Egy társadalmi vállalkozó tisztességes árat fizet - Női vállalkozók Amerikában


Minden egyes eladott termékünk után biztosan tudjuk, hogy a világ valamely pontján egy termelőnk méltányos nyereséghez jutott. Ez a működési forma már önmagában is hatalmas jelentőséggel bír!
  • Puifung Leung, a FairTaste alapítója, Hong Kong
Úgy gondolom a családom nem sokban különbözik bármely más hong kong-i családtól. Ami engem illet, szegény családból számazom, a szüleim Kinában születtek, édesanyám otthon maradt velünk míg édesapám szabóként dolgozott.

Még ma is élénkem emlékszem, hogy közipiskolás éveim alatt éhség tombolt Etiópiában, emberek milliói éheztek. Akkori tanárunk javaslatára adománygyűjtésbe kezdünk én pedig ekkor értettem meg igazán mekkora probléma is a szegénység és mindenekfelett azt, hogy igenis hatalmunkban áll ezen változtatni.
  • A főiskola után, Puifunk az Oxfamnál helyezkedett el. Az Oxfam egy, a szegénység végetvetésének dedikált, szervezet. 
Ebből a munkából rengeteget tanultam. Ittt jöttem rá arra, hogy a bevett kereskedelmi forma megnehezíti a szegények sorsát. Vegyük a következő példát: a főldműves gazdáknak, bár megtermelik saját termékeiket az általuk birtokolt földparcellán, nem áll módjukban ármegyezezést kezdeményezni a vevővel ugyanis az esetek többségében az árakat a piac vagy éppen a tőzsde már előre meghatározta. Esetenként a gazdák igenis veszteségesen kell továbbadják termékeiket.
  • 2014-ben Puifunk megalaptította a FairTase-et
Mindig is szerettem volna meghonosítani a méltányos kereskedelem elvét Hong Kong-ban.

Lényegében a működési elv az, hogy tisztességes árat kínáljunk a termelőknek az általuk előállított illetve megtermelt alapanyagért, majd mi ezekből készítjük saját termékeinket: egy csomag kávét, teát vagy éppen egy tábla csokoládét. Azt remélem, hogy ily módon a termelők méltányos nyereséghez jutnak és képesek lesznek fenntartani egy elfogadható életformát.

A kezdetek kezdetén, a saját megtakarításom felhasználásával indult minden. Emellett írtam az ismerősöknek részletezve mik a terveim. Egy barát visszajelzett anyagi segítséget ajánlva az induláshoz, egy másik adományozó pedig megfinanszírozta a bolt első évének bérleti díját.

Amikor végre teljes időmben a FairTaste vezetésével foglalkozhattam, be kell ismerjem mindent az alapoknál kellett kezdenem. A befektető kérdéseire, mint jelenlegi tőzsdehelyzetem, pénzáramlási körülményeim, nyereség és jogszabályok – mind, számomra új fogalmak – csak kapkodtam a fejem!

Mivel mindenbe gyorsan bele kellett tanulnom, én állandóan kérdeztem és kérdeztem. Szerencsére sokan támogattak, rengetek tanáccsal láttak el és többen bátorítottak azzal, hogy ők is így kezdték valamikor, csak nyugodjak meg, lassan minden a helyére fog kerülni.

Véleményem szerint a FairTaste számára kiemelt fontosságú a profitszerzés mégpedig azért, mert a nyereség 25%-a visszakerül a termelőhöz, majd 50% az operációé a működtetés fejlesztésére és 25% kerül a befektetőkhöz. Egy nap, hogy mikor azt egyelőre nehéz megjósolni, de egy nap megtérül minden befektetés!

Tapasztalatom szerint, van néhány kulcsfontosságú tényező, ami nélkül nem lehet saját üzletet alapítani. Ilyen például a bátorság és bátor szembeszállás a kiszámíthatatlannal. Aztán következik, a nehézségek leküzdése hiszen azok felmerülése elkerülhetetlen - és természetes velejárója a folyamatnak. Ha nincs meg benned a bátorság és a kitartás képessége, akkor nem fogsz tudni továbblépni a problémákon.

És ami talán a legfontosabb az az, hogy vállalni kell a kockázatot. Hiszen amikor kockáztatsz, akkor a legnagyobb a nyereség lehetősége is. Amint leküzdöd ezeket az akadályokat, felemelkedsz a következő a szintre - és végre azt érzed, hogy még a nap is neked ragyog!

Forrás: The Story Exchange - megjelent: 2011. október
Fordította Dósa Hajnalka, a Nőtárs Alapítvány önkéntese.

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Múltidéző - Tudják, mire vállalkoztak, 2008

Az Indiegogo küzdelmes felépítése – Női vállalkozók Amerikában

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőicégek.hu tematikus honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Összes oldalmegjelenítés