Nőicégek.hu - Nők az üzleti életben
A Nőicégek.hu szakmai honlapot azért hoztuk létre a Nőtárs Alapítványnál, hogy Európából és Amerikából összegyűjtsük és közzé tegyük azokról a női cégekről készült anyagokat, akik követendő példákkal, új ötletekkel bátorítják és segítik a magyar nőket vállalkozásaik fejlesztésében vagy elindításában.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2016. július 5.

Hollaback! Okostelefonokkal a zaklatások ellen - 1000 női történet Amerikából


Emily May azokat a történeteket osztja meg, amelyek arra ösztönözték, hogy megalapítsa a Hollaback!-et. Elmondta a startupjával kapcsolatos tapasztalatait az 1000 Stories Campaign-nek. 

A Hollaback! egy globális mozgalom, amely erősíti a fiatalokat abban, hogy kiálljanak az utcai zaklatások ellen. Az alkalmazást közel ötven városban használják, melynek lényege: az okostelefonokkal rögzítsék azokat, akik taperolnak, leszólítanak vagy megfélemlítően bámulnak nőket az utcán, majd kiposztolják a képeket a Hollaback! weboldalára, bejelölve az eset helyszínét egy mindenki által megtekinthető térképen.

A kezdés okai

A Hollaback!-et 2005-ben kezdte hét fiatal (három férfi és négy nő.) Miután a nők, rengeteg történetet meséltek, hogyan zaklatták őket, a férfiak egyre inkább aggódni kezdtek. Samuel Carter, a Hollaback! elnöke, így csak annyit tudott mondani, “ti egy másik városban éltek.” Ezért közösen úgy határoztak, változtatnak ezen.

Ekkoriban, egy Thao Nygen nevű nő, bátran szembeszállt a zaklatójával – egy idősebb, közép-felső osztálybeli nyers-ételek áruló étterem tulajdonosával –, aki megrémítette azzal, hogy a metrón vele szemben végzett önkielégítést. Nygen lefényképezte, és mivel a rendőrség nem foglalkozott vele, kitette flickr-re, ahol a kép egy komoly diskurzust indított el a városban az utcai zaklatásokról.

A fiatalokat megindította Thao története, és úgy döntöttek, az ő példáját követve a zaklatás minden formáját dokumentálják, és tapasztalataikat megosztják egy nyilvános weboldalon.

Mi számít sikernek?

Tudjuk, hogy akkor lehet sikeres a dolog, ha az utcai zaklatásokkal kapcsolatos tapasztalatok változnak. Ha az áldozatok tudják, hogy a zaklatás miként is néz ki. Tudják azt is, hogy az nem elfogadható, és tisztában vannak azzal, hogy léteznek olyan eszközök, amelyekkel tudnak változtatni az egészen.

A legnagyobb siker

Két és fél éven belül, kiképeztünk több mint kétszáz aktivistát, 62 városban, a világ 25 országban, akik elindították a saját Hollaback-oldalukat, az iHollaback.org honlapunkon. Így hoztak létre egy egységes és szervezett hálózatot. A mi oldalunk vezetői fiatalok, 75 százalékuk 30 év alatti, felük 25 évnél is fiatalabb, 44 százalékuk LGBTQ, míg harmaduk különböző etnikumból való. Fantasztikus közösséget építettünk fel. Szerencsésnek tartom magam, hogy a részese lehetek.

Mi a legfőbb kihívás és hogyan lehet ezeket teljesíteni?

Az utcai zaklatás egy elszigetelt probléma volt, de most már olyasmi, amit tudjuk, hogy megoszthatunk egymással. A legfőbb kihívás meggyőzni az embereket, hogy ez bármikor történhet, komolyan kell vennünk, és mély nyomot hagynak az életünkben.

Ki a példaképed?

Az oldal vezetői. Minden nehézség ellenére, ezzel foglalkoznak a világon mindenhol. Az én dolgom, hogy az egész világ megtudja, milyen fantasztikusak.

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2014. október
Fordította Kolossa Veronika, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.