A fenntartható farmtól az asztalodig - Női vállalkozók Amerikában
17 évig vegetáriánus, rövid ideig vegán voltam, ez egy teljes körfolyamat volt számomra. Tudom, hogy az állataimnak jó és teljes életük van és azt is tudom, hogy az emberek akkor is húst fognak enni, ha én holnap bezárom az üzletemet, de így legalább lehetőségük van olyan helyről vásárolni, ahol az állatokkal tisztelettel bántak és törődtek.
- Heather Sandford
- Vezérigazgató és társalapító
- The Piggery (Sertéshízlalda)
- Ithaca, New York, U.S.
Fiatalabb koromban egyáltalán nem akartam gazdálkodni, a Cornell egyetemre jártam, bio-mérnöki diplomát szereztem, azonban már akkor volt pár jel, ami arra mutatott, hogy talán mégis ezzel fogok foglalkozni. Ami igazán érdekelt, az a zene volt.
A férjemet, Bradet végzős egyetemistaként ismertem meg, nagyon hosszú ideig barátok voltunk mielőtt randizni kezdtünk volna és még most is nagyon jó barátok vagyunk.
- 1999-ben, a diploma megszerzése után Heather and férje Brad San Francisco-ba költöztek. Heather először egy csak lányokból álló punk zenekarban gitározott, utána az ingatlan piacon dolgozott.
- 2005-ben Heather és Brad visszatértek New York-ba hogy megpróbáljanak gazdálkodásból megélni. Megvásároltak egy 70 hektáros farmot és elkezdték kiépíteni az első birtokukat.
Mindannyian összeillünk, ez olyan, mint egy kis ökoszisztéma a farmon. Gondoskodom az állataimról, nevelgetjük őket, mint mondjuk elültetjük a kukoricát, zöldségeket majd mikor beérnek, élelemként betakarítjuk. Mondhatjuk, hogy levágásra kerülnek, megöljük őket, de ezt azért tesszük, hogy az embereknek élelmet biztosítsunk.
- Heather és Brad egy időben 600 disznót nevel. Hetente 30 disznót küldenek levágásra.
- Eleinte a helyi termelői piacon értékesítették a húst. 2011-ben hentes üzletet nyitottak Ithacában.
A haszon a farmon a disznóvágásból keletkezik, ezért minden héten nagyon keményen kell dolgoznunk hogyan is állítsuk össze optimálisan a szállítmányt.
’Az ír szalonna nagyon kelendőnek bizonyult.’
A disznó nemcsak bélszínből és nem is csak karajból áll, ha az egész állatot el akarod adni, a zsíros részt is el kell, még a sertés pofát is, ha tudod.
’Ez itt a sonkánk, ami felszeletelésre vár, a túlsó oldalon van a szafaládé, ott szemben pedig a pástétom.’
- 2 évvel később elhatározták, hogy újra bővülnek.
- A bankjuktól felvett hitelnek, közösségi fejlesztési programnak és egy tőzsdei befektetőnek köszönhetően 1 millió dollár feletti összeget sikerült szerezniük. Egy kis húsfeldolgozó üzemet építettek és kérvényezték az USDA engedélyt, hogy az államokon kívül is értékesíthessenek húst.
De most fantasztikus érzés, hogy újra indulhatunk, és hogy megkaptuk az USDA engedélyt, ez hatalmas siker.
Rengeteg a papírmunka, és ami vele jár, hogy az engedélyünket meg is tartsuk.
Minden áldott nap itt van egy hatósági ellenőr az üzletben, ellenőrzi a felszereléseket, felügyeli a gyártást, vizsgálja a lehetséges fertőzést, ez hatalmas feszültség, de minden egyes nappal jobb lesz.
- Heathernek és Bradnak 28 alkalmazottja van. A húst Maine és Virginia államok között értékesítik. Az éves árbevételük megközelíti a 2 millió dollárt.
Viccesen meg is kérdeztem, hogy miért csináljuk? Őrült dolog, sok túlórával jár, nem keresünk jól vele, de mi ezt a munkát örömmel végezzük.
Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2016. április
Fordította Sikora Erika, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése