Könyveket árulni és műveltségből profitálni – Női vállalkozók Amerikában


Amikor az Open Books ötlet először felmerült 2006-ban, és elkezdtem nagyon keményen dolgozni rajta, akkor volt először, hogy azt mondtam: "Ez az amit mindig is, szívemből akartam, és most úgy gondolom, meg szeretném csinálni." Mondanám, hogy 9-től 5-ig dolgozok, de inkább olyan reggel 7-től este 9-ig tart, minden nap ameddig csak tudom folytatom a munkát, mert tényleg úgy érzem, hogy most ezzel kell foglalkoznom.
 • Stacy Ratner
 • Alapító-Open Books
 • Chicago, USA
Az Open Books egy non-profit műveltséggel foglalkozó szervezet, Chicago-i központtal. Használt könyveket gyűjtünk. Eladjuk őket a két könyvesboltunkban, illetve online. Az így megszerzett pénzt pedig műveltséget fejlesztő programok finanszírozására költjük: olvasás, írás; városszerte kb. 5000 diákkal.
 • Stacy Chicagoban nőtt fel.
Szerettem olvasni. Ez szerintem nem lep meg senkit. A szüleim mindketten tanárok voltak és sok nyarat töltöttem külföldön. Dániában éltünk néhány nyár során, Izraelben is eltöltöttünk egy pár nyarat. Az a fajta gyerek voltam, aki sokat olvas és játszik a bátyjával.

Nagyon sokat foglalkoztam szavakkal, a velük való munkával, szóval 6 éves koromtól fogva szerkesztő akartam lenni, aztán elmentem főiskolára, hogy évekkel később szerkesztő lehessek.
 • Stacy összehasonlító irodalomtudományt tanult a bostoni Brandeis Egyetemen.
 • De amikor 1994-ben lediplomázott, nem talált munkát.
 • Úgy döntött, jogot tanul a Boston Főiskolán, hogy jogi szerkesztő lehessen.
A jogi tanulmányaim első évének felénél a nagy, bostoni jogi kiadó cég bezárt és Minneapolis-ba költözött. Én meg ott voltam egy jogi iskolában, és nem tudtam, mi jön ezután.
 • Miután Stacy lediplomázott 1999-ben, a bátyja, Dan, tett neki egy ajánlatot.
Azt mondta a bátyám: "Indítok egy céget. Szeretnél velem dolgozni és elindítani az első startupomat?", mire azt feleltem: "Mint amikor kicsik voltunk, és azt játszottuk, volt egy cégünk, te voltál a CEO én pedig minden egyéb?", és ő azt felelte: "Pontosan úgy." Szóval így is lett. Ő lett a CEO-ja az első cégünknek, én pedig minden egyéb amíg fel nem tudtunk venni néhány empert.
 • Stacy és Dan további öt céget alapított még.
 • Mikor 35 éves lett, úgy döntött, visszaköltözik Chicagoba, hogy önállósíthassa magát.
Úgy döntöttem, hogy az igazán nagy kihívás, amelyet magamnak állítani szeretnék, az valahol a non-profit szférában van, és a műveltség is ott volt valahol a listán, hiszen mindig is jelen volt az életemben valamilyen formában.
 • Stacy megtudta, hogy a chicago-i felnőttek 30%-ának alapvető műveltségi tréningre van szüksége.
És amikor azt mondjuk, "alapvető", akkor tényleg olyan szintről kezdünk, mint hogy nehézséget okoz egy konzervdoboz feliratának elolvasása, vagy egy állásra való jelentkezőlap kitöltése, vagy egy buszmenetrend megfejtése. És az egyik oka annak, hogy úgy döntöttünk, a gyermekekre fókuszálunk, az az, hogy tulajdonképpen ők a a jövő felnőttjei.
 • 2006-ban elindította az Open Books-ot.
Az Open Books koncepciója már elejétől fogva a következő volt: legyen egy használt könyveket árusító bolt. Ha annak a költsége, hogy összeszedjek egy zsáknyi könyvet, egy pár dollár, és ezeket a könyveket el tudom adni egy pár dollárért, akkor máris profitot szereztem azon a bizonyos zsáknyi könyvön, és ebből már lehet üzletet csinálni.

A használt könyvek eladásán szerzett pénzből Stacy egy műveltségi program indítását tervezi, chicago-i diákoknak.
 • Otthonról dolgozik, és hamar önkéntesek tucatjai segítettek neki, és többezernyi könyve lett.
 • De üzlethelyisége nem volt.
Annyira nehéz volt egy megfelelő helyet találni, hiszen nagyon specifikus igényeink voltak. Egy olyan kereskedési helyiséget kerestünk, ahol ki lehet alakítani irodákat és tantermeket, ami közel van tömegközlekedési megállókhoz, ami egy olyan helyén van a városnak amelyet a diákok könnyen meg tudnak közelíteni, amelynek van valami kis feldolgozásra alkalmas helyisége, és egy pakolóhelyisége, ahol a  könyvek ki- és bejuthatnak.

Ez tényleg egy hajtóerő jellegű kihívás volt az első három évben. Borítékgyárakat is megnéztem.

Végigjártam egy nem teljesen kiürített, igénybe vehető ravatalozót is. Komolyan. És amikor végre tényleg megtaláltuk az első Open Books helyet, az egy olyan igazi Óz, a nagy varázslós "mindenhol jó de legjobb otthon" jellegű érzés volt.
 • Így, hogy volt hely a boltnak, a tantermeknek és irodáknak, az Open Books gyorsan terjeszkedett.
 • Ma már olvasással és írással kapcsolatos programokat is tartanak szerte a városban.
A Kreatív Írás Workshopok a legnagyobb programunk abban a tekintetben, hogy hány diáknak válik hasznára - évente kb. 4000. Ezek két órás író workshopok, harmadikostól tizenkettedikes diákok számára. És a program végén azok, akik szeretnék, megoszthatják az alkotásukat az osztállyal.

Aztán mindannyian bejönnek a könyvesboltunkba és választanak egy könyvet, amit hazavisznek. Egy pár héttel később kapnak egy kiadott, kötött antológiát, amely az osztály összes irományát tartalmazza.
 • Az Open Books-nak jelenleg 2 boltja van.
"Ez itt mind portugál, vagy csak az az egy?"
"Óh, csak ez az egy."
"Király."
 • Online is árulnak könyveket.
 • Minden évben 100 ezer könyvet osztanak szét diákoknak és tanároknak.
Jelenleg 18 dolgozónk van, és évi 500 önkéntesünk. Minden egyes ember azért van itt, mert szívükön viseli ezt az ügyet. Mindannyian ugyanannak az ideális víziónak az irányába haladunk, hogy Chicagoban 100% legyen az olvasni-írni tudók aránya. Ennek mindannyian részesei szeretnénk lenni.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2016. május

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés