Misszión a jogsegélyszolgálat támogatásában - Női vállalkozók Amerikában


Nagyon szeretem a munkámat. Hatalmas érzés megadni az embereknek azt a méltóság tudatot, hogy joguk van a bírósági eljáráshoz és az ügyükhöz folyamatos ügyvédi segítséget is kapnak.  
 • Donna Peel – Alapító – Pro BonoNetwork – Oak Park, IL – USA
A Pro Bono Network, olyan embereknek nyújt jogi segítséget, akiknek valóban szükségük van rá. Igazi krízis helyzet alakult ki a jogsegélyezés területen, folyamatosan keresünk önkénteseket. Vannak ügyvédek, akik szívesen önkénteskednének, de nem teszik, mert nem tartják praktikusnak. Mi értük jöttünk létre, hogy értelmessé tegyük számukra ezt a fajta önkéntes munkát.
 • Donna Detroitban született és nevelkedett fel, 3 gyerek közül a legidősebbként.
Édesapám könyvelőként dolgozott, édesanyám pedig ügyész volt Wayne megyében. Szerették a politikát. Sokat vitatkoztak a vacsora asztalnál. Így nőttünk fel.
 • Donna St. Luisban, a Washington egyetemen szerzett jogi végzettséget.
 • 1992-ben a diploma megszerzése után férjével, Drew-val Washingtonba költözött. 
 • 6 éven keresztül az Igazságügyi Minisztérium trösztellenes osztályán dolgozott.
Eljutottam karrieremnek azon pontjára, hogy az Igazságügyi Minisztériumban bármelyik területet kiválaszthattam. A trösztellenes csoportnak volt helyi irodája Chicagóban. A férjemmel együtt megnéztük Chicagót, és fantasztikus helynek találtuk.
 • Első fiuk Michael 2004-ben született.
Sohasem gondoltam volna, hogy képes vagyok megválni a hivatásomtól. Annyira fontos volt számomra. Mégis, amikor az első gyermekem megszületett, úgy éreztem ezerfelé kell szakadnom.
 • Donna otthagyta munkahelyét, hogy Michael-t, majd David-et gondozza. Amikor azonban a gyerekek nagyobbak lettek, újra dolgozni akart részmunkaidőben.
Egy jogsegély irodánál önkénteskedtem a belvárosban. A tréningeket rendszeresen 3 óra után tartották. Ez azt jelentette, hogy babysittert kellett fogadnom. Ilyenkor a parkolás sem kedvezményes. Lehet, hogy furcsán hangzik, de mindent összevetve több mint 200 dolláromba került az, hogy képezzem magam. Úgy gondoltam, ennek könnyebben kellene mennie.
 • Donna 2011-ben állt elő a Pro Bono Network ötletével.
 • Hirdetést adott fel, amelyben önkéntes jogászokat keresett.
 • Heena Musabji volt az első, aki válaszolt. Heteken belül már több mint tízen jelentkeztek. 
Annak érdekében, hogy megfelelően tudjunk képviselni az ügyfelet, ismernünk kell a vonatkozó törvényt és az iroda elvárásait, aminek dolgozunk.
Gyakorlott ügyvédként rövid idő alatt meg lehet tanulni az alapokat.
 • A Pro Bono Network csoportos gyakorlati képzéseket tart és miden fajta jogesethez 2 fős ügyvédi segítséget ad.
Kezdetben a legkomolyabb feladat a megfelelő jogsegély munka felkutatása volt önkénteseink számára. Milyen munkát tudunk ellátni, jogi végzettséggel, délután 2-ig? Aztán rájöttünk, hogy rengeteg fajta feladat adódik. Az egyik ilyen az alkalomszerű jogsegély szolgálat, melynek során, egy klinikán nyújtunk alkalmankénti segítséget a pácienseknek.
Szerencsére a legnagyobb szükséglet a jogi segítségnyújtásra a tanácsadás és rövid távú képviselet irányában mutatkozik. Ez az a feladat típus, amelyre nekünk is nagy szükségünk van.
Az ügyfelünknek, akivel ma találkozunk, több hátralékos ügye is van. Neki most nem mindegy, hogy a bérleti díját fizeti-e ki, vagy a fűtés számláját. Döntenie kell ebben a helyzetben. A nagy különbség az, hogy ehhez jogi segítséget, és megoldási lehetőségeket kap.
 • A Pro Bono Network 10 másik jogsegély irodával együttműködve segíti az időseket, a fogyatékkal élőket, az emigránsok vízum ügyeit és a női fogvatartottakat.
Amióta működésünket megkezdtük, több mint 200 önkéntes ügyvéddel dolgoztunk együtt. Nem mindegyikük nő, és nem mindegyikük gyermekükkel otthon lévő anya, de a modellt erre a csoportra találtuk ki.
Igazi jutalom a munkánkban, hogy érezhetjük, a jogi segítség milyen erőteljes eszköz, és kis munkával is nagy jót tehetünk valakinek.
 • Az adományokból fenntartott Pro Bono Network most azon dolgozik, hogy egész Illinoisra kiterjessze működését.
Nagyon boldog vagyok, hogy érzem a gyermekeim is részévé váltak a jogsegély szolgálatnak, hiszen annyiszor kell alkalmazkodniuk hozzám. Időnként együtt beszéljük meg szeretnék-e vagy nem, hogy részt vegyek egy ügyben, vagy menjek-e aznap a megyei börtönbe. Ez igazán szívmelengető és könnyűvé teszi a napi munkámat.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2016. május
Fordította Zajzon Kriszta, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés