazó kapcsolatban illetve egészségesebbek, magabiztosabbak és boldogabbak, elköteleződtem az ügynek.

Azért indítottam az Activyst-et mert hiszem hogy a sport képes megváltoztatni a lányok életét és ezáltal jótékony hatást tud kifejteni a közösség életére is. Az élénk színű, rendkívül praktikus sporttáskáink tökéletesek a nők mindennapi aktív életéhez és a fejlődő világban élő lányok sport projektjeit is támogatják így ezek a lányok világszerte aktív életet tudnak élni.

Tudomásomra jutott hogy azok a lányok akik sportolnak statisztikailag kisebb eséllyel esnek teherbe vagy élnek bántalmazó kapcsolatban illetves egészségesebbek, magabiztosabbak és boldogabbak.

Hogyan definiálod a sikert?

Sokféleképpen, de a közös szál az “alkotás”. Az a siker mikor megvalósítunk valamit és megyünk előre, ellentétben azzal mikor elakadunk/megtorpanunk. Ez valami olyasmi, amit nekünk kell létrehozni és irányítani. Siker az, amikor a kemény munka után meglátjuk a “alkotásunk” végtermékét. Hihetetlenül hatalmas élmény látni valamit,ami amúgy nem létezne de a mi döntésünk eredményeként mégiscsak megvalósul.

Siker az is hogy boldogok vagyunk és örömünket leljük abban, amit csinálunk. Sok ember soha nem találja meg azt a munkát, amit szeret. Egy olyan nap után amikor igazán “belefeledkezem abba amit csinálok”, amikor ötletek és elrepül az idő de még azt is szeretem, akkor nagyon sikeresnek érzem magam. Ilyen típusú munkára nehéz rábukkanni. Legtöbbször neked magadnak kell megteremtened.

Legnagyobb siker

Ebben a projektben a legnagyobb sikerünk az Aktiv táska végleges, logónkkal ellátott mintapéldányának megpillantása volt. Többet tanultunk általánossaágban a táskákról és a sporttáskákról mint valaha is gondoltuk hogy lehetséges, megvizsgáltuk a termék sajátosságait és az anyagokat, kielemeztük a  szállitókat, tervezőket, táskakészitőket és tonnányi táskát teszteltünk. Sok próbaterméket készitettünk és nagyon sok napot töltöttünk méteráru üzletekben. Mikor végre megláttuk hogy elkészült az a termék amit szeretünk és mások is szeretnek, fantasztikus érzés volt.

Mi a legnagyobb kihivásod és hogyan nézel szembe vele?

A legnagyobb kihivás talán legyőzni azt a kényszert hogy minden kis dolgot tökéletesen csináljak és ehelyett a haladásra koncentráljak.A társaim és én maximalisták vagyunk és néha “elakadunk” mert mindent tökéletesen akarunk csinálni. A nagy elvárás jó dolog de a kezdeti fázisban, korlátozott idő és forrás esetén és ahol gyorsan kell határozni, ott nem igazán előny, ott a tökéletességre való törekvés gát/akadály lehet (10 esetből 9-szer a legtöbb ember a végső cél szempontjából azt gondolná hogy bármin is habozunk, az valami nagyszerű dolog lehet).

Azt kell szem előtt tartanunk, hogy a prioritást élvező dolgokra koncentráljuk, ahol tudjuk, hogy többletidőt kell rászánnunk azért hogy rendkivülit alkossunk. De más területeken viszont el fogadni hogy valami “jó úgy, ahogy van” és gyorsan, határozottan rátérni a következő “elintézendő dologra”.

Ki a legfontosabb pédaképed?

Mint egyén, sok emberi tulajdonság van amit szeretnék magamban ötvözni – az édesanyám kedvessége és egészen rendkivüli kapcsolatépitési képessége, az édesapám minden körülmények között higgadtnak maradni képes temperamentuma és elvi alapokon álló döntéshozatali képessége és sok barátom humorérzéke. Cégként pedig sok van, akit igazán csodálunk. A Tieks (cipő) csodálatos dolgokat visz véghez a divat világában. A Patagonia, a Krochet Kids és a Warby Parker pedig mint társadalmilag tudatos vállalkozás végez fantasztikus munkát.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2013. június 
Fordította Sikora Erika, a Nőtárs Alapítvány önkéntese. 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés