A fenntartható farmtól az asztalodig - Női vállalkozók Amerikában


17 évig vegetáriánus, rövid ideig vegán voltam, ez egy teljes körfolyamat volt számomra. Tudom, hogy az állataimnak jó és teljes életük van és azt is tudom, hogy az emberek akkor is húst fognak enni, ha én holnap bezárom az üzletemet, de így legalább lehetőségük van olyan helyről vásárolni, ahol az állatokkal tisztelettel bántak és törődtek.
 • Heather Sandford
 • Vezérigazgató és társalapító
 • The Piggery (Sertéshízlalda)
 • Ithaca, New York, U.S. 
Mi saját tapasztalataink által váltunk gazdálkodóvá és hentessé. Tudom, hogy sok hibát vétettünk, de mostanra már pontosan tudjuk, hogyan kell gazdálkodni és jobbá válni és egyfolytában dolgozunk rajta.

Fiatalabb koromban egyáltalán nem akartam gazdálkodni, a Cornell egyetemre jártam, bio-mérnöki diplomát szereztem, azonban már akkor volt pár jel, ami arra mutatott, hogy talán mégis ezzel fogok foglalkozni. Ami igazán érdekelt, az a zene volt.

A férjemet, Bradet végzős egyetemistaként ismertem meg, nagyon hosszú ideig barátok voltunk mielőtt randizni kezdtünk volna és még most is nagyon jó barátok vagyunk.
 • 1999-ben, a diploma megszerzése után Heather and férje Brad San Francisco-ba költöztek. Heather először egy csak lányokból álló punk zenekarban gitározott, utána az ingatlan piacon dolgozott.
Braddal a termelői piacra kezdtünk járni, veteményest alakítottunk ki a kis házikó mögött, amit San Francisco külvárosában béreltünk, füstöltük a húst és állatokat kezdtünk nevelni.
 • 2005-ben Heather és Brad visszatértek New York-ba hogy megpróbáljanak gazdálkodásból megélni. Megvásároltak egy 70 hektáros farmot és elkezdték kiépíteni az első birtokukat.
Nagyon érdekelt a gazdálkodás és az első 2 évben rájöttünk, hogy szeretjük a disznókat. Okosak, aranyosak, a kicsikkel lehet foglalkozni.

Mindannyian összeillünk, ez olyan, mint egy kis ökoszisztéma a farmon. Gondoskodom az állataimról, nevelgetjük őket, mint mondjuk elültetjük a kukoricát, zöldségeket majd mikor beérnek, élelemként betakarítjuk. Mondhatjuk, hogy levágásra kerülnek, megöljük őket, de ezt azért tesszük, hogy az embereknek élelmet biztosítsunk.
 • Heather és Brad egy időben 600 disznót nevel. Hetente 30 disznót küldenek levágásra.
 • Eleinte a helyi termelői piacon értékesítették a húst. 2011-ben hentes üzletet nyitottak Ithacában.
’A pulykahús kitűnő minőségű, úgy érzem nagyon kelendő lesz.  Ez az, ami tegnap érkezett? Igen, tegnap kaptuk.’

A haszon a farmon a disznóvágásból keletkezik, ezért minden héten nagyon keményen kell dolgoznunk hogyan is állítsuk össze optimálisan a szállítmányt.

’Az ír szalonna nagyon kelendőnek bizonyult.’
A disznó nemcsak bélszínből és nem is csak karajból áll, ha az egész állatot el akarod adni, a zsíros részt is el kell, még a sertés pofát is, ha tudod.

’Ez itt a sonkánk, ami felszeletelésre vár, a túlsó oldalon van a szafaládé, ott szemben pedig a pástétom.’
 • 2 évvel később elhatározták, hogy újra bővülnek.
Nagyobb volumenre akartuk emelni az üzletet, belépni a nagykereskedelmi piacra és a jelenlegi gazdálkodást hosszútávon fenntartható gazdálkodássá szerettünk volna alakítani.
 • A bankjuktól felvett hitelnek, közösségi fejlesztési programnak és egy tőzsdei befektetőnek köszönhetően 1 millió dollár feletti összeget sikerült szerezniük. Egy kis húsfeldolgozó üzemet építettek és kérvényezték az USDA engedélyt, hogy az államokon kívül is értékesíthessenek húst.
Óriási változás volt, sok hűtőre és új eszközre volt szükség volt, hogy a piacra léphessünk és még egy új kiskereskedelmi részleget is építettünk, rengeteg kihívással járt, sok volt az éjszakázás és a túlóra.
De most fantasztikus érzés, hogy újra indulhatunk, és hogy megkaptuk az USDA engedélyt, ez hatalmas siker.

Rengeteg a papírmunka, és ami vele jár, hogy az engedélyünket meg is tartsuk.

Minden áldott nap itt van egy hatósági ellenőr az üzletben, ellenőrzi a felszereléseket, felügyeli a gyártást, vizsgálja a lehetséges fertőzést, ez hatalmas feszültség, de minden egyes nappal jobb lesz.
 • Heathernek és Bradnak 28 alkalmazottja van. A húst Maine és Virginia államok között értékesítik. Az éves árbevételük megközelíti a 2 millió dollárt.
A gazdálkodóknak rengeteg kihívással kell szembenézniük és leküzdeni őket mindig figyelemre méltó.

Viccesen meg is kérdeztem, hogy miért csináljuk? Őrült dolog, sok túlórával jár, nem keresünk jól vele, de mi ezt a munkát örömmel végezzük.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2016. április
Fordította Sikora Erika, a Nőtárs Alapítvány önkéntese. 

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Minden erőfeszítésünkkel, minden időnkkel, minden szeretetünkkel - Alapítónők Németországban

Halla Tomasdottir: Nőies válasz az izlandi gazdasági összeomlásra

Mi a két legnehezebb az angolban?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés