A divatról álmodva… - Női vállalkozók Amerikában


Álmodtam egy kabátról. Felébredtem az éjszaka közepén, a kezembe vettem egy papírt és leskicceltem. Reggel felkeltem, ránéztem a papírra és elgondolkoztam. Hát ez meg micsoda? Sosem terveztem, sose foglalkoztam ruhákkal és egyszer csak megálmodok egy kabátot?
 • Jan Erickson CEO – Janska - Colorado Springs, Colo. USA
A Janska egy ruházati cég, mely főként női felsőruházatot gyárt. Olyan darabokat, amelyek könnyedek, egyszerűen tervezettek, könnyű őket fel és levenni, és amelyek segítenek a viselőjüknek abban, hogy jól érezzék magukat és jól is nézzenek ki.
 • Jan Minneapolisban nőtt fel.
 • A család Jan édesapjának festéküzlete fölötti lakásban lakott.
Reggelente arra ébredtem, hogy édesanyám a kasszát ellenőrzi boltnyitás előtt, édesapám pedig az aznapi ajánlatot állítja össze. Apám nagyon keményen dolgozott, és ez beleivódott a génjeimbe, ahogyan figyeltem, amikor dolgozik.
 • Jan szociális munkából és pszichológiából szerzett diplomát a minnesotai egyetemen.
Az egyetemi évek alatt végig dolgoztam, egyrészt pincérként, illetve a Minnesotai Egyetemi Klinikán, ahol sok nagyon-nagyon beteg gyereket ápoltak. Nagyon szerettem ezt a kórházi önkéntes munkát minden részével együtt.
 • A diploma megszerzése után Jan Colorado Springsbe költözött és ott egy éttermet vezetett. 
A férjem jogi irodája az emeleten volt, lejárt hozzánk ebédelni, így ismerkedtünk meg. Aztán egy napon rájöttünk, hogy nagyon megkedveltük egymást.
 • Jan 1985-ben házasodott össze Jon Thomas-al.
 • Tovább folytatta korházi önkéntes szolgálatát.
 • Éveken keresztül látogatott egy idős hölgyet Jean Jauchent.
A hölgy az idősek otthonában élt és meglehetősen rá volt szorulva kórházi köpenyére, mivel az volt az egyetlen ruhadarab, amit könnyedén fel és le tudott venni, egyetlen öltözet, amelyet rá tudtak segíteni, mert nagyon nehezen mozgott. Engem rettentően zavart, hogy mennyire személytelenné vált az emberek szemében emiatt. Ekkor álmodtam meg azt a bizonyos kabátot, ami könnyű viseletet jelentett volna számára.
 • Jan nem tudta elfelejteni az álmát.
 • Végül 2002-ben egy varrónővel elkészíttette a kabátot.
Elvittem Jeannek, és emlékszem, amikor felvette és azt mondta: ”Ó, ez milyen jó érzés!” Egyrészt fizikailag volt kellemes érzés, mert puha volt és meleg érzetet adott, másrészt színes is volt, jó volt ránézni. Attól fogva az emberek egészen másként bántak vele.
 • Jan egyre több ruhát tervezett beteg és idős emberek számára.
 • 2003-ban mikor a férje nyugdíjba ment, a bevételükből megalapították a Janskát.
 • Amikor a ruháikat bemutatták egy vásáron, legtöbb megrendelésük a legdrágább termékeket forgalmazó divat butikokból érkezetek.
Arra gondoltunk, hogy bár ruháinkat Jean és a nehezen mozgó emberek számára terveztük, azokat bárki viselheti. A növekedés lehetősége ezen a ponton vált láthatóvá, és amit magával hozott az megjelenésünk volt a divat butik piacon.
 • Jean kezdettől fogva elkötelezetten az USA-ban gyártatta termékeit.
Ki kellett találnunk, hogy lehetünk egy kicsit versenyképesebbek az extra költségek mellett, amelyet az USA-beli magasabb fizetések jelentettek. Hatékonyabbnak kellett lennünk. Bevezettük az egy darabos gyártást. Egy egységben végzik el a teljes gyártást, felelősséget vállalva, minden egyes darabért.
 • 8 évig tartott, mire a Janska profitot tudott termelni. 2009-óta a cég folyamatosan növekszik.
 • Éves bevételük megközelíti a 3 millió dollárt.
Még rengeteg növekedési lehetőséget látunk magunk előtt. Az egyik a nemzetközi piacra való kijutás. A másik terület, ami rendkívül fontos számomra, és amiben a következő 3-5 évben gondolkodom, hogy visszatérjek oda, ahonnan elindultam, és segítsem az öltözködést és a jó érzet elősegítését az általunk készített ruházattal azokban a közösségekben, amelyek az induláskor inspiráltak. A Janska értük, nekik van.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. október
Fordította Zajzon Kriszta, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Vállalkozónői esettanulmányokat díjaztak a Telenor és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közös eseményén

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés