Megosztott munkahely üzletasszonyoknak - Női vállalkozók Amerikában


Amikor bejelentettem, hogy közel 2000 helyszínt szeretnék létesíteni körülbelül 20 ezer nő támogatására világszerte, hogy ezzel segítsem beindítani és felvirágoztatni a vállalkozásukat, az emberek visszahúzódtak és azt mondták, szent ég, ez ijesztően hangzik, mégis hogyan akarod ezt megvalósítani?

Sokszor hallom az emberektől, hogy az ötleteimet ’túl erősnek’ tartják. Ilyenkor megkérdezem tőlük hogy akkor is ezt mondanák-e, ha férfi lennék.
 • Felena Hanson
 • Alapító - Hera Hub
 • San Diego, California
 • USA
A Hera Hub egy megosztott munka- és találkozóhely, ahol a női vállalkozókra koncentrálunk. A versenyterületem az emberek vendégszobája és a Starbucks.

Egy viszonylag kicsi városban születtem Kalifornia középső partvidékén és vállalkozó családban nőttem fel. Az édesapámnak burkoló üzlete volt. Nagyon izgalmasnak tartottam - szőnyegek, járólapok, fapadlók mindenfelé. Az édesanyám művész és előadó volt.

A szüleim fiatalon házasodtak, és mint utólag kiderült egyáltalán nem illettek össze.  Így amikor végül a válás mellett döntöttek, megkezdődött a harc a gyermekfelügyeletért. Mindezek hatására nagyon függetlenné váltam, már fiatalon elhatároztam hogy soha nem akarok támaszkodni senkire sem.
 • Felena 1995-ben végezte el a főiskolát üzleti diplomával. Ezután marketinges karrierbe kezdett.
 • 22 évesen életveszélyes autóbalesetet szenvedett.
27 kar-, láb- és arccsontom törött el. Tolószékben voltam három hónapig. Ez megadta a löketet ahhoz, hogy új perspektívát keressek az életembe. Visszahúzódtam kicsit és megkérdeztem magamtól mit kezdjek innentől kezdve az életemmel.
 • Felena elhatározta, hogy otthagyja nagyvállalati munkáját és San Diego-ba költözött. Megalapította saját marketinges cégét, és otthonról dolgozott.
Őszintén szólva otthonról dolgozni nagyon kényelmes, és nyilvánvalóan költséghatékony, de megvannak az árnyoldalai is. A barátommal és a fiával élek együtt, ezért néha nehéz a feladatokra koncentrálni. És el is szigetel. Vegyünk egy nőt, aki csak az üres falakat bámulja és a macskájához beszél már 8 éve. Ez voltam én. És nehéz megújulni, új ötletekkel előállni.
 • Felena tisztában volt vele, hogy más üzletasszonyok is találkoznak hasonló kihívásokkal.
 • Elkezdte felfedezni a megosztott, együttműködésen alapuló munkahelyekben rejlő lehetőségeket.
Rájöttem, hogy általánosságban ezeknek a megosztott munkahelyeknek a célközönsége a csúcstechnológiához szokott fiatalok. Vagyis legtöbbször srácok szűk farmerben, fejhallgatóval, rock-zenével a háttérben. Ez pedig nem igazán az a szakasza az életemnek, amiben ilyen munkahelyre vágynék.

Így az elképzelésem az volt, hogy ezeknek az együttműködésen alapuló, férfi-centrikus munkahelyeknek a világába beleviszek egy kis gyógyfürdő-jelleget: szép világítást, lágy zenét, csobogó vizet.
 • De az ingatlanügynökök nem voltak hajlandóak szerződni vele.
Ez egy új elképzelés, egy új terület, és sok embertől hallom, hogy „mi is ez tulajdonképpen, mi célból akarom megnyitni a helyet, miről is beszélek egyáltalán”.
 • Három év múlva Felena végre biztosítani tudta a helyet.
 • Felhasználva saját megtakarítását és az édesapjától kapott kölcsönt, 2011-ben megnyitotta a Hera Hub-ot.
Az egyik leggyakoribb tévhit a nőkre fókuszáló munkahelyekkel kapcsolatban, hogy mi mindannyian ékszereket adunk el egymásnak, ami nem igaz. Profi üzletasszonyokról van szó, akiknek egyszerűen csak szükségük van egy helyre a rendszeres munkavégzéshez, ahol találkozni tudnak az ügyfeleikkel egy kávé mellett, mert szükségük van a közösség-érzet megteremtésére is.
 • A tagok között vannak könyvelők, ügyészek, szaktanácsadók és oktatók is.
 • Egy év múlva Felena megnyitott még két Hera Hub helyszínt San Diego-ban.
A célom az, hogy az elkövetkezendő öt évben még kétszáz Hera Hub helyszínt nyissak világszerte, ezért elhatároztam, hogy átruházom az üzlet használati jogát. Hiszek abban, amit csinálok, így biztos vagyok a sikerben is. És miért ne lehetnék magabiztos? Mi lenne a másik alternatíva? Alázatosnak és gyávának lenni? Szerintem az életet nem úgy kell élni!

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2013. december 
Fordította Benedek Nikolett, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés